FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice poništila Rješenje o imenovanju Sanje Kalambure direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a vršiteljicom dužnosti direktora Fonda imenovana je Boženka Vranar, priopćeno je iz Vlade. Sanju Kalamburu, protiv koje je na snazi pravomoćna optužnica, Vlada je imenovala na čelo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 19. travnja. Mediji su nagađali da će Vlada Kalamburu razriješiti već na ovotjednoj sjednici 27. travnja. Kao razlog smjene navodili su neistinit sadržaj potvrde da se protiv nje ne vodi kazneni postupak, koju je priložila dokumentaciji na natječaj. Kalambura je dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi kazneni postupak zahvaljujući propustu službenice zagrebačkoga Općinskoga kaznenog suda. Internom istragom i nadzorom pravosudne inspekcije Ministarstva pravosuđa utvrđeno je da je propustom službenice izdana potvrda, iako se protiv navedene osobe vodi kazneni postupak. Istragom je također utvrđeno da nije riječ o namjeri službenice.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je izglasao izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojima Vlada želi potaknuti jačanje malog i srednjeg poduzetništva kroz privlačenje novih investicija. Zakonskim su izmjenama, sukladno preporukama Europske komisije, kategorizirani mikro poduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Definirane su i veličine projekata - mikro projekti do milijun eura, mali do 10 milijuna eura te srednji projekti s do 50 milijuna eura. Proširena je nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a njezin naziv promijenjen je u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije - HAMAG INVEST. Zastupnici su izglasali i Zakon o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, od koje se očekuje da će osigurati pravni okvir za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poticanje investicija i novo zapošljavanje, sektorsku specijalizaciju i unaprjeđenje financijskih mehanizama. Djelatnost Agencije bit će usmjerena na poticanje investicija pravnih osoba te pružanje podrške ulagačima u svim fazama provedbe investicije, kao i nakon završetka provedbe.

ZAGREB - Predsjednik Sabora Boris Šprem danas je izvijestio zastupnike da će o Godišnjem izvješću o radu Upravnog vijeća Hine glasovati nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dostavi mišljenje o predloženom zaključku Odbora za medije kojim se Saboru predlaže da obveže Upravno vijeće da razriješi ravnateljicu Hine i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja. Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prošloga je tjedna usvojio dva zaključka - prvim Saboru predlaže da ne prihvati Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. godine, a drugim zaključkom Saboru je predložio da obveže Upravno vijeće da razriješi ravnateljicu Hine i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja. O tom drugom zaključku, kako je rekao Šprem, mišljenje treba dati Odbor za Ustav, nakon kojega će Sabor glasovati o izvješću Upravnog vijeća Hine koje je jučer raspravio.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u današnjem priopćenju osuđuje sve učestalije javne istupe gospodarstvenika u kojima se o hrvatskim umirovljenicima govori na, kako tvrdi, najblaže rečeno neprimjeren, a potencijalno i uvredljiv način. Posljednji se takav istup dogodio u četvrtak, 26. travnja tijekom rasprave sudionika WinDays12 konferencije koja se održala u Rovinju kada je direktor Microsofta Ivan Vidaković, govoreći o problemima mirovinskog sustava, izjavio da bi "bilo bolje da svaki zaposlenik usvoji jednog umirovljenika". Takvu izjavu smatramo veoma neukusnom te poručujemo da su hrvatski umirovljenici ljudi koji su za svoje mirovine pošteno radili da bi ih zaradili i pritom od njih ne mogu živjeti, ističe se u priopćenju. Svi su u državi svjesni da se premali broj zaposlenih teško nosi s golemim mirovinskim sustavom, no za to su ponajmanje krivi sami umirovljenici, smatraju u HSU. Drže da se takvim izjavama dodatno produbljuje jaz između dobnih skupina u državi, što može postati uvertira u kršenje ljudskih prava. Također, podsjećaju, na istom je skupu čelnik PBZ-a, Božo Prka poručio kako se 80 posto mirovina ne može nazvati mirovinama nego socijalnim transferima.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ocijenila je danas kako vlada nije imala razloga za poskupljenje plina i električne energije te poručila da nema ništa od obećanja vladajuće koalicije kako ćemo živjeti bolje. „Prosvjedujemo protiv odluke vlade vezane za poskupljenje plina i struje jer za tako drastičan napad na hrvatske građane, osobito one najsiromašnije, nije bilo razloga“, rekla je Kosor na konferenciji za novinare komentirajući poskupljenja plina za 22 i električne energije za 20 posto. To je, po njezinim riječima, još jedno izigravanje onoga što je vladajuća koalicija obećavala u izborima. „Od obećanja da ćemo živjeti bolje nema ništa“, poručila je. Ova poskupljenja dovest će, kazala je, do novog vala poskupljenja u poljoprivredi, petrokemiji ali i prehrambenoj industriji. Ovaj udar, uz udar kroz različite izmjene zakona koje je vlada do sada donijela, a udarile su prije svega na poduzetnike, mnogi neće preživjeti, ocijenila je Kosor. „Moglo se i drukčije, vlada je mogla intervenirati a nije, jer im je cilj pokazati kako odlično pune proračun“, poručila je.

ZAGREB - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je danas da, ako u Hrvatskom saboru prođe Prijedlog zakona o otpadu, u Hrvatskoj više neće biti ni čistog mora niti čistog zraka. Nacrtu prijedloga zakona o otpadu je daljnja ekološka degradacija Hrvatske, ocijenila je biloginja Ivana Rajčić na konferenciji za novinare HSP-a dr. Ante Starčević, ispred Hrvatskog sabora.„Na početku se samo deklarativno daje prednost hijerarhiji gospodarenja otpadom, a cijeli novi nacrt prijedloga zakona svodi se na spaljivanje i suspaljivanje, s time da su spalionice i suspalionice po definiciji izjednače“, naglasila je. Dodala je i kako u Hrvatskoj nemamo spalionicu, a suspalionice bi bile cementare koje ne zadovoljavaju tehnološke uvjete za tako složene operacije spaljivanja goriva iz otpada.

ZAGREB - Četrdesetak ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske uputilo je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem traže da ne dozvoli HEP-u da se zadužuje za "visokorizičan, neisplativ i ekološki štetan" projekt hidroelektrane (HE) Ombla te da se zaustavi njezina izgradnja. "Smatramo da Vlada ne smije dozvoliti HEP-u da se zadužuje za visokorizičan i neisplativ projekt izgradnje hidroelektrane Ombla. Osim trajne i nenadoknadive štete po prirodu i okoliš, ta će se investicija prelomiti na leđima svih građana Hrvatske u još jednom očekivanom poskupljenju električne energije, jer je za taj projekt Vlada jamac HEP-u za kredit od Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od čak 123 milijuna eura", navode udruge u pismu premijeru Milanoviću. Stoga upućuju apel Vladi da kao vlasnik HEP-a u najkraćem roku zaustavi projekt izgradnje HE Ombla. Udruge u pismu Milanoviću podsjećaju kako mu je Zelena akcija/Friends of the Earth Croatia prije mjesec dana uputila dopis koji je ostao bez odgovora, a u kojem su ga zamolili da zaustavi proces izdavanja dozvola za projekt izgradnje HE Ombla i da odbaci taj projekt zbog nedostataka na koje upozorava stanovništvo dubrovačkog područja, stručna javnost, te hrvatske i europske udruge za zaštitu okoliša.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je danas odgovarajući na pitanje vijećnika na sjednici Gradskoga vijeća da hrvatskom državom upravljaju mediji, a da je manje punjenje gradskog proračuna posljedica "guljenja poduzetnika i nametanja harača". Vijećnik SDP-a Marin Jurjević, pozivajući se na napise u medijima, pitao je Keruma je li točno da u dosadašnjem punjenju ovogodišnjega gradskog proračuna nedostaje 90 milijuna kuna i je li Split pred financijskim kolapsom. A Kerum je, izrazivši čuđenje što se Jurjević u pitanju poziva na medijske natpise, ustvrdio da su oni često netočni i tendenciozni. "Ovu državu duže vrijeme vode mediji, a Vi kao iskusan političar kažete da informacije o gradskom proračunu saznajete iz medijskih napisa, a oni su često netočni i tendenciozni", rekao je Kerum odgovarajuću Jurjeviću. Ističući kako će naknadno biti dostavljena informacija o punjenju gradskog proračuna, Kerum je rekao da bi Jurjevićevo pitanje bilo korektno da je stanje s punjenjem proračuna i u državi bolje te da ne treba dizati paniku zbog nepunjenja proračuna u Splitu jer bi se onda moglo postaviti pitanje jesu li država, Europa i svijet pred kolapsom.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskoga demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić i dopredsjednik Krešimir Bubalo na današnjoj su konferenciji za novinare pod nazivom "Odgovor na skandalozno ponašanje američkoga veleposlanika" poručili američkom veleposlaniku da se nikada neće odreći Branimira Glavaša. Američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj James E. Foley izjavio je jučer tijekom boravka u Osijeku a nakon razgovora sa županom i gradonačelnikom Bubalom, kako dosad nije bilo razvijenih političkih odnosa s gradom i županijom "zbog određenih povezanosti koje zabrinjavaju" te da ta zabrinutost i dalje ostaje. Na novinarsko pitanje odnosi li se to na Branimira Glavaša, odgovorio je potvrdno. Šišljagić je danas takvo ponašanje ocijenio nekorektnim, to više što je veleposlanik tražio da razgovor bude bez novinara. Istaknuo je kako su mu rekli da ne dolazi u obzir da se odreknu veze s Branimirom Glavašem, koji je "nevin osuđen u politički montiranom procesu", te da nema "tih eura ni dolara zbog kojih bi se odrekli Glavaša, osnivača, člana stranke koji sudjeluje u njezinu radu".

ZAGREB - Okrugli stol "Obrana Hrvatske i Bosne i Hercegovine - Livanjska bojišnica - travanj 1992." održava se danas u Palači Matice hrvatske u Zagrebu. Pozdravljajući sudionike glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić pozvao je na jedinstvo hrvatske ustanove, kako bi zbog događaja, kao što je odluka Predsjedništva Sabora da ukine pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, zajednički mogli tražiti njezinu promjenu. Ocijenio kako je ranije saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu gotovo konsenzusom prihvaćeno u cijelom hrvatskom narodu te dodao kako je sadašnja odluka Predsjedništva Sabora "najstrašniji potez u zadnje vrijeme". Po riječima ravnateljice Hrvatskoga instituta za povijest Jasne Turkalj Livanjska bojišnica je bila područje niza operacija koje su vodile u "Oluju", kojom su na kraju obranjene Hrvatska i BiH. Zbog snaga, koje nameću tezu da je Hrvatska bila agresor na BiH, važnim održavanje ovoga skupa smatra i ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

ZADAR - Zadarska Akcija mladih odustala je od prikupljanja potpisa za referendum o ukidanju prireza kojega je grad Zadar uveo od 1. travnja ove godine. Također je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred Gradske vijećnice u Zadru najavila podizanje kaznene prijave protiv gradonačelnika Zvonimira Vrančića. "Kako bismo poštedjeli građane i naše članove od maltretiranja kojem su bili izloženi tijekom prikupljanja potpisa za referendum za ukidanje prireza, što je kulminiralo mojim uhićenjem i privođenjem u policiju, obustavljamo daljnje prikupljanje potpisa", rekao je predsjednik Akcije mladih Ante Rubeša. "Gradonačelnikova teza da je normalno su građani protiv prireza, jer im se uzima, ne drži vodu, budući da su građani ovoga grada na svakom referendumu za nekadašnje samodoprinose, glasali ZA", kazao je Rubeša, dodavši da građani nisu protiv prireza kao takvog, već protiv načina na koji je uveden i načina na koji se troši novac iz gradskog proračuna.

ZAGREB - Zaposlenica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Špoljarić kazala je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su je u Agenciji tražili da antidatira dopis kojim je Sanader navodno upozoren da MOL promjenom međudioničkog ugovora stječe prevladavajući utjecaj na tržištu. Čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec ranije je posvjedočila da je bivšeg premijera pismeno upozorila na tzv. koncentraciju, no Sanader je tvrdio da takvo pismo nikada nije dobio. "Bila je u pravu kada je rekla da pismo nisam pročitao, nisam ga ni dobio, a sada vidimo da je bilo falsificirano", kazao je Sanader nakon svjedočenja Olgice Spevec. Zaposlenica Agencije Vesna Špoljarić danas je ispričala da je početkom prosinca 2009. tajnica Olgice Spevec, Petra Petrović, došla u njen ured s dopisom Sanaderu o ocjeni koncentraciji INA-MOL datirtanim s travnjem 2009.

BEČKO NOVO MJESTO - Obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana obilježena je danas u Bečkome Novom Mjestu u Austriji komemoracijom pokraj groba i polaganjem vijenaca na groblju, mjestu smaknuća te na bočnom zidu katedrale u Bečkome Novom Mjestu i sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Leopolda. Zrinski i Frankopan pogubljeni su u Bečkome Novom Mjestu, šezdesetak kilometara južno od Beča, 30. travnja 1671. godine. U izaslanstvu koje je položilo vijence bili su članovi Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", međimurske Županijske skupštine i Zrinske garde iz Čakovca, predstavnici Veleposlanstva RH u Austriji te predstavnici udruga iz Hrvatske i Austrije. "Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja", rekao je tom prigodom u Bečkome Novom Mjestu hrvatski veleposlanik Gordan Bakota, dodajući da se svake godine nastavlja tradicija prenošenja istine o Zrinskom i Frankopanu za buduće naraštaje.

ZAGREB - Filmovi "7 seX 7" i "Berislav Š. Proces" Irene Škorić te "Lea i Darija" Branka Ivande nagrađeni su na najstarijem festivalu nezavisnog filma WorldFest u Houstonu, čije se 45. izdanje održalo od 13. do 22. travnja. Posebnost tog festivala je u velikom natjecateljskom programu za filmske i video naslove, postoji 12 nadselekcija koje se dijele na više od 200 kategorija. Rezultat toga je da festival svake godine dodijeli velik broj nagrada, no kako ističu na službenoj stranici festivala, sve su nagrade zaslužene, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar. Nagrađena su tri filma Irene Škorić. Njezin erotski omnibus "7 seX 7", koji je u Houstonu imao svoju međunarodnu premijeru, osvojio je Srebrnu nagradu za debitantski igrani film, a dugometražni dokumentarni film "Berislav Š. Proces", koji govori o umjetničkoj osobnosti glazbenog maestra Berislava Šipuša, osvojio je prvu platinastu nagradu za najbolji scenarij. Srebrnu nagradu za kratki film dobio je njezin kratkometražni film "Rastanak 2". Film "Lea i Daria", biografska priča o dječjim kazališnim zvijezdama u vrijeme 2. svjetskog rata, dobio je dva posebna priznanja žirija, za scenografa Ivu Hušnjaka i producenticu Lidiju Ivanda.

ZAGREB - Posljednji dani travnja bit će iznadprosječno topli te u većini Hrvatske suhi, a i najnoviji kompjutorski izračuni potvrđuju iznadprosječnu toplinu koja će potrajati i u prvim danima svibnja pa će sljedeći tjedan biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, doznaje se danas u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). To zatopljenje dolazi nakon uobičajeno promjenljivoga proljetnog travnja čija je dosadašnja srednja temperatura zraka uglavnom prosječna, kaže meteorolog Zoran Vakula iz DHMZ-a. Ističe kako je velika vjerojatnost da će od danas do ponedjeljka, od 27. do 30. travnja, najviša dnevna temperatura zraka u većini unutrašnjosti biti oko i iznad 25 Celzijevih stupnjeva, kao rijetko kada u povijesti mjerenja. Primjerice, navodi Vakula, na zagrebačkoj postaji Maksimiru, gdje se temperatura svakodnevno mjeri od 1949. godine, samo su 1969. sva četiri posljednja travanjska dana imala najvišu dnevnu temperaturu zraka iznad 24 Celzijeva stupnja. Isto se samo te godine dogodilo i na postaji Griču, gdje postoje podatci još iz 19. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙