FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon priopćio je u četvrtak da sirijska vlada ne poštuje dogovoreni mirovni plan jer nije povukla teško naoružanje i vojnike iz gradova. "Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni promatrači", priopćio je ured Ban Ki-moona. U priopćenju se navodi da glavni tajnik UN-a to smatra "kršenjem obećanja sirijske vlade da će povući svoje postrojbe i teško naoružanje iz tih područja" te zahtjeva da Damask bez odgađanja ispuni obećanje. Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom je odobren razmještaj do 300 nenaoružanih vojnih promatrača u Siriji na rok od tri mjeseca kako bi nadzirali primirje. Dosad je razmješteno samo njih 15.

TOKIO

Japan i SAD objavili su informaciju o revidiranom sporazumu o povlačenju, odnosno premještaju oko 9000 američkih marinaca iz vojne baze na otoku Okinawi na druga mjesta izvan Japana, prenijele su agencije. Oko 9000 marinaca bit će razmješteno u druge vojne baze, preciznije na američke otoke Guam, Havaje te u Australiju, stoji u zajedničkoj priopćenju objavljenom u petak u Tokiju. Novi će plan pomoći saveznicima da zajednički pokušaju riješiti i razmirice kada je riječ o vojnoj zračnoj bazi Futenmi, smještenoj u gusto naseljenom dijelu Okinawe te da razgovaraju o njezinu premještaju na novo mjesto. Ta je američka vojna baza već dulje vrijeme kamen spoticanja između Washingtona i Tokija. Početkom godine 30.000 ljudi prosvjedovalo je tražeći njezino zatvaranje.

ISLAMABAD

Obitelj bivšeg vođe al Kaide Osame bin Ladena, ubijenog prije gotovo godinu dana u američkoj vojnoj akciji na sjeverozapadu Pakistana, deportirana je iz Pakistana u Saudijsku Arabiju rano ujutro u petak, objavili su lokalni mediji. Odvjetnik obitelji rekao je ranije da će tri udovice i jedanaestero djece, koje su pakistanske snage sigurnosti stavile u pritvor nakon napada 2. svibnja prošle godine, posebnim letom biti prebačeni u Saudijsku Arabiju. Izvori su za pakistanske medije rekli da je bin Ladenova obitelj odletjela prema saudijskom gradu Džedi na Crvenom moru.

LJUBLJANA

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant hospitaliziran je u Ljubljani u četvrtak navečer, nakon što se vratio iz posjeta Beogradu, zbog slabosti, bolova u prsima i kratkotrajnog gubitka svijesti. Građanska lista, stranka čiji je Virant predsjednik, objavila je da se 42-godišnji pravnik i političar sada osjeća dobro i da se radi o posljedicama umora i iscrpljenosti. Virant je u četvrtak bio na službenom putu u Beogradu, gdje je nazočio susretu predsjednika parlamenata država u regiji, a slovenski mediji navode da je slabost osjetio prilikom prijevoza s aerodroma Brnik kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙