FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vježba razminiranja na skradinskome poligonu Gaju

SKRADIN, 25. travnja 2012. (Hina) - Na vojnome poligonu Gaju u blizini Skradina danas je održana pokazna vježba razminiranja na kojoj su prikazane tehničke predispozicije devet strojeva za razminiranje, od čega su tri hrvatske proizvodnje.

Vježba je izvedena u sklopu 9. međunarodnoga stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje" koje je jučer počelo u hotelskome naselju Solarisu u blizini Šibenika, a održava se u organizaciji Hrvatskoga centra za razminiranje i HCR - Centra za testiranje, razvoj i obuku te pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.

Strojevi su razminirali označene trase pretražujući teren dubinskim frezama i alatom. Na vježbi su korištene tzv. školske mine ili "topovski udari", ukopani u zemlju, koji su proizvodili snažnu detonaciju kada bi na njih naišao stroj.

Nakon vježbe sudionici su mogli razgledati strojeve i s predstavnicima proizvođača ugovoriti prodaju.

Po riječima predstojnika ureda ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Mladena Crnkovića, za strojeve su bili osobito zainteresirani predstavnici Indije, Iraka i Libije, koji su se odazvali međunarodnome stručnom savjetovanju.

Oni su se danas na poligonu Gaju povezali s proizvođačima, no Crnković nije znao jesu li sklopili posao.

Crnković je kazao da će se poslijepodne u Solarisu održati radionica i okrugli stol o podvodnom razminiranju, koje će voditi crnogorski predstavnici, a sutra, 26. travnja, međunarodni stručni skup o humanitarnom razminiranju završava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙