FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas u Hrvatskom saboru kako malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize. „Mi nemamo velikih korporacija, ali vjerujem da u budućnosti malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize“, poručio je sa saborske govornice ministar Maras tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata čini preko 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavaju preko 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj, kazao je. Hrvatsko gospodarstvo je po svojoj strukturi mikrogospodarstvo, rekao je Maras dodavši kako je jedna od najvažnijih zadaća njegovog ministarstava osigurati povoljno financiranje jamstava čime se i bavi ovaj zakon. Hrvatska mora osigurati stabilnost i sigurnost investicija, rekao je. Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva se želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz privlačenje novih investicija. „Cilj je vratiti se na 2008. godinu tj. 4 milijarde eura stranih investicija u Hrvatskoj“, naglasio je Maras dodavši kako se do 2014. godine moraju napraviti preduvjeti kako bi te investicije premašile 4 milijarde. Maras je najavio kako će se zakonskim izmjenama proširiti nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije - HAMAG INVEST. Na taj bi se način trebao omogućiti daljnji razvoj, unaprjeđenje i promocija atraktivnog, međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Saborska oporba nije podržala izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, ne složivši se sa stavom Vlade i vladajućih da će u zakonu predviđene mjere potaknuti razvoj poduzetništva i time rast zaposlenosti.. "Sve što ste učinili poreznom reformom, kojom ste opteretili gospodarstvo, i rastom administracije ničim sada ne možete kompenzirati", poručio je Đuro Popijač (HDZ) vladajućima. Popijač je ocijenio da se HAMAG-u (agencija za malo gospodarstvo) u ovlast daje i poticanje investicija samo kako bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić proširio svoj ionako veliki utjecaj "na gotovo sve što se kreće, leti ili pliva u hrvatskom prostoru". Ministar Maras istaknuo je potom kako ova vlada, za razliku od bivše HDZ-ove, rasterećuje hrvatsko gospodarstvo te pokušava Hrvatsku izvući iz krize. "Bilo bi dobro da je HDZ tako radio 2008., no nažalost nije se radilo, nije se delalo i dočekali smo tri recesijske godine", poručio je Maras, najavivši da će HAMAG u narednih godinu dana dati četiri puta više jamstava nego u zadnje četiri godine, te da će u ovoj godini biti dvostruko više investicija nego lani. Za ispravak Marasovih navoda kako bivša vlada nije "delala" javilo se više HDZ-ovih zastupnika, među kojima i predsjednica njihova kluba Jadranka Kosor, ističući da je njezina vlada "itekako delala". Potvrda toga je, naglasila je, i činjenica da je ova vlada potpisala ugovor o proširenju zagrebačke Zračne luke, projekt koji je pripremila vlada kojoj je ona bila na čelu, ali i neki drugi projekti, poput Brijuni Rivijere. "Zašto kritizirate ono što sada provodite", upitala je Kosor vladajuće. Zakonske izmjene kritizirao je i HDSSB. Vladine zakonske izmjene podržali su klubovi vladajuće koalicije.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva u povodu Jurjeva, te naglasio kako je današnji susret još jedna prilika za obilježavanje prijateljstva Slovenije i Hrvatske i prijateljstva dvaju naroda. Hrvatski i slovenski narod povezuje tradicija, prijateljstvo, odnosi među ljudima, te Europa u kojoj ćemo uskoro biti zajedno, kazao je Josipović na tradicionalnom susretu koji se održava u prigodi Sv. Juraja, vjesnika proljeća. Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk istaknuo je kako "zeleni Juraj" donosi radost, sreću i novu nadu. "On zeleni prirodu, ali zeleni i naše duše", kazao je veleposlanik Volk dodavši kako bi bilo dobro da "zeleni Juraj" u sadašnja, krizna vremena, "ozeleni i naše državne blagajne".

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović i ministar zdravlja Rajko Ostojić potpisali su danas godišnji Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Hrvatske. Ministar obrane Kotromanović naglasio je da je sporazum potpisan na godinu dana, umjesto na tri ljetna mjeseca kako je ranije bio slučaj, dodavši da mu je drago da MORH može pomoći u prijevozu bolesnih ili teško ozlijeđenih osoba.

Podsjetio je da je u zadnje tri godine HRZ imao 3700 takvih letova i prevezao oko četiri tisuće ljudi i dodao kako je takva pomoć "moralna obveza MORH-a". Najavio je, također i druge projekte s Ministarstvom zdravlja, poput podizanja razine zdravstvene skrbi u Oružanim snagama i izrazio zadovoljstvo suradnjom s tim ministarstvom. Ministar zdravlja Ostojić zahvalio je MORH-u na svemu što čine kako bi olakšali dostupnost zdravstvene zaštite svim hrvatski građanima kao i milijunima turista koji godišnje posjete Hrvatsku. Naša je zemlja s tisuću otoka i pitanje dostupnosti zdravstvene zaštite, osobito u ljetnim mjesecima bilo je ugroženo, a danas to više nije, istaknuo je.

ZAGREB - Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bojan Sobol i trojica suoptuženika izjasnili su se danas na početku ponovljenog suđenja pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda da nisu krivi za zlouporabe položaja i ovlasti kojima je MUP početkom 2000-ih navodno oštećen za oko pola milijuna kuna. Suđenje se ponavlja nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je suprug SDP-ove saborske zastupnice Gordane Sobol bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora. Na optuženičkoj klupi su i riječki liječnik Davor Mihelčić, koji je bio osuđen na dvije godine zatvora, te bivši načelnici uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić, uvjetno osuđeni na po šest mjeseci. Na ponovljenom suđenju, koje je počelo čitanjem izmijenjene optužnice, bit će saslušan knjigovodstveni vještak, pročitana dokumentacija i ispitano 20-ak svjedoka. Sobol je optužen da je kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za materijalno-financijske poslove riječkom liječniku na njegov poticaj omogućio nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca, iako njegova ordinacija opće medicine u Delnicama nije imala dozvolu za medicinu rada.

ZAGREB - Gradski zastupnici na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak će, uz ostalo, razmotriti izvješće o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2011. što ga je izradila Policijska uprava zagrebačka. U skupštinskim radnim tijelima dosad su upozorili da je lani registrirano svega 14 događaja kaznenih djela iz mržnje što, smatraju, ne odražava stvarno već samo registrirano stanje odnosno ono što je prijavljeno. Razmotrit će i izvješće o provedbi Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji u 2011., a iz Odbora za mladež traže odgovor koliko je djece i mladeži u 2010. koristilo savjetodavne usluge.

MAKARSKA - Snijeg je protekle noći zabijelio vrhove Biokova, gdje je jutros izmjeren minus jedan Celzijev stupanj, što je bila najniža temperatura u zemlji. Na najvišem vrhu Svetom Juri palo je dva do tri centimetra snijega, a izmjeren je minus jedan Celzijev stupanj, kazao je dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Biokovu Srećko Gregov. U ovo doba godine snijeg na biokovskim vrhovima nije uobičajen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙