FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rutte očekuje prijevremene parlamentarne izbore 12. rujna

DEN HAAG, 24. travnja 2012. (Hina/AFP) - Nizozemski premijer u ostavci Mark Rutte izjavio je u utorak da očekuje prijevremene parlamentarne izbore 12. rujna.

"Vjerojatno ćemo u petak na sastanku vlade donijeti odluku o organiziranju izbora 12. rujna" , rekao je Mark Rutte tijekom rasprave u parlamentu, održane dan nakon što je vlada podnijela ostavku.

"Mislim da neće biti izbora prije ljeta, kao što je zaželjela glavna oporbena stranka, laburistička PvdA", nastavio je Rutte, objasnivši da je razumio da je većina zastupnika sklona izborima nakon ljeta.

Rutte je u ponedjeljak podnio kraljici Beatrix ostavku svoje vlade desnog centra jer se vladajuća koalicija nije dogovorila oko mjera za smanjenje deficita.

Čelnik slobodarske stranke Geert Wilders (PVV), čiji su zastupnici podržavali manjinsku Rutteovu vladu, napustio je pregovarački stol i rekao da više ne može prihvatiti mjere štednje koje je počela Rutteova vlada.

Wilders je odbio odobriti paket mjera kojima je vlada namjeravala uštedjeti 14,4 milijardi eura i svesti deficit na 2,8 posto BDP-a 2013. godine, prema 4,7 posto u 2011.

Ostavši bez podrške krajnje desnice, Rutte je u utorak pozvao druge stranke da podrže program proračunskih rezova koji predviđa lagani porast poreza da dodanu vrijednost, zaleđivanje plaća državnih djelatnika i smanjenje proračuna za zdravstvo i za pomoć zemljama u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙