FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemski ministar financija šuti o mogućoj ostavci

AMSTERDAM, 28. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager odbio je komentirati tvrdnje da je prijetio otkazom ne pristane li vlada na rezove koji bi proračun dogodine smanjili na tri posto BDP-a.

De Jager koji često napada zemlje juga Europe što ne ostvaruju proračunske ciljeve član je liberalno-demokršćanske koalicije koja o obuzdavanju deficita upravo pregovara sa slobodarskom strankom, svojim političkim saveznikom.

Predviđa se da će bez dodatnih rezova nizozemski fiskalni minus dogodine biti 4,6 posto BDP-a. Po propisima EU-a, Nizozemska ga mora smanjiti na maksimalno tri posto.

"Ja sam realan ministar financija. Takav sam jer to želim, a želim i ostati takav, ali ne želim ni o čemu spekulirati", rekao je u utorak navečer novinarima koji su ga pitali crpi li nadahnuće od bivšega ministra financija Fransa Andriessena.

Andriessen je u osamdesetima dao ostavku jer je vlada odbila popraviti stanje državnih financija.

Nizozemska aktualnopolitička emisija Nieuwsuur i dnevnik AD prenijeli su glasinu o De Jagerovoj ostavci u utorak navečer i srijedu ujutro.

Neki ekonomisti strahuju da Nizozemska neće pristati na proračunske rezove koji bi bili dovoljno strogi da ostvare cilj od tri posto BDP-a, a to bi moglo ugroziti rejting koji je sad AAA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙