FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Odvjetnik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kazao je da još uvijek nisu dobili nikakvu službenu potvrdu da se protiv Sanadera vodi istraga zbog nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, ali da će "kad za to dođe vrijeme, na adekvatan način iznijeti protuargumente". U posljednjoj istrazi pokrenutoj protiv bivšeg premijera, USKOK Sanadera tereti zajedno s HDZ-ovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem, bivšim zastupnikom te stranke Stjepanom Fiolićem i još jednim sudskim vještakom za nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu teške 26,4 milijuna kuna. "Mi ovaj novi postupak vidimo na tragu jednog klišeja koji se ponavlja nažalost već osmi puta. Ne vidim u tome neke velike probleme, ali naravno da to opterećuje obranu i u ovim sadašnjim postupcima i tome ne vidimo kraja", izjavio je nakon suđenja u slučaju Fimi medija Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Dodao je da će Sanader, kad za to dođe vrijeme, na adekvatan način iznijeti svoje protuargumente u slučaju o čijem pokretanju još nisu dobili nikakvu službenu potvrdu. USKOK sumnja da su se Sanader i Fiolić dogovorili da će vlada odobriti kupnju zgrade u Planinskoj ulici po višoj cijeni kako bi pribavili znatnu materijalnu korist. Od Čobankovića su zatim zatražili da obavi pripreme kako bi vlada kupila zgradu za potrebe njegova ministarstva, a Fiolić je navodno od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu preuveliča vrijednost nekretnine.

ZAGREB

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegova obrana danas su ponovno prigovorili istinitosti iskaza bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića u slučaju Fimi medija pročitanih danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Nakon što su u sudnici i danas čitani Barišićevi istražni zapisnici i pregledavane snimke njegovih ispitivanja u USKOK-u Sanader je ustvrdio da su potpuno netočne tvrdnje da je bivši HDZ-ov rizničar postupao po njegovim nalozima te da mu je donosio novac nezakonito izvučen iz državnih institucija i tvrtki. "To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reći da sam mu ja to naredio", ustvrdio je Sanader, ističući kako je "krajnje indikativno" što se najteže Barišićeve optužbe nalaze isključivo u pisanim zapisnicima, a ne i snimkama s ispitivanja. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović dodao je da obrana ostaje kod tvrdnje da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu. Smatra da je Barišićeva obrana pred Uskokovim istražiteljima usmjerena isključivo na dokazivanje Sanaderove krivnje. "Čitavo iskazivanje ne sliči na obranu nego je intonirano kao optužba. U tome sagledavamo određeni motiv, a to je da u dogovoru s tužiteljstvom ishodi povoljniju poziciju za sebe", kazao je Prodanović. Istinitosti Barišićeva iskaza prigovorila je i obrana optuženog bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, kao i odvjetnici HDZ-a koji su zaključili da je iskaz kontradiktoran, odnosno "suprotan samom sebi".

ZAGREB

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru tzv. SAO Krajine Borislavu Mikeliću za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području, zbog čega je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, počet će 24. svibnja, odlučio je danas na pripremnom ročištu sudac zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će na ponovljenom suđenju biti ispitano 10 svjedoka, šest na prijedlog Državnog odvjetništva i tri na prijedlog obrane. Osim za 24. svibnja, kada počinje suđenje, rasprave su zakazane i za 25. i 31. svibnja. "Mikelić koji danas kao 73-godišnji umirovljenik živi u Beogradu, nije se pojavio na ročištu i ponovno će mu se najvjerojatnije suditi u odsutnosti, no ovoga puta uz odabranog branitelja i po standardima koji su daleko od onih iz početka 90-ih, kada se ljude osuđivalo bez dokaza", rekao je Mikelićev branitelj Silvije Degen, koji je zatražio obnovu postupka. Mikelića je sisački Županijski sud 1993. osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora zajedno s još osmoricom optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti, a za Miklelićem je bila raspisana tjeralica. Sisački Županijski sud nedavno je udovoljio zahtjevu njegova odvjetnika Degena za obnovom postupka, nakon čega je slučaj prebačen na zagrebački Županijski sud, jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.

ZAGREB

Zagrebački Županijski sud danas je nedopustivim prejudiciranjem sudske odluke ocijenio izjavu ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy koja je prenijela navode odvjetnika Sanje Kalambure, nedavno imenovane za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako postoje informacije da je u tijeku odbačaj kaznene prijave protiv Kalambure, a u odnosu na odvjetnika te navode smatra i kršenjem Kodeksa odvjetničke etike. "Nedopustivo je, a u odnosu na odvjetnika i protivno Kodeksu odvjetničke etike, prejudicirati odluku u kaznenom postupku koji je u tijeku pred sudom", navodi u priopćenju glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, osvrćući se na nedavnu izjavu ministrice Holy koja je prenijela navode Kalamburina odvjetnika Stjepana Vokića da je "odbačaj optužnice u tijeku i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja". Sud je stava da se u konkretnom slučaju radi o stvaranju dojma u javnosti da je odluka naručena i već donijeta, te da je pitanje trenutka kada će se sutkinja vratiti s bolovanja i samo odraditi tehnički dio posla. "Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti", stoji u priopćenju.

ZAGREB

Vrhovni sud ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio slučaj u kojem su u studenom 2009. prvi put primijenjene zakonske odredbe "o proširenom oduzimanju imovine". Bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču, tom su presudom uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita, oduzete i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije porijeklo nije mogao dokazati. Markačev suoptuženik, bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, koji se jedini pokajao i priznao primanje mita, osuđen je na godinu i pol zatvora, a financijski inspektor Željko Sičaja na šest mjeseci. Slučaj koji je presudio sadašnji predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić pao je na Vrhovnom sudu jer se tijekom suđenja nije saslušala Markačeva majka na koju je glasila većina oduzete imovine. Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je ročište na kojem bi se ta nepravilnost mogla ispraviti zakazano već za svibanj te da bi nova presuda trebala biti izrečena do ljeta.

ZAGREB

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas da s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s Vjesnikom i s njegovim zaposlenicima, ustvrdivši da je politika Vjesnik dovela u teškoće pa ga politika iz tih teškoća mora i izvući. "Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika, a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi RH", priopćio je SNH. Sindikat novinara Hrvatske i njegova podružnica u Vjesniku navode kako ne vide ozbiljan napor Vlade u pronalaženju rješenja za list koji izlazi već 72 godine i istinsko je hrvatsko kulturno dobro. "Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem trebala bi ustaše i partizane ostaviti povjesničarima, a malo se više potruditi oko hrvatskog gospodarstva a to znači i oko očuvanja poduzeća koja su u teškoćama i - što je najvažnije - spašavanja radnih mjesta", smatraju u sindikatu. Drže kako je politika Vjesnik dovela u teškoće pa bi ga politika ga mora i izvući iz njih. Smatraju da je možda to prilika da se u postupku revizije pretvorbe i privatizacije s početka devedesetih razmotre svi događaji i radnje kojima je rastočen bivši SOUR Vjesnik. Uostalom, kad se pogledaju zemljišne knjige, vidljivo je, kažu, da oko Vjesnikova nebodera (su)vlasnički odnosi uopće nisu riješeni, odnosno da su "vrlo zamršeni s čudnim vlasnicima i tajanstvenim zabilježbama".

ZAGREB

Vlasnik Vjesnika Narodne novine ustvrdile su danas da je završen pokušaj prodaje udjela u tom dnevniku te da je jedino preostalo rješenje pokretanje stečajnog postupka, dok je jedini ponuditelj za kupnju tog lista priopćio da odluku o prestanku razgovora prihvaćaju s velikim razočarenjem. Narodne novine izvijestile su danas da su u petak obavjestile Fond "Oak Investment Management Group" da s njim prekidaju daljnje pregovore o kupnji Vjesnika. Hina doznaje od predsjednika Uprave Narodnih novina Petra Piskača da je vršitelj dužnosti direktora Vjesnika Robert Mekinić danas na sastanku upozoren da je dužan pokrenuti stečajni postupak. "Na sastanku nas je Mekinić informirao o tome da će pokušati obaviti još neke razgovore koji bi išli u drugom smjeru rješavanja problema Vjesnika", navele su Narodne novine u pisanom odgovoru Hini. Vlasnik Vjesnika pojašnjava da ponuditelj nije dostavio izjavu o prihvaćanju uvjeta niti potvrdu o bonitetu, čime su ispunjene formalne pretpostavke za odbacivanje ponude, ali da su unatoč manjkavosti ponude odlučili započeti razgovore s ponuditeljem kako bi u sljedećih nekoliko dana ispunio obveze. Narodne novine navode da im je ponuditelj nakon toga dostavio nacrt ugovora bez klauzule da će u određenom roku dostaviti bankovno jamstvo, odnosno izvršiti dokapitalizaciju. Ponuditelj im je, kažu u Narodnim novinama, pritom postavio nove zahtjeve koje nisu prihvatile.

ZAGREB

Predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za hrvatski martirologij, gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, najavio je danas kako se dvodnevni Međunarodni znanstveni skup "Hrvatski mučenici i žrtve komunističke vladavine" 25. i 26. travnja održava u Zagrebu te da se ograničava samo na žrtve komunističke vlasti, koje su dosad najslabije obrađene. "Motivaciju za organiziranje simpozija imamo u današnjem odnosu prema stradalnicima iz tog vremena", istaknuo je biskup Bogović, dodavši kako je poticaj skupu došao još od poziva pape Ivana Pavla II. svim narodima da popišu svoje mučenike te da ih nasljeduju u vremenima koja dolaze. Simpozij "Hrvatski mučenici i žrtve komunističke vladavine" dijeli se u tri tematske cjeline, a u prvoj cjelini bit će načelna izlaganja o izvorima genocidnosti u komunizmu te načinima njegova manifestiranja na prostorima gdje žive Hrvati. Pokušat ćemo načelno odgovoriti na pitanje kako je moguće da su u tako kratkom roku komunistički režimi mogli pobiti oko 100 milijuna ljudi u svijetu, rekao je biskup Bogović, najavivši da će biti predstavljena i aktualna tema o Uredu za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina. U drugom dijelu skupa bit će predstavljena izvješća o stradalnicima u pojedinim biskupijama i redovničkim zajednicama, a u trećem dijelu bit će prikazati postupci za proglašenjem blaženima ili svetim nekih naših mučenika, kazao je.

ZAGREB

Transparency International Hrvatska (TIH) započeo je današnjim seminarom za javne dužnosnike, predstavnike medija, nevladinih organizacija s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije ciklus edukativnih seminara kojima je cilj smanjivanje rizika od sukoba interesa. Predstavivši projekt, kojeg finacira Europska unija s oko 250 tisuća eura, član Upravnog odbora TIH Zorislav Antun Petrović je na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Dubrovnik rekao da će projekt organiziranja edukativnih seminara trajati do kraja godine te da će biti održano 15-ak seminara u svim županijama. Istaknuo je da je cilj i želja TIH-a da se kroz edukaciju svi zajedno, "što je moguće bolje uskladimo oko tumačenja pojma sukoba interesa i da konačno u funkcioniranju tijela javne vlasti imamo ponašanje koje se bazira na nepristranosti u donošenju bitnih odluka". Nadam se da ćemo podići razinu informiranosti svih sudionika vezanih za problematiku sukoba interesa i na taj način dodatno smanjiti rizik od korupcije u našoj zemlji, dodao je. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da vlada vidi TIH kao jednog od ključnih partnera u borbi protiv korupcije dodavši da će vlada koristiti sve mogućnosti kako bi onemogućila situacije u kojima političari dolaze u sukob interesa.

ZAGREB

Makedonskog maratonca i humanitarca, osobu s invaliditetom, Milu Stojkoskog koji u invalidskim kolicima putuje na olimpijski stadion u Londonu na otvorenje Olimpijskih igara u srpnju, danas je na njegovom prolasku kroz Hrvatsku u Zagrebu primio gradonačelnik Milan Bandić. Gradonačelnik Bandić pozdravio je Stojkoskog istaknuvši zahvalnost na njegovu posjetu Zagrebu na putu do Londona. Mile Stojkoski podsjetio je da je ovo njegov deseti maraton nakon prvoga 2004. godine, kada je na isti način išao na OI u Atenu. "Na put za London krenuo sam 15. ožujka iz Kruševa prilikom kojega ću prijeći više od tri i pol tisuće kilometara", rekao je dodavši da mu je cilj svojom akcijom potaknuti izgradnju centara, bolnica i naselja za invalide u ovom dijelu Europe. "Moja poruka svim invalidima je da se ohrabre i slijede moj primjer u iskazivanju problema s kojima se susreću i ujedno pokažu da i mi imamo svoje vrijednosti", zaključio je Stojkoski. Veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj, Dančo Markovski istaknuo je da su putovanja Mile Stojkoskog postala svojevrstan makedonski "brand" te dodao da ono što Stojkoski radi izaziva pažnju javnosti i spaja udruge invalida.

ZAGREB

Međunarodna bibliografija prijevoda Index Translationum, koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i služi kao jedinstveni alat praćenja svjetskoga prevodilaštva, ove godine obilježava 80. obljetnicu. Index Translationum uspostavila je još 1932. Liga nacija te je on njezin najstariji program, stariji i od samoga UNESCO-a koji je osnovan 1946., ističe se na mrežnim stranicama UNESCO-a. Elektronska baza podataka Indexa sadrži više od dva milijuna unosa koji se odnose na 500.000 autora i 78.000 izdavača iz 148 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Baza podataka redovito se obnavlja, a sadrži podatke o knjigama objavljenim na području književnosti, društvenih i humanističkih znanosti, prirodnih i egzaktnih znanosti, umjetnosti, povijesti i drugih. Pretraživanje te jedinstvene baze podataka otkriva, primjerice, da su Agatha Christie, Jules Verne i William Shakespeare najprevođeniji autori na svijetu. Najviše se prevodi na francuski, njemački i španjolski jezik. Index otkriva da je najveći procvat doživjela kineska prijevodna književnost: od 1988. do 1999. kineski je po broju prijevoda na taj jezik bio na 30. mjestu, no 2008. godine skočio je na 6. mjesto. Engleski je po broju prijevoda na taj jezik na 4. mjestu, ruski na 7., a hrvatski na 26. mjestu od 50 svjetskih jezika na koje se najviše prevodi. S druge strane, najviše se prevodi s engleskoga, na drugom je mjestu francuski, a na trećem njemački. Slijede ruski, talijanski i španjolski, dok je hrvatski na 35. mjestu ljestvice pedeset jezika s kojih se najviše prevodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙