FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex pod pritiskom dionice HT-a

ZAGREB, 23. travnja 2012. (Hina) - Kako od danas kupnja dionice HT-a ne nosi pravo na dividendu, na Zagrebačkoj se burzi očekuje pad cijene te dionice, što će pritisnuti i Crobex indeks.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,53 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 1,02 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 60,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

U najvećem fokusu investitora bila je dionica HT-a, s prometom od 15 milijuna kuna. Njome se do petka trgovalo s pravom sudjelovanja u isplati drugog dijela dividende. Na tjednoj razini cijena joj je pala 2,75 posto, na 212 kuna.

„Prošli je tjedan na Zagrebačkoj burzi protekao mirno jer ni sa domaće ni sa svjetske gospodarske scene nije bilo poticajnih vijesti. I ovoga se tjedna očekuje veći fokus ulagača na dionicu HT-a. Naime, danas je ex-dividend day za drugi dio dividende HT-a, a uobičajena je tržišna praksa da na taj dan cijena dionice padne otprilike za iznos dividende“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Podsjetimo, HT je 27. veljače isplatio predujam dividende u iznosu od 11,07 posto, a preostali iznos od 11,07 kuna po dionici isplatit će na dan održavanja Glavne skupštine, 25. travnja.

„Kako se od danas trguje bez prava sudjelovanja u dividendi HT-a, realno je očekivati pad Crobexa zbog velikog udjela te dionice u indeksu“, smatra Perić.

Ujedno, HT će 27. travnja prezentirati financijsko izvješće za prvo ovogodišnje tromjesečje, stoga slobodno možemo reći da će ovaj tjedan proteći u znaku dionice HT-a, kaže Perić.

Sa svjetskih burzi jutros stižu negativni signali. Na azijskim su burzama cijene dionica pale, unatoč naznakama stabilizacije kineske industrijske proizvodnje.

I europske su burze pod pritiskom, zbog političke nesigurnosti u Nizozemskoj i rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

„Na domaćem se tržištu ovoga tjedna može očekivati volatilnije trgovanje, jer započinje sezona objave poslovnih rezultata. Tako se sutra očekuje objava rezultata Podravke“, zaključuje Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙