FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Večeras će se održati "Noć knjige" kojom se, prvi put u Hrvatskoj, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Sudjelovat će više od 150 autora, prevoditelja i urednika, a tim će povodom knjižare i knjižnice diljem Hrvatske publici ponuditi raznovrstan program od 18 sati do jedan sat poslije ponoći. "Noć knjige" održat će se u 45 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu. U programu će sudjelovati više od 50 knjižnica, šest nakladnika, a prodajne akcije odvijat će se u više od 120 knjižara. Središnji događaj manifestacije bit će tribina "Knjiga u krupnom planu" u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci (NSK) u sklopu koje će se problematizrati položaj knjige u današnjem društvu. U povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava u NSK će se održati međunarodno javno čitanje u sklopu kojega će, prema najavama Dobrile Zvonarek iz NSK, diplomatski predstavnici, članovi uglednih međunarodnih institucija u Hrvatskoj i studenti čitati odabrane književne tekstove na izvornim jezicima te na hrvatskom jeziku. Bit će organizirana i izložba u povodu 80. obljetnice međunarodne bibliografije prijevoda Index Translationum "Čitamo se... Značajni prijevodi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu" te "Book Crossing", odnosno razmjena knjiga. "Riječ je o međunarodnom pokretu koji nastoji knjige s polica preseliti među ljude. Ideja je da čovjek uzme knjigu, pročita je i vrati je na za to predviđeno mjesto kako bi je uzeo netko drugi i opet tu knjigu oslobodio".

SPLIT

Četrnaesti nautički sajam Croatia Boat Show, koji se svake godine održava na splitskoj Rivi, zatvoren je jučer nakon šest dana održavanja tijekom kojih su posjetitelji razgledali 150 izloženih plovila. "Imali smo prilično veći broj izlagača nego lani, što pokazuje da će nautički sektor početi izlaziti iz recesije. Uz to bilo je i više posjetitelja nego zadnje dvije godine, što možemo zahvaliti odličnim vremenskim prilikama, iako je najavljivana kiša, te zahvaljujući jakoj medijskoj kampanji i podršci", kazao je Vicenco Blagaić, direktor tvrtke Profectus koja je organizator sajma. Blagaić je kazao kako mu je posebno drago što je tijekom sajma predstavljen i domaći proizvod, desantni gumenjak hrvatskih Oružanih snaga. "Svakako je bitno reći da je Croatia Boat Show posjetilo čak sedam izlagača iz Turske, koja je gospodarski sve jača država i u kojoj sve vezano uz nautiku raste iz godine u godinu", kazao je Vicenco Blagaić zadovoljan što je Croatia Boat Show, kako je kazao, vratio svoj stari sjaj. Ovogodišnja novost sajma je bio Gastro Show na kojem su svakodnevno poznati dalmatinski restorani prezentirali svoje specijalitete. U sklopu 14. Croatia Boat Showa su bili i Nauticus Show te Split Auto Show. Posjetitelji su na sajmu mogli razgledati najnovije modele brodica, jahti i jedrilica, među kojima i dvadesetak brodova hrvatskih proizvođača, rabljena plovila, a na sajmu su se među ostalim predstavile charter tvrtke, marine i serviseri.

ĐAKOVO

Svjetski priznati Zbor ruske državne kapele je na svojoj europskoj turneji nastupio večeras u katedrali-bazilici svetog Petra u Đakovu. Dupkom puna katedrala slušala je izvedbu Hrvatske mise Borisa Papandopula pod ravnanjem dirigenta Valerija Poljanskog. Među 60 članova Zbora, nastupili su solisti Anna Pegova, sopran, Ljudimila Kuznjecova, mezzosopran, Oleg Dolgov, tenor, i Evgenij Lieberman, bariton. Svaku izvedbu brojni posjetitelji nagradili su velikim pljeskom. Koncert Ruske državne kapele pratili su i crkveni te gradski dužnosnici, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Marin Srakić, pomoćni biskup mons. Đuro Hranić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i drugi. Na kraju koncerta Zbor ruske držane kapele izveo je Rahmanjinovu Bogorodice, djevo zajedno s Mješovitim katedralnim zborom iz Đakova. Organizatori koncerta su Grad Đakovo i Đakovačko-osječka nadbiskupija, uz potporu Ministarstva kulture. Nakon Đakova, Zboru ruske državne kapele slijedi gostovanje u susjednoj Srbiji, u Novom Sadu, a potom u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙