FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

PLITVIČKA JEZERA

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy danas je na Dan planeta Zemlje, nakon druženja s predstavnicama nevladinog sektora koji se bave zaštitom okoliša i prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera, istaknula kako je razgovor bio izrazito dinamičan s puno primjedbi, prigovora, ali i dobrih prijedloga udruga. "Nadam se da će se ovakva praksa nastaviti jer se kroz dijalog mogu postići, po mom mišljenju, najbolja rješenja za ovo izuzetno važno područje u interesu Republike Hrvatske", izjavila je novinarima ministrica Holy. Istaknula je da je udruge najviše 'mučio' nacrt prijedloga novog zakona o otpadu. "Mislim da je jedan dio nerazumijevanja proizišao iz toga što u stvari nisu pročitali nacrt prijedloga zakona o otpadu, a i zbog toga što nisu dovoljno upućeni što su naše obveze prema novoj europskoj Direktivi o otpadu", istaknula je Holy. Pojasnila je da ta nova Direktiva EU-a, između ostalog, nalaže i kao jednu od faza postupanja s otpadom termičku obradu otpada, a to je, rekla je, "za određeni broj udruga apsolutno neprihvatljivo i one zahtijevaju da se takva opcija izbaci iz zakona, što nije moguće".

PLITVIČKA JEZERA

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy danas je novinarima na Plitvicama potvrdila da je primila prijetnje otkako je najavila promjene u sustavu zbrinjavanju otpada. Tražili smo od MUP-a sigurnosnu provjeru, rekla je ministrica Holy odgovarajući na pitanja novinara u vezi s njenom jučerašnjom izjavom za Dnevnik.hr kako ima "bijesnih pojedinaca" koji prijete telefonom i pokušavaju doći do nje. "Mi smo tako nešto i očekivali s obzirom da novim zakonom o otpadu zadiremo u određene interesne sfere različitih lobija, pa će procjena pokazati radi li se o utemeljenim prijetnjama ili su to više nervozni i psihički nestabilni pojedinci", rekla je ministrica Holy novinarima koji su danas na Plitvicama pratili njen radni sastanak s udrugama za zaštitu okoliša i prirode.

BJELOVAR

U Bjelovaru je danas poslijepodne mladić nožem ubio 47-godišnjaka, izvijestila je bjelovarsko-bilogorska policija. Ubojstvo se dogodilo oko 15 sati i 20 minuta u Ulici Josipa Pupačića na kućnome broju 5. Mladić, hrvatski državljanin (1986.) nožem je usmrtio 47-godišnjaka, također hrvatskoga državljanina, izvijestila je službenica za odnose s javnošću bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave Paula Androlić. Očevid traje.

ZAGREB

Zbog kvara na motoru tijekom leta danas je prisilno sletjela Cessna 172 kod mjesta Rudine na otoku Krku pri čemu nitko nije ozlijeđen, a zrakoplov je oštećen, priopćeno je iz Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova. Cessna 172 čeških registarskih oznaka letjela je u formaciji zrakoplova također čeških registarskih oznaka. Tijekom leta dogodio se kvar na motoru pa je zrakoplov prisilno sletio kod mjesta Rudine u blizini špilje Biserujke 1,5 kilometar od Zračne luke Rijeka. Prilikom prinudnog slijetanja zrakoplov se okrenuo na krila i pretrpio oštećenja. U trenutku nesreće u zrakoplovu su bila dvojica pilota, češki i ruski državljanin koji u nesreći nisu ozlijeđeni. Agencija za istraživanje će u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova očevid obaviti sutra, 23. travnja. Tehničku istragu te zrakoplovne nesreće provest će Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova koja će po završetku istrage izraditi završno izvješće, koje će javnosti biti dostupno na službenoj internetskoj stranici Agencije za istraživanje, kaže se u priopćenju.

SVETI IVAN ŽABNO

Križevački vladika msgr. Nikola Kekić predvodio je danas arhijerejsku liturgiju u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Žabnu, u spomen na grkokatoličke biskupe Pavla i Marka Zorčića i Gabrijela Turčinovića, koji su rođeni u tom mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tom je prigodom otkrivena i spomen ploča, a događaj je upriličen uz jubilarnu 400. obljetnicu uspostave crkvenoga zajedništva i osnutka Grkokatoličke biskupije u Marči. Od 1777. godine sjedište biskupije je u Križevcima. U današnjoj liturgiji sudjelovali su svećenici istočnog i zapadnog katoličkog obreda, uz pjevanje Katedralnog zbora Križevci pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

DUBROVNIK

U Dubrovnik je danas zrakoplovom doputovao sultan Omana Qaboos bin Said Al Said. Po slijetanju u dubrovačku zračnu luku nešto iza 13 sati omanski sultan helikopterom se prevezao na svoju jahtu "Al Said" koja je zajedno sa jahtom "Fulk Al Salamah" usidrena od 30. ožujka u dubrovačkoj luci Gruž. Drugi helikopter, onaj s njegovim ministrima, sletio je na drugi brod 'Fulk Al Salamah'. Jahte omanskog sultana borave u Dubrovniku od 30. ožujka, a njihov odlazak najavljen je za 5. svibnja. U Hotelu Hilton Imperial sultan Qaboos bin Said Al Said je rezervirao smještaj za svojih 50 pratitelja, među kojima su i brojni omanski ministri. Još 30-tak sultanovih ljudi smješteno je u Hotelu Libertas Rixos.

SPLIT

Drugog festivalskog dana 22. Marulićevih dana predstavljeni su dobitnici nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2011. Ivana Sajko i Damir Šodan, te Zbornik nagrada Marin Držić za 2010. godinu. Predstavljajući danas u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Ivanu Sajko, koja je dobila drugu nagradu za dramu "Krajolik s padom" i Damira Šodana, koji je dobio treću nagradu za dramu "Chick lit", pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević rekao je kako su ta dva nagrađena teksta "velika šansa za kazalište i gledatelje". Stručno povjerenstvo nagrade za najbolje neobjavljeno dramsko djelo ove je godine dodijelilo samo drugu i treću nagradu jer po mišljenju povjerenstva u kojem su bili Marija Kohn, Daša Drndić i Oliver Frljić kvaliteta radova poslanih na natječaj ispod je razine koja bi trebala dostojno predstavljati recentnu dramsku produkciju u Hrvatskoj. Drugonagrađena Ivana Sajko kratko je potvrdila kako se slaže s nagradom, ali ne i s obrazloženjem. S njom se složio trećenagrađeni Damir Šodan koji je rekao kako podržava inicijativu povjerenstva da se kriteriji odabira podignu, ali i dodao da je "očekivao i visoke kriterije u obrazloženju". Danas je predstavljen i Zbornik Nagrada Marin Držić - hrvatska drama 2010. Predstavili su ga direktor izdavačke kuće Disput Josip Pandurić i urednik izdanja Boris B. Hrovat, koji je bio predsjednik povjerenstva koje je nagrade dodijelilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙