FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

PARIZ - Kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande tijesni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj ispred aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a povijesni je uspjeh ostvarila francuska krajnja desnica, po službenim projekcijama izbornih rezultata objavljenih nakon 34 posto prebrojanih glasova, javljaju agencije. Hollande po projekcijama osvaja 27,5 posto glasova, a Sarkozy 26,6 posto. Njih će se dvojica ogledati u drugom krugu izbora 6. svibnja. Kandidatkinja Nacionalne fronte Marine Le Pen osvaja 19,9 posto glasova, po istom izvoru. To je povijesni uspjeh krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima. Dosad je najbolji rezultat ostvario Jean-Marie Le Pen, otac aktualne kandidatkinje te stranke, sa 16,86 posto glasova 2002. godine, što mu je tada čak bilo dovoljno za plasman drugi krug. Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon na četvrtom mjestu osvaja oko 11 posto glasova, a centrist Francois Bayrou ostao je na nešto manje od 10 posto.

KABUL - Nakon više mjeseci pregovora Sjedinjene Države i Afganistan u nedjelju su dovršili nacrt sporazuma o strateškom partnerstvu koji jamči američku potporu Kabulu 10 godina nakon povlačenja stranih vojnika krajem 2014. godine, izvijestio je u nedjelju New York Times u online izdanju. Veleposlanik SAD-a Ryan Crocker i afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Rangin Spanta dogovorili su nacrt koji će sada biti poslan predsjedniku Hamidu Karzaiju i afganistanskom parlamentu na razmatranje i odobrenje prije no što će ga potpisati predsjednici dvije zemlje, po američkim i afganistanskim dužnosnicima. "Vjerujemo da imamo konačni tekst koji će biti predstavljen predsjedniku i parlamentu za konačno razmatranje i odobrenje prije potpisa dvojice predsjednika", rekao je afganistanski dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan jer nije ovlašten za izjave medijima. "On pokriva širok raspon postojećeg, širokog, sveobuhvatnog partnerstva između dvije zemlje u namjeri njegovog održavanja barem još jedno desetljeće nakon tranzicije 2014. godine", rekao je dužnosnik. Dokument više ocrtava buduće odnose dvije zemlje nego što točno određuje iznose programa potpore, no dužnosnici obje zemlje su rekli kako se nadaju da će poslati signal pobunjenicima i drugim destablizirajućim snagama da SAD neće Afganistan prepustiti samome sebi, kao što je učinio 1990-ih godina nakon što su iz njega istjerani Sovjeti već da će nastaviti podupirati tu zemlju na mnogo područja.

KIJEV - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko vraćena je u zatvor nakon što je odbila liječenje zbog bolova u leđima u državnoj bolnici, priopćila je njezina stranka u nedjelju. Kaznu od sedam godina zatvora koja je prošlog listopada izrečena Juliji Timošenko, žestokoj protivnici predsjednika države Viktora Janukoviča, Europska unija i Sjedinjene Države osudile su kao primjer selektivne pravde. Europski sud za ljudska prava, koji razmatra njezinu žalbu na presudu za zloporabu ovlasti, od Kijeva je zatražio da bivšoj premijerki osigura odgovarajuće liječenje. Julija Timošenko, stara 51 godinu, od bolova u leđima zbog hernije diska pati već mjesecima, kažu njezini odvjetnici i obitelj, i odbila je nazočiti u novom sudskom procesu protiv nje za izbjegavanje poreza, prijevaru i pokušaj krađe dok je, devedesetih godina prošlog stoljeća, bila čelnica sada ugašene glavne ukrajinske kompanije za trgovinu plinom UES. Ona je u bolnicu ukrajinskih državnih željeznica u Harkivu, gdje se nalazi zatvor u kojem služi kaznu, odvedena u petak kasno navečer, ali je odbila takav liječnički pregled. "Prvo je Timošenko tajno odvedena noću u bolnicu... a onda je u nedjelju odjednom vraćena u zatvor", priopćila je njezina stranka Domovina. "Potpuno je jasno da nitko nije planirao liječiti bivšu premijerku i da je sve ovo učinjeno zbog negativnog publiciteta, kako bi se ponovno moglo cijeloj zemlji reći da je Timošenko odbija liječenje u bolnici u Harkivu". Timošenko je ranije izjavila da ne vjeruje liječnicima koje joj odredi država.

CANBERRA Predsjednik australskog parlmenta Peter Slipper odstupio je nakon tvrdnji da je spolno uznemiravao muške kolege i zlorabio javno financirane taxi usluge, izvijestili su australski mediji u nedjelju. Slippera tuži bivši muški kolega koji tvrdi da je od njega dobio eksplicitne tekstualne poruke i da mu je upućivao neželjena seksualna udvaranja, a policija ga istražuje zbog tvrdnji o zloporabi javnih sredstava za financiranje taxi usluga. Slipper niječe optužbe ali kaže da napušta položaj do okončanja policijske istrage. Zbog seksualnog uznemiravanja postupak je pokrenuo član osoblja parlamneta James Ashby, koji otvoreno iskazuje svoju homoseksualnu orijentaciju. "Navodi uključuju i tvrdnje o kaznenom djelu i prekršaju za građansku parnicu", rekao je Slipper. "Vjerujem da je prikladno s moje strane odstupiti s položaja predsjednika parlamenta dok se ne riješi kaznena prijava". "Jednom kad se razjasni da su optužbe neistinite vratit ću se na položaj a glede građanske parnice to će se pitanje u predviđenom vremenu riješiti odgovarajućim postupkom", rekao je 62-godišnji Slipper.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙