FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Sezonski prilagođeni podaci o industrijskoj proizvodnji u eurozoni pokazuju u veljači njezin porast na mjesečnoj razini od 0,5 posto, a u Europskoj uniji za 0,2 posto, podaci su europskog statističkog ureda Eurostata. U siječnju je proizvodnja na mjesečnoj razini ostala nepromijenjena u eurozoni i EU u odnosu na mjesec ranije, objavio je nadalje Eurostat. Na godišnjoj razini, pak, proizvodnja u industriji pala je za 1,8 posto i u eurozoni i u EU27. Među državama za koje postoje dostupni podaci, na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja porasla u devet, a pala u trinaest članica EU-a. Najveći rast zabilježile su Nizozemska (13,0 posto), Slovačka (2,8 posto) i Finska (2,1 posto). Najveći pad bilježile su Malta (4,6 posto), Švedska (3,6 posto) i Irska (3,2 posto). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, među članicama za koje postoje podaci, u veljači je proizvodnja porasla u sedam a pala u petnaest zemalja. Najveći rast zabilježen je u Slovačkoj (8,4 posto), Latviji (7,3 posto) i Nizozemskoj (6,7 posto). Najveći pad imale su pak Luksemburg (14,4 posto), Malta (11,4 posto) i Grčka (8,5 posto), objavio je Eurostat.

WASHINGTON - Kineski gospodarski rast ove će godine usporiti na 8,2 posto, zbog slabljenja domaće potrošnje i inozemne potražnje, nakon čega bi u 2013. trebao uslijediti oporavak, objavila je Svjetska banka. Time je blago snizila svoje ranije prognoze za kinesko gospodarstvo, prema kojima je u ovoj godini očekivala rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva za 8,4 posto. "Izazov politike u kratkoročnoj perspektivi je održati rast putem blagog usporavanje aktivnosti. Dok ostaju veliki izgledi za blago usporavanje gospodarske aktivnosti, postoji i zabrinutost od prenaglog usporavanja", navodi Svjetska banka u novom tromjesečnom izvješću za kinesko gospodarstvo. U 2013. Svjetska banka prognozira za Kinu stopu rasta od 8,6 posto. Kineski gospodarski rast u prošloj je godini usporio na 9,2 posto, s 10,4 posto u 2010. godini, što je posljedica usporavanja globalnog rasta i mjera koje je vlada u Pekingu uvela kako bi zauzdala inflaciju.

MILANO - Italija je u četvrtak bez teškoća prodala 4,88 milijardi eura vrijedna četiri izdanja državnih obveznica, ali bila je primorana platiti veće prinose koje su ulagači tražili zbog neizvjesnosti u vezi goleme zaduženosti te zemlje i njezinih gospodarskih izgleda. Talijansko ministarstvo financija prodalo je tako 2,88 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za tri godine, ali uz prinos od 3,89 posto, znatno viši u usporedbi s 2,76 posto koliko je platila na prošlotjednoj aukciji. Zabilježena je dobra potražnja za tim izdanjem obveznica, izvijestili su iz toga ministarstva. Također, prodano je i ukupno dvije milijarde eura vrijednih obveznica s rokovima dospijeća 2015., 2020. i 2023. godine, uz prinose od 3,92 posto, 5,04 posto i 5,57 posto.

WASHINGTON - Zabrinutost oko fiskalnog zdravlja država mogla bi smanjiti globalnu ponudu državnih obveznica koje se smatraju sigurnima, poput američkih i njemačkih i to za 9.000 milijardi dolara u iduće četiri godine, odnosno za 16 posto u odnosu na njihov ukupno procijenjeni iznos, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću o financijskoj stabilnosti. Sužavanje ponude događa se unatoč tome što raste potražnja za imovinom koju ulagači percipiraju sigurnom za svoja ulaganja, poput vrhunskih korporativnih obveznica i državnih obveznica, za kojima postoji velika potreba kod niza banaka i ulagača u vrijeme tržišnih neizvjesnosti i regulatornih izmjena. Smanjenje ponude sigurne imovine moglo bi izazvati nove zabrinutosti u vezi globalne financijske stabilnosti, ističe se nadalje u MMF-ovom izvješću o globalnoj financijskoj stabilnosti. Kada se ukloni 13 rizičnijih država iz ukupne palete sigurne imovine, ponuda sigurnih državnih obveznica do 2016. smanjila bi se za više od 9.000 milijardi dolara, odnosno za šestinu u odnosu na ukupni projicirani iznos, tumače u MMF-u.

BUDIMPEŠTA - Mađarska agencija za ulaganja i trgovinu (HITA) prošle je godine privukla i koordinirala stranim ulaganjima vrijednim 924,3 milijuna eura, čime je otvoreno 5.700 radnih mjesta, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik direktora te agencije Gyorgy Kerekes. Ulagači, većinom iz Njemačke, SAD-a i Dalekog istoka, pokrenuli su projekte uglavnom na područjima automobilske industrije, visoke tehnologije, logistike i proizvodnje hrane. U 83 projekta, u kojima je HITA posredovala, 13 ih predstavlja ulaganja velikih razmjera, kojima je vlada odobrila financijsku potporu. Njihova ukupna vrijednost dosegnula je 702 milijuna eura, čime je otvoreno 4.500 novih radnih mjesta, zaključio je Kerekes.

STAMFORD - Broj isporučenih osobnih računala (PC) diljem svijeta porastao je u prvom tromjesečju više nego se očekivalo, ali uz razočaravajuće rezultate u nekim dijelovima svijeta, pokazalo je istraživanje američke tvrtke Gartner koja je objavila da se ukupan broj isporuka u prvom tromjesečju povećao za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 89 milijuna osobnih računala. To je iznad ranijih očekivanja analitičara od 1,2 posto. Ti rezultati, međutim, nisu uspjeli prikriti sve veće izazove s kojima jer suočena ta industrija. Isporuke osobnih računala pale su u SAD-u za 3,5 posto, dok se očekivao pad za više od 6 posto. Gartner je utvrdio da je kompanija Hewlett-Packard učvrstila svoju poziciju kao tržišni lider, sa 17,2 posto ukupnih isporuka u svijetu tijekom tromjesečja. Druga na listi bila je kompanija Lenovo Group, koja je povećala svoje isporuke za 28,1 posto, te joj je tržišni udjel iznosio 13,1 posto. Na listi pet najvećih svjetskih proizvođača PC-a slijede Dell, Acer i AsusTek Computer.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim burzama cijene dionica u četvrtak su izbrisale većinu jutrošnjih dobitaka pod pritiskom rasta prinosa talijanskih državnih obveznica. Indeks Londonske burze FTSE trenutno je u minusu 0,08 posto na 5.630 bodova, dok je pariški CAC u plusu 0,13 posto na 3.242 boda, a frankfurtski DAX 0,57 posto na 6.712 bodova. Italija je na današnjoj aukciji prodala 2,88 milijardi eura vrijednih trogodišnjih obveznica uz prinos od 3,89 posto, što je najviša razina prinosa od siječnja i oko 1 postotni bod više nego na prošlomjesečnoj aukciji. Potražnja ulagača za talijanskim obveznicama bila je 1,43 puta veća od ponude, što ukazuje na slabiji interes nego prošloga puta. Rast prinosa, pak, znak je da su ulagači nervozni oko sposobnosti Italije da vrati dugove. Najveće dobitnice su bile dionice rudarskih kompanija, čije su cijene ojačale uslijed rasta cijena metala. Cijene dionica kompanija Rio Tinto, Fresnillo i Kazakhmys porasle su u rasponu između 3,2 i 1,8 posto. Dionice naftnih kompanija bilježe gubitke nakon što je kompanija Royal Dutch Shell objavila da je uočila naftnu mrlju u dijelu Meksičkog zaljeva gdje ima platforme. Cijena dionice Royal Dutch Shella pala je 4 posto, a BP-a 2 posto.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući jučerašnjim dobicima na Wall Streetu nakon pet dana gubitaka, no trguje se oprezno uoči aukcije talijanskih obveznica i objave izvješća o kineskom bruto domaćem proizvodu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju ojačale između 0,4 i 1,1 posto. Južnokorejski Kospi indeks oslabio je, pak, 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u 10 tjedana.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon pet dana neprestanog poniranja, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, kao i pad prinosa na španjolske obveznice, što je ublažilo strahovanja od europske dužničke krize. Dow Jones indeks ojačao je 89 bodova, ili 0,70 posto, na 12.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 1.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 3.016 bodova. Nakon pet dana neprestanog pada, tijekom kojih je Dow Jones potonuo više od 500 bodova, jučer su se cijene dionica ponešto oporavile, što se ponajviše zahvaljuje dobrom početku sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. U očekivanju novih kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙