FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je počeo svoju 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja. Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu su, uz jutros dopunjenih osam točaka, ukupno 32 točke. Među novim točkama je i prijedlog za iskazivanje povjerenja novom ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću, koji će na toj dužnosti zamijeniti Zlatka Komadinu koji je mjesto ministra napustio zbog zdravstvenih razloga. U dnevni red uvršten je i HDZ-ov prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću. Vlada je predložila osam zakonskih prijedloga, među kojima i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede, nakon što je na tom trgu sedam godina bilo zabranjeno prosvjedovati. Na dnevnom redu je i nekoliko oporbenih zakona, među kojima i prijedlozi HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za Predsjednika Republike. U sabornici je u tijeku aktualno prijepodne.

ZAGREB - Zastupnik Nedžad Hodžić (BDSH) pohvalio je danas hrvatskog premijera Zorana Milanovića što je za prvi državnički posjet odabrao baš Bosnu i Hercegovinu i upitao kako vidi dinamiku približavanja BiH EU, a Milanović mu je, zahvalivši na tako "naklonom uvodu", odgovorio da je u hrvatskom interesu da BiH, Srbija i Crna Gora postanu članice EU "u najkraćem razumnom roku". "To je znak stabilnosti, mira i predvidivosti u ponašanju", kazao je Milanović vezano uz ulazak zemalja regije u EU. Govoreći o BiH rekao je da su "na stolu" neka otvorena pitanja prije svega vezana uz granicu, povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije i status luke Ploče. Naglasio je da status Hrvata u BiH za Hrvatsku nije sporedno pitanje, ali i ponovio da ga tu ne zanimaju dnevno-politički interesi već fer i pravedno rješenje. SDP-ov zastupnik Marin Jurjević pitao je ministra uprave Arsena Bauka kakva će biti nova rješenja u izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju smjena načelnika i gradonačelnika. Bauk mu je odgovorio kako smatra da je neposredan izbor gradonačelnika "korak naprijed" i da to ne treba mijenjati, ali da treba razmisliti o referendumu, budući da ni jedan nije uspio. Dodao je i da će (ne) donošenje godišnjeg proračuna također biti razlog za smjenu gradskog ili općinskog vijeća, ali zajedno s njima i gradonačelnika odnosno načelnika. Ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy, Boris Kovačić (SDP) je pitao hoće li novi zakon o otpadu odnosno model po kojemu bi se zbrinjavanje otpada naplaćivalo po količini, a ne po kvadraturi stana donijeti građanima veće račune. Holy je rekla kako je u tijeku javna rasprava, od 2. travnja do 2. svibnja, o novom zakonu o otpadu i da je njegova namjera da potakne građane da selektiraju otpad pa će se, ako tako budu činili, računi za odvoz otpada smanjiti. "Ako neće biti tako revni, onda će imati povećanje", dodala je.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je Ministarstvo zdravstva u prošlom mandatu loše radilo te da je Ustavni sud utvrdio da je radilo i nezakonito, čime je odgovorio na prozivke svoga prethodnika, HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića kako je u prvih više od sto dana nove Vlade vidljiv kolaps zdravstvenog sustava. "Činjenice nedvojbeno govore da se u protekle četiri godine nije dobro radilo, a i Ustavni sud je odlučio da ste nezakonito spajali bolnice", poručio je ministar Milinoviću, koji ga je u saborskom aktualnom prijepodnevu upitao koje su to tri ključne mjere kojima kani spriječiti vidljivi kolaps zdravstvenog sustava. Milinović je Ostojića prozvao i da je on obmanuo javnost kada je ustvrdio da je bivša vlast prešutila da je dug zdravstva 7 milijardi kuna, a ne 2 kako je navedeno, ističući da je i novo Upravno vijeće HZZO-a navelo da je dospjeli dug 2 milijarde kuna. Ostojić je, pak, naglasio kako o ogromnom dugu u zdravstvu svjedoči i upozorenje veledrogerija da bolnice, klinike i domovi zdravlja ne plaćaju lijekove i medicinski materijal i do tisuću dana. Milinovića smatra odgovornim i što je 14 mjeseci bila zatvorena zagrebačka Klinika za tumore, koju je on, rekao je, otvorio tek nakon nekoliko mjeseci mandata, kao i da su nabavljani zastarjeli medicinski aparati. "Vratit ćemo hrvatsko zdravstvo tamo gdje pripada, u vrh europske medicine i javnog zdravstva", poručio je ministar, naglasivši da zagrebačka Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, sukladno odluci Ustavnog suda, ovih dana napokon izlazi iz KBC Sestre Milosrdnice te postaje nacionalna bolnica za dječje bolesti.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je izjavio kako je mjera da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna usmjereno prema poslodavcima koji ne otpuštaju radnike te isplaćuju plaće i doprinose, a bit će, istaknuo je, pod posebnim nadzorom. Ministar je u Hrvatskom saboru, tijekom aktualnog prijepodneva, odbacio tumačenja zastupnika Hrvatskih laburista Zlatka Tušaka da spomenuta mjera pogoduje velikim kapitalistima te smanjuje cijenu rada. Naglasio je da se tom mjerom želi mladim ljudima pomoći da u godinu dana steknu radno iskustvo i konkuriraju za radna mjesta, iznijevši podatke da od 130 tisuća mladih njih oko 60 tisuća nema ni dana radnog iskustva. Mrsić je rekao da je ta mjera prije svega usmjerena na visoko obrazovane nezaposlene mlade ljude, te na poslodavce koji ne otpuštaju radnike i isplaćuju plaće i doprinose, uz oštar nadzor nad poslodavcima. "Odbacujem priče da će to smanjiti cijenu rada i omogućiti nekim trgovačkim lancima da besplatno zapošljavaju mlade", poručio je.

ZAGREB - Na pitanje zastupnika SDSS-a Jove Vukovića što policija poduzima vezano uz učestalo nasilje nad učenicima srpske nacionalnosti, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovorio je da policija radi uviđaje i traži počinitelje. Vuković je tijekom aktualnog sata u Hrvatskom saboru naveo primjer kako su u Gračacu, nakon utakmice, u tamošnjoj srednjoj školi učenici prozivani na nacionalnoj osnovi. Isto tako, dodao je, učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu su na pravoslavni Veliki petak također prozivani po nacionalnoj osnovi i gađani jajima, a jučer je jedan učenik nakon incidenta u autobusu završio na hitnoj. Policija je, kaže, obećala pratnju, ali je još nema, a još nema ni uhićenja počinitelja iako su uviđaji u tijeku te upitao što će policija poduzeti po tom pitanju. Ministar Ranko Ostojić rekao je da policija radi uviđaje i traži počinitelje. Naglasio je da svim takvim incidentima policija posvećuje posebnu pažnju, kao i vršnjačkom nasilju te je najavio i sastanak 20. travnja s ravnateljem škole.

OSIJEK - Za novoga predsjednika osječkog Gradskog vijeća na današnjoj sjednici toga tijela većinom glasova izabran je vijećnik HSLS-a Josip Vrbošić, koji je bio i jedini kandidat za tu dužnost, a predložio ga je Odbor za izbor i imenovanja Gradskog vijeća. Bivši predsjednik Vijeća Gordan Matković razriješen je dužnosti na prethodnoj sjednici 19. ožujka na prijedlog kluba vijećnika HDSSB-a nakon što je pokrenuo prijedlog izmjena statuta grada, po kojima bi predstavnik grada u skupštinama gradskih trgovačkih društava bio onaj koga imenuje Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Vrbošićev izbor na javnom su glasovanju podržali vijećnici HDSSB-a, HNS-a, HDZ-a, HSLS-a i Stranke umirovljenika (SU), protiv su bili vijećnici Nezavisne liste Gordana Matkovića, a suzdržani vijećnici SDP-a i HSP-a. Obrativši se vijećnicima Vrbošić je kazao kako u njegovom djelovanju "nema visoke politike" već da se zauzima za partnerstvo, a da gradska uprava pred sobom ima zadaću donijeti što bolje odluke iz područja života, koja nisu isključivo politička.

ZAGREB - Isplata doplatka za djecu za ožujak počinje u petak, 20. travnja, priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 153.600 korisnika za 291.527 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu iznosi 103,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Povodom današnjeg Europskog dana prava pacijenata u Zagrebu je otvoren ured i savjetovalište Hrvatskog centra za palijativnu skrb u okviru kojega će djelovati i središnji ured Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ). Zamjenik ministra zdravlja Rajka Ostojića, Marijan Cesarik istaknuo je da je otvaranje ovog centra izuzetno važno za pacijente koji boluju od teških i neizlječivih bolesti kako bi im se pružila potrebna briga i potpora uz multidisciplinaran pristup različitih struka - liječnika, psihologa, sociologa, socijalnih radnika, duhovnika i drugih stručnjaka. Predsjednik Hrvatskog centra za palijativnu skrb Zoran Lončar rekao je da je otvorenje savjetovališta dio akcije "Ostani uz mene" kojoj je cilj osnivanje mreže centra za palijativnu skrb u Hrvatskoj.

ZAGREB - Javno-zdravstvena akcija "Dan otvorenih vrata" besplatnih specijalističkih pregleda s ciljem prevencije raka glave i vrata održat će se u utorak, 24. travnja, od 15 do 19 sati u Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava. Organizatori pozivaju građane koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata da se odazovu ovoj javno-zdravstvenoj akciji. Cilj je akcije, čiji je organizator Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KB Dubrava, poticanje odlaska na pregled specijalistu koji se bavi dijagnostikom raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o ovoj zloćudnoj bolesti - simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju.

ZAGREB - Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak izjavio je danas u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu da je MUP imao saznanja o događajima u Pakračkoj Poljani 1991., za koje je optužen Merčep i njegova pričuvna postrojba MUP-a, a dijelom ih je obradio u sklopu obrade ubojstva zagrebačke obitelji Zec. Jarnjak je u kolovozu 1991. imenovan zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića koji će također danas svjedočiti, a u travnju 1992. naslijedio je Vekića te na ministarskoj dužnosti ostao do prosinca 1996. Jarnjak je posvjedočio da je s provođenjem izvida na području Pakračke Poljane bilo problema jer su se tamo vodile borbe, a jedno vrijeme je to područje bilo i pod okupacijom. Objasnio je da u to vrijeme nije bilo činova pa se neka postrojba nazivala po osobi koja bi se nametnula i dokazala u borbama pa su se tako u Osijeku zvali "glavaševi", u Virovitici "dečakovi", a u Gospiću "norčevi". Kazao je da su u MUP-u znali prvo dobivati informaciju o nestanku ljudi, a kasnije informacije bi govorile da su ti ljudi ili na okupiranom teritoriju ili u nekoj stranoj državi. "Takvim dojavama pristupali smo vrlo oprezno", kazao je Jarnjak koji tvrdi da osobno nije dobio ni jedno izvješće o Pakračkoj Poljani te da su sva izvješća sa bojišta dolazila su u operativni centar MUP-a. Jarnjak je kazao da su u jesen 1991. u MUP-u shvatili da se u ratu događaju zločini pa je u listopadu 1991. formiran odjel za istraživanje ratnih zločina. Taj je odjel, tvrdi Jarnjak, zločine istraživao bez obzira na to tko ih je počinio.

ZAGREB - Predstava "Sad sam lucky", dio serije solo komada "Sad sam" kojima je Matija Ferlin, jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih koreografa i izvođača, privukao pozornost publike i kritike na međunarodnoj sceni, premijerno će se izvesti sutra u Zagrebačkom plesnom centru. Njegova nova predstava nastavlja konceptualno razmišljanje započeto u prijašnjim predstavama te serije, no sada se autor prvi put ne bavi svojom osobnošću, već su mu ishodišne točke poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela. Dramaturgiju predstave potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Mauricio Ferlin, a glazbu Luka Prinčić. Uz Zagrebački plesni centar, producenti su pariški Centre National De La Danse i festival Rencontre Choreographique te slovenski Emanat, zavod za afirmaciju i razvoj plesa i suvremene umjetnosti, pa će nakon Zagreba predstava igrati u Ljubljani i Parizu.

ZAGREB - Na festivalu nezavisnog filma Tribeca, koji počinje danas u New Yorku, ove će godine biti prikazano ukupno 89 igranih dugometražnih te 60 kratkometražnih filmova iz 46 zemalja svijeta. Festival će otvoriti romantična komedija "The Five-Year Engagement" britansko-američkog redatelja, scenarista i producenta Nicholasa Stollera sa scenaristom i glumcem Jasonom Segelom i Emily Blunt u glavnim ulogama. Program festivala, koji se održava do 29. travnja u istoimenoj newyorškoj četvrti, sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog, te animiranog filma. U konkurenciji kratkometražnog igranog filma bit će prikazan i film hrvatskog redatelja Slobodana Karajlovića "Uskršnja jaja" koji je uvršten među 60 od 2.800 prijavljenih filmova. Dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film automatski se kvalificira za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙