FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je danas da Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali će još ove godine s pola milijuna kuna financirati to obilježavanje nevinih žrtava Križnog puta. U zaključku stoji da Predsjedništvo smatra kako je potrebno kao spomendan 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtve Vukovara, obilježavati i sve žrtve pale za hrvatsku neovisnost i slobodu, te da se 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima ubuduće aktivnije obilježava u Hrvatskoj. Predsjedništvo ističe da se, budući da se povjesničari u Europi i Hrvatskoj slažu kako nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke i parlamenti, ne bi trebala nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburgu i Križnom putu. Stoga smatra da Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju, već svih žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske. Zaključke je nakon sjednice Predsjedništva obrazložio predsjednik Sabora Boris Šprem, ističući kako se Predsjedništvo usuglasilo kako u Hrvatskoj postoji jedinstven stav da ne postoje samo nevine žrtve Križnog puta, nego i mnoge druge koje zaslužuju puno poštovanje i pijetet.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Otočnog sabora, nestranačke udruge koja promiče razvoj hrvatskih otoka, koje ga je izvijestilo o stanju na otocima i teškoćama s kojima se otočani svakodnevno susreću. Među najtežim problemima istaknuli su prometnu povezanost s kopnom te neodgovarajuću zdravstvenu skrb na udaljenijim otocima. Nažalost, zbog gospodarske krize, smanjen je novac iz proračuna namijenjen razvoju otoka i poboljšanju života na otocima prema Zakonu o otocima, navodi se u priopćenju iz Predsjednikova ureda nakon sastanka. "Turizam je grana koja može potaknuti razvoj otoka, ali to ne znači novi val betonizacije", istaknuo je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, dodajući kako bi trebalo "staviti u funkciju napuštene objekte, osobito bivše vojne objekte". Predsjednik Josipović podupro je nastojanja te udruge u održavanju i revitalizaciji života na otocima te je istaknuo potrebu za koordiniranim pristupom svih mjerodavnih tijela u suradnji sa stanovnicima otoka, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao je danas većinom glasova (pet za, tri protiv) prijedlog izmjena i dopuna zakona o javnom okupljanju, kojima bi se ponovno dopustili mirni prosvjedi na Trgu sv. Marka, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda. Dok članovi odbora iz HDZ-a takav prijedlog smatraju tehnički neprovedivim, iz SDP-a poručuju da je riječ o ispravljanju nepravde iz 2005. kad su prosvjedi na Markovom trgu bili zabranjeni. "Time se ponovno omogućuje slobodno okupljanje i prosvjedi na Markovom trgu koji su bili zabranjeni 2005.", rekao je Igor Dragovan (SDP), a s njime se složila i njegova stranačka kolegica Gordana Sobol. "Sada se ispravljanju nepravde iz vremena kad se nekadašnja Vlada plašila vlastitih građana pod prozorima", kazala je i ustvrdila da se ograničavanjem broja ljudi i vremena okupljanja od 8 do 22 sata na Markovom trgu stvorio dobar balans između slobode izražavanja i prosvjeda s normalnim funkcioniranjem državnih institucija.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je licemjernom ocijenila odluku vladajućih da Sabor uskrati pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, ali da je još ove godine financira s pola milijuna kuna, ocijenivši da će takva odluka rezultirati novim podjelama u hrvatskom društvu. "Odluka većine u saborskom Predsjedništvu je da Sabor ne bude pokrovitelj, ali da se isplati novac, što mislim da je licemjerno jer očito nije bilo dovoljno hrabrosti kod vladajućih da idu do kraja", izjavila je Kosor nakon sjednice saborskog Predsjedništva, koje nije prihvatilo prijedlog HDZ-a da Sabor o komemoraciji na Bleiburgu raspravi na plenarnoj sjednici. Nakon takve odluke Predsjedništva, naglasila je, postavlja se pitanje zašto vladajući namjeravaju isplatiti novac poreznih obveznika za nešto što smatraju lošim. "Smatramo da je to loša odluka i ona će sigurno uvjetovati nove podjele u hrvatskom društvu, nove rasprave, a mi smo mislili da su te rasprave završene", poručila je Kosor.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da načelno podržava okupljanje istinskog reformskog bloka među kandidatima za vodstvo stranke i najavljuje da će o tome s kolegama razgovarati idućih dana, ali samo "ako su doista otvoreni za dijalog u kojem sebe ne stavljaju na prvo mjesto, jer to onda nije dogovaranje". Poziv na suradnju Karamarku su danas uputili kandidati za predsjednika HDZ-a, Milan Kujundžić i Drago Prgomet, a u izjavi za Hinu Karamarko ističe kako "koalicija mora biti dogovaranje". U interesu je stranke, dodaje, da na predstojećem Općem saboru budu izabrani najkvalitetniji ljudi, koji će omogućiti stvarne promjene u ponašanju, vođenju i funkcioniranju stranke, njezinu profiliranju u modernu europsku demokršćansku i narodnjačku stranku te koji će osigurati uvjerljivu pobjedu HDZ-a na budućim izborima. "To može učiniti samo snažan tim odgovornih i poštenih ljudi, koji su se dokazali dosadašnjim radom i nisu sudjelovali u srozavanju stranke na najniže grane u njezinoj povijesti", naglašava Karamarko.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na poziv predsjednika Udruge Tigar 90/91 Zdravka Andabaka obišao gradilište spomen-doma Tigrovima u Rakitju u povodu privođenja kraju prve faze njegova uređenja, priopćeno je iz ureda gradonačelnika. Kako se navodi u priopćenju, Andabak je tom prilikom zagrebačkom gradonačelniku uručio monografiju Jedinice za specijalne zadaće Rakitje, promoviranu na Plitvicama u prigodi obilježavanja 21. obljetnice akcije Plitvice i pogibije prvog redarstvenika Josipa Jovića. Uz gradonačelnika Bandića, obilasku su nazočili pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, pročelnik za financije Slavko Kojić, koordinator u Odjelu za branitelje Miodrag Demo, te general Josip Lucić. Zgrada bi za dvadesetak dana trebala biti pod krovom, a prilikom obilaska gradonačelniku i suradnicima predstavljeni su planovi za nastavak gradnje Spomen–doma.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je danas da je u posljednja četiri mjeseca pojačala javne i smanjila komercijalne sadržaje te značajno povisila informiranje gledatelja o situaciji u unutarnjoj politici. "U navedenome je razdoblju HRT u potpunosti ostvario svoje obveze iz Privremenog ugovora s Vladom RH, te čak emitirao više javnih sadržaja nego li je to bio obvezan prema Ugovoru", stoji u priopćenju. Emitirana je čak 131 emisija više, ili 5175 minuta više u odnosu na godinu ranije, dramski su sadržaji uvećani za 4406 minuta ili 150 programskih sadržaja, dok je u Dokumentarnom programu emitirano 358 minuta ili 21 emisija više. HRT-ova statistička izvješća pokazuju da je u prvom kvartalu 2012. u odnosu na isto razdoblje lani značajno unaprijeđeno informiranje gledatelja o situaciji u unutarnjoj politici, dodaje se u priopćenju. Prema podacima o stanju u programu u navedenom je razdoblju udjel informativnih sadržaja u ukupnom programu prvog programa HRT-a (HTV 1) iznosio 24,03 posto, što je više od minimalno dogovorenih 22 posto.

CRIKVENICA - Predstavnici tvrtke "Coning Ecogradnja" d.d. iz Varaždina i crikveničke Gradske uprave potpisali su danas ugovor o izvođenju radova za dogradnju i rekonstrukciju zgrade osnovne škole i vrtića u Jadranovu, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, izvijestila je danas crikvenička Gradska uprava. Radovi će početi u svibnju, rok završetka je šest mjeseci, ali u nj nije uračunata ljetna stanka od 15. lipnja do 15. rujna. Kako navodi Gradska uprava, Crikvenica radovima na vrtiću i školi u Jadranovu zaokružuje ciklus investicija na svojem području vrijedan više od 32 milijuna kuna. U tijeku su radovi na prvoj fazi uređenja Trga Stjepana Radića, vrijedni oko pet milijuna kuna, radovi na glavnoj turističkoj prometnici stajat će šest milijuna kuna, radovi na kanalizaciji vrijedni su četiri milijuna kuna, a radovi na vodospremi i vodoopskrbi Sopaljskoj oko 12 milijuna kuna.

SPLIT - Na Općinskome državnom odvjetništvu u Splitu danas je ispitan Bruno Orešar (45), osumnjičen za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. vezano uz tvrtku Uzor. Orešarov odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je kako je odvjetništvo ispitivalo Orešara oko jedan sat isključivo zbog slučaja vezanog uz "Uzor". Dodao je da je Orešar iznio svoju obranu i odbacio optužbe po kojima je oštetio tu tvrtku. Splitsko-dalmatinska Policijska uprava prošle je godine u svibnju Orešara kazneno prijavila da je kao većinski vlasnik "Uzora" od 2006. do 2011. godine svojoj drugoj tvrtki "Jadrankamenu" , isplatio pozajmicu od 7,9 milijuna kuna bez osiguranja povrata novca. To je učinio u suradnji s dvojicom članova nadzornog odbora Jadrankamena i bivšim direktorom "Uzora" i "Tekstil Uzora" te prokuristom. Dug je pokriven fiktivnim ugovorima o njegovu preuzimanju.

RIJEKA - Policija je pronašla muškarca iz Ličkog Osika (53) koji je prije tri dana u Malinskoj na otoku Krku teško ozlijedio 69-godišnjakinju u njezinoj kući te ukrao manju svotu novca, doznaje se iz primorsko-goranske Policijske uprave. Tijekom kriminalističke istrage policija je jučer pronašla 53-godišnjaka iz Ličkog Osika koji je u naselju Bogovićima napao ženu u njezinoj kući, teško je ozlijedio i opljačkao. Nakon završetka istrage, policija će ga tijekom dana predati pritvorskom nadzorniku zbog kaznenih djela teškog ubojstva u pokušaju i razbojstva, priopćila je policija.

ZAGREB - Vrhovni sud raspravljao je danas o žalbi Kazimira Dužnovića (30), osuđenog na 40 godina zatvora zbog krvave pljačke Reiffeisen banke u Sesvetama u kojoj je 2009. ubijen mladi policajac Ivan Grbavac, a ranjena su četvorica njegovih kolega. Odluka o žalbi bit će poznata naknadno, a potvrdi li se prvostupanjska presuda, Dužnović će imati pravo na još jednu žalbu. Naime, u slučaju dugotrajnih zatvorskih kazni optuženici imaju pravo na dvije žalbe, a obje rješavaju vijeća Vrhovnog suda. Dužnovića je zagrebački Županijski sud u svibnju 2010., nakon osmomjesečnog suđenja, proglasio krivim po svim točkama optužnice, njih devet, te mu je izrekao najvišu moguću kaznu. Osim za ubojstvo 24-godišnjeg policajca, kojemu je intervencija u Sesvetama bila jedna od prvih, pet pokušaja ubojstva i pljačku 250.000 kuna iz banke, Dužnović je osuđen i za nedopušteno držanje oružja te za općeopasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi. Njegov branitelj Krešimir Krsnik žalio se na presudu tvrdeći kako su činjenice nepotpuno utvrđene.

ZAGREB - Hrvatska je književnost veća nego hrvatski narod, izjavio je danas tijekom predstavljanja u Matici hrvatskoj svoje knjige "Nove studije i rasprave" poznati njemački slavist Reinhard Lauer objašnjavajući zašto se posljednje dva desetljeća intezivno bavi kroatističkim temama. "Hrvatska književnost ima pjesnike prvoga ranga", rekao je Lauer, dodavši kako je Krleža jedan od najvećih pisaca dvadesetog stoljeća, ali budući da je Hrvat to vani ne znaju. To me potaknulo da se bavim hrvatskom književnošću, rekao je.Govoreći o svojim kroatističkim studijama i raspravama, Lauer je rekao kako za svaku od njih "postoje razlozi u njegovu dosadašnjem slavističkom radu". Na predstavljanju knjige "Nove studije i rasprave" akademika Reinharda Lauera govorili su Zvonko Kovač i akademik Krešimir Nemec, koji je Lauera nazvao najznačajnijim promotorom hrvatske književnosti na njemačkom jezičnom području. Novu Lauerovu knjigu ocijenio je "objektivnim i uravnoteženim pogledom na hrvatsku književnost".

SPLIT - Festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani održat će se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Splitu od 21. do 28. travnja, doznaje se u tom kazalištu. Ovogodišnja izbornica je Gordana Ostović, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazano devet predstava. "U ovogodišnjoj selekciji od devet predstava našlo se isto toliko različitih spisateljskih, ali i izvedbenih poetika no osim kvalitete na neki način povezuju ih dvije tematske linije koje prevladavaju. Slučajno ili ne, većina odabranih predstava tematski se veže uz obitelj kao nukleus društva, a s druge strane dobar dio njih se bavi ženama i njihovim doživljajima vremena", izjavila je izbornica Gordana Ostović. Tako će GDK Gavella iz Zagreba izvesti predstave "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića te "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića, a Teatar &TD predstavit će autorski projekt Olivera Frljića "Mrzim istinu!" i "Šarengrad" Renate Carole Gatica i Natalije Manojlović.

ZAGREB - Tema ovogodišnjega programa Tjedna glazbe za djecu i mladež je ljubav, naziv programa je "Ljubav u duru i molu - Romeo i Julija", koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 19. i 20. travnja s početkom u deset sati, a dolazak je najavilo 3600 učenika i profesora 45 škola iz 24 grada i mjesta u 19 županija. Na koncertima u četvrtak i petak bit će tako izvedena djela Glinke, Prokofjeva, Laia, Čajkovskoga, Bernsteina, Hačaturjana, Gotovca, Bizeta, Mascagnia i Mendelsohna, izvijestila je priopćenjem Zagrebačka filharmonija gdje je danas održana i konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji Tjedan glazbe za djecu i mladež. Scenarist, redatelj i voditelj ovogodišnjega programa je ravnatelj Koncertne dvorane Lisinski Dražen Siriščević, a kao gosti nastupit će solisti baleta HNK Edina Pličanić i Tomislav Petranović te operni solisti mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, sopranistica Adela Golac Rilović i tenor Domagoj Dorotić. Predsjednik Hrvatske glazbene mladež Tonči Bilić podsjetio je da je taj projekt pokrenut 2005. na poticaj pokojnoga maestra Vjekoslava Šuteja, tadašnjeg umjetničkog ravnatelja Zagrebačke filharmonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙