FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) poduzetnicima koji ulažu u energetsku učinkovitost omogućava korištenje sredstava Darovnice iz programa Europske komisije - Energy Efficiency Finance Facility za 2006. i 2007. godinu, koji je osmišljen i provodi se u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB), a na taj način korisnici mogu za 15 posto umanjiti glavnicu kredita za ulaganja koja po završetku doprinose poboljšanju energetske učinkovitosti, izvijestili su iz HBOR-a.

Sredstva darovnice mogu se koristiti uz korištenje kreditnih sredstava iz izvora EIB-a, izravno putem HBOR-a ili putem poslovnih banaka s kojima HBOR ima uspostavljenu poslovnu suradnju. Krediti su namijenjeni financiranju osnovnih sredstava u okviru ulaganja koja pridonose uštedi energije i/ili smanjenju emisije ugljičnog dioksida, odnosno ulaganja kojima se povećava energetska učinkovitost objekata u zgradarstvu i industriji.

Darovnica namijenjena krajnjim korisnicama iznosi 15 posto iznosa kredita uloženog u podizanje razine energetske učinkovitosti. Odobrena sredstva darovnice isključivo se koriste za umanjenje glavnice odobrenog kredita, ističu iz HBOR-a.

Za kandidiranje za sredstva darovnice prihvatljiva su ulaganja koja će po završetku investicije doprinijeti poboljšanju energetske učinkovitosti postojećih objekata i to u sektoru zgradarstva - projekti kojima se ostvaruje najmanje 30 posto uštede energije, a u sektoru industrije - projekti kojima se ostvaruje najmanje 20 posto uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja ugljičnog dioksida.

U sklopu darovnice korisnicima je osigurana i besplatna pomoć konzultanta čija je zadaća procijeniti i potvrditi postignute razine uštede energije i/ili smanjenja ispuštanja ugljičnog dioksida, odnosno potvrditi uspješnost ulaganja u obnovljive izvore energije.

HBOR provođenjem svojih programa namijenjenih financiranju projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, omogućavanjem korištenja sredstava po darovnici iz programa Europske komisije - Energy Efficiency Finance Facility za 2006. i 2007. godinu te aktivnim sudjelovanjem u pripremi novih programa kreditiranja energetske učinkovitosti nastoji potaknuti hrvatske gospodarstvenike na održivi razvitak svojeg poslovanja te pozitivno djelovanje na okoliš u kojem posluju, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙