FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je danas Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića prim. dr. sc. Miroslava Goretu za osobite zasluge i izniman znanstveni doprinos na polju forenzične psihijatrije u Hrvatskoj i svijetu. "Kada netko ode u mirovinu s tako sjajnim rezultatima kao vi onda zaista možemo reći samo hvala", kazao je predsjednik Josipović istaknuvši kako je prof. Goreta cijeli svoj radni vijek radio u psihijatrijskoj struci te dao neizmjeran doprinos znanosti, društvenom životu, legislativi i odnosu prema pacijentima. To nije bilo samo bavljenjem ljudskom psihom, zdravljem, nego je to bilo ustvari bavljenje ljudskim pravima, čovjekom, rekao je Josipović. Zahvalivši na odlikovanju, prof. Goreta istaknuo je kako je surađivao s predsjednikom Josipovićem, a zahvalio je na pomoći i svojim suradnicima u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek.

ZAGREB - Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je priznao USKOK-ovu optužnicu da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov "crni fond", danas nije želio iznositi svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu ističući da će se braniti šutnjom. "Koristit ću svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom", kazao je Barišić pred sudskim vijećem sutkinje Ivana Čalić koja ga je, kao prvog od četiri optuženika koji su priznali nedjelo, pozvala da iznese svoju obranu. Budući da Barišić nije želi svjedočiti na glavnoj raspravi sudsko vijeće odlučilo je pročitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u. Iz tih iskaza doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu služio kao "poštar" koji mu je, često i doma, donosio milijune izvučene iz državnih institucija i tvrtki. Ilegalno stečen novac, osim za financiranje stranke i osobne potrebe, trošio se na izborne kampanje, kupovanje medija, europske lobiste, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi, doznaje se iz tri Barišićeva pročitana iskaza te dvije do sada pregledane snimke. Osim Sanadera i ostalih optuženika u Fimi mediji u Barišićevim je iskazima, u kontekstu preuzimanja nezakonito pribavljenog novca, spomenuto i sadašnje vodstvo HDZ-a - predsjednica Jadranka Kosor i glavni tajnik Branko Bačić. Po njegovim riječima Kosor i Bačić su bili u nedoumici što učiniti, duži ga period nisu htjeli primiti i pravili su se da ga ne čuju. Ipak, nakon nekog vremena Bačić ga je navodno nazvao i rekao da novac preda Marici Glavaš koja je u stranci vodila financije.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra počinje svoju 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja. Na predloženom dnevnom redu sjednice su 24 točke, od kojih je osam predložila Vlada. Među tim zakonskim prijedlozima su i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima Vlada kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede, nakon što je na tom trgu sedam godina bilo zabranjeno prosvjedovati. Sukladno odluci Ustavnog suda, Vlada predlaže ukidanje te zabrane te omogućuje mirno okupljanje i javni prosvjed na deset metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda, ograničavajući broj sudionika na do 1500. Takvi bi se skupovi mogli održavati između 8 i 22 sata, a morali bi se najaviti najkasnije 48 sati prije održavanja. Na predloženom dnevnom redu, koji će zastupnici sutra dopuniti novim točkama, su i Vladine izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, prijedlog novoga Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, te izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Sabor bi, uz ostalo, na 4. sjednici trebao raspraviti i nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima i prijedloge HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za Predsjednika Republike.

SPLIT - Splitski Trgovački sud danas je odgodio odluku o prijedlogu za otvaranje stečaja nad tom tvrtkom do 9. svibnja kako bi radnici pričekali odgovor Vlade od koje su tražili da se i njima, kao radnicima Kraljevice, prije otvaranja stečaja isplate zaostale plaće. Sudac Ivan Basić će naknadno donijeti odluku o mjerama osiguranja koje je predložila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Lendi Pezzi, to jest o postavljanju privremenog stečajnog upravitelja i zabrani raspolaganja imovinom. Na današnjem ročištu, zakazanom radi izjašnjavanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom Dalmacijavino, sudac Basić je saslušao prijedloge zainteresiranih strana i predočio potvrdu Fine o dugovanjima tvrtke. "Tražimo isto ono što je hrvatska država obećala radnicima Kraljevice, a to je da će im isplatiti sva potraživanja iz kolektivnog ugovora, što uključuje i otpremnine, i to prije otvaranja stečaja. Želimo vjerovati da će država, s obzirom da su Kraljevica i Dalmacijavino u njenom vlasništvu, pravičnim odnosom pokazati da u ovoj zemlji jednako vrijede ljudska i radnička prava ma gdje se tko nalazio. Zato smo prošlog tjedna Vladi uputili zahtjev da se u slučaju Dalmacijavina postupa kao i s Kraljevicom", kazao je okupljenim novinarima nakon odluke suca predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je stanje elementarne nepogode za cijelo područje županije zbog šteta koje je na višegodišnjim voćnim nasadima prouzročio mraz. Zbog iznimno niskih temperatura početkom prošloga tjedna, s 9. na 10. travnja, koje su se na nekim lokacijama spuštale i do minus 11 stupnjeva, došlo do smrzavanja voćaka u punoj fazi cvatnje.

DUBROVNIK - Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je danas elementarnu nepogodu za području općina Lastovo, Blato, Vela Luka i Smokvica na Korčuli. Elementarna nepogoda proglašena je zbog mraza u noći 9. na 10. travnja ove godine koji je u te četiri općine prouzročio goleme štete na dugogodišnjim nasadima vinove loze, voćnjacima, te na poljoprivrednim povrtlarskim kulturama.

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) počela je danas u svojoj zgradi na zagrebačkome Ksaveru 44. plenarno zasjedanje na kojemu će se, među ostalim, pokrenuti i postupak za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića, najavio je predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki . Na početku zasjedanja nadbiskup Srakić posebice je pozdravio apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj msgr. Maria Roberta Cassaria koji će se, najavio je Srakić, tijekom zasjedanja 19. travnja u svečanoj koncelebraciji oprostiti od nas jer nastupa na novu službu apostolskoga nuncija u Južnoj Africi, Botshuani, Namibiji, Swasilendu i Lesothu. Nadbiskup Srakić zahvalio je nadbiskupu Cassariu za njegovu četverogodišnju službu i u njoj iskazano prijateljstvo. Na zasjedanju će biti riječi i o zahvalnom hodočašću u "Godini vjere" u Rim u studenome ove godine, Hrvatskome Caritasu, pastoralno-pravnim odrednicama o slavlju svetih misa, odredbama i smjernicama HBK prema dokumentu Kongregacije za nauk vjere iz 2011. crkvenim arhivima i pristupu državnim arhivima. HBK će zasjedati do 19. travnja, a istoga će se dana održati i konferencija za novinare.

ZAGREB - Izložba "Jugendstil" koja se 20. travnja otvara u zagrebačkom Muzeju Marton hrvatskoj će publici prvi puta predstaviti remek-djela europske primijenjene umjetnosti iz razdoblja secesije iz fundusa Muzeja primjenjene umjetnosti iz Beča, Muzeja primjenjene umjetnosti iz Budimpešte, te zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO). "Izložba koju pripremamo u suradnji s tri velika muzeja i jednom sjajnom malo poznatom zagrebačkom privatnom zbirkom bavi se razdobljem u povijesti umjetnosti koje je imalo presudan utjecaj na umjetnost 20. stoljeća", kazao je za Hinu o izložbi direktor muzeja Veljko Marton, napomenuvši kako ona prvi put donosi neke u Zagrebu nikad dosad viđene primjerke iz fundusa tih muzeja. "Za razliku od velike izložbe 'Secesija u Hrvatskoj' koja je u zagrebačkom Muzeju za umjetnosti i obrt održana prije sedam godina, 'Jugendstil' je internacionalna izložba, koja donosi neka velika imena europske umjetnosti", kazao je Marton. Izložbu 'Jugendstil' bit će moguće pogledati do 20. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙