FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

RIM - Industrijska proizvodnja pala je u veljači u Italiji i Njemačkoj, dok je u Francuskoj blago porasla. Talijanska industrijska proizvodnje pala je u veljači za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, više od očekivanja, dok je podatak o padu u siječnju revidiran s 2,5 na 2,6 posto. U anketi Reutersa analitičari su očekivali pad proizvodnje u veljači za 0,2 posto. Na godišnjoj je razini, pak, proizvodnja u Italiji u veljači potonula za 6,8 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, mjesečni je pad industrijske proizvodnje u veljači iznosio 1,3 posto, dok je u Francuskoj proizvodnja istodobno porasla za 0,3 posto. Gospodarstva Njemačke, Francuske i Italije čine najmanje dvije trećine bruto domaćeg proizvoda eurozone, pa slabost industrijske proizvodnje u tim zemljama pokazuje da gospodarstvo tog bloka klizi u recesiju.

MADRID/LONDON - Španjolske banke u ožujku su kod Europske središnje banke (ECB) uzele rekordan iznos kredita od 316,3 milijardi eura, jer su se financijske institucije, kojima je gotovo blokiran pristup međubankarskom tržištu novca, uvelike oslonile na ECB-ove linije za likvidnost. Riječ je o gotovo dvostruko većem iznosu kredita u usporedbi s mjesecom ranije, kada su uzele 169,8 milijardi eura zajmova, podaci su španjolske središnje banke. Na tržištima dugova španjolske državne obveznice danas su se ponovno našle pod pritiskom, pa su prinosi na njih, kao i na talijanske obveznice, ponovno porasli. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice porasli su za 12 baznih bodova, na 5,93 posto, tako da je razlika u prinosima u odnosu na referentne njemačke 10-godišnje obveznice porasla na 426 baznih bodova. Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice također su porasli, i to za 7,5 baznih bodova, na 5,48 posto.

PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju po najnižoj stopi u gotovo tri godine, a usporavanje rasta na 8,1 posto, s 8,9 posto u prethodnom kvartalu, znatnije je nego što se očekivalo. S obzirom na slabosti najvećih svjetskih gospodarstava i restriktivne monetarne mjere kineske središnje banke usmjerene na suzbijanje inflacije, očekivalo se usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Rast kineskog gospodarstva usporava se već pet tromjesečja zaredom, pa bi u 2012. mogao biti najslabiji u posljednjih desetak godina. Lani je kineski BDP porastao 9,2 posto, dok se u ovoj godini u anketi Reutersa očekuje rast od 8,4 posto, što bi bila najniža stopa rasta od 2002. godine. Sporiji rast kineskog gospodarstva posljedica je slabljenja potražnje u svijetu zbog recesije u Japanu i eurozoni, te usporavanja rasta američkog gospodarstva. Uz to, kineska je središnja banka pooštrila uvjete kreditiranja kako bi suzbila inflaciju. A to je izazvalo usporavanje rasta domaće potražnje.

MOSTAR - Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno uspostave potrebne institucije i osposobe sustav kontrole proizvodnje i izvoza hrane biljnog i životinjskog podrijetla, upozorivši da bi se proizvođači iz te zemlje mogli suočili s nemogućnosti plasiranja svojih proizvoda u Hrvatsku koja će slijedeće godine postati zemlja članica EU. "Sa ili bez pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, osnovni problem izvoza BiH je da država i njezini proizvođači još uvijek ne zadovoljavaju standarde za stavljanje proizvoda na tržište EU", rekao je Fuele u intervju za InfoKom, glasilo Vanjskotrgovinske komore BiH. Dodao je da je Hrvatska jedan od najvažnijih izvoznih odredišta za BiH te da će izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i dalje biti moguć samo ako su "proizvođači BiH na popisu opravdanih trećih zemalja kojima je dopušten izvoz u EU".

BRUXELLES - Ministri financija Europske unije okupit će se početkom svibnja na izvanrednom sastanku kako bi pokušali postići dogovor u vezi novih propisa za banke koja nalažu povećanje njihova rezervnog kapitala, najavilo je dansko predsjedništvo EU-a. Vijeće ministara financija održat će 2. svibnja u Bruxellesu izvanredni sastanak na kojem će razgovarati o bankovnim pravilima Basel III, otprilike dva tjedna prije svoga redovnog sastanka, kazao je u četvrtak glasnogovornik danskog predsjedništva Preben Aaman novinarima. "Cilj nam je postići dogovor unutar Vijeća prije nego što započnemo pregovore s Europskim parlamentom", dodao je. Zemlje članice EU-a moraju postići zajedničko stajalište o tome kako će u budućnosti izgledati europski bankovni sustav kojega čini 8.200 banaka. I dok se svih 27 članica mora složiti oko toga, Britanija se trenutno zalaže za strože propise o visini potrebnog rezervnog kapitala za banke.

BERLIN - Paris, London, Varšava i Prag traže da Europska unija subvencionira nuklearnu energiju jednako kao i energiju vjetra i sunčevu energiju, piše njemački list Sueddeutsche Zeitung. Te četiri zemlje poslale su pisma Bruxellesu u kojima traže da se odobri takva vrsta pomoći, pred susret ministara za energetiku sljedećeg tjedna, piše list. Europski ministri za energetiku i okoliš trebali bi se sastati na neformalnom sastanku u Danskoj od 18. do 20. travnja. Te četiri zemlje žele da se u budućnosti nuklearne elektrane klasificiraju kao tehnologije koje ne uzrokuju ispuštanje stakleničkih plinova, upravo kao i energija vjetra i sunčeva energija, dodaje list. Kada bi one uspijele nametnuti svoja stajališta, izgradnja nuklearnih elektrana i prodaja nuklearne energije mogle bi biti subvencionirane, dodaje list.

BRUXELLES - Poduzetničko obrazovanje dobiva sve više prostora u većini europskih zemalja gdje se smatra pokretačem budućeg rasta, podaci su Europske komisije. Osam zemalja i regija (Danska, Estonija, Litva, Nizozemska, Švedska, Norveška, Wales i flamanski dio Belgije) pokrenuli su specifične strategije promidžbe poduzetničkog obrazovanja, dok je 13 drugih zemalja (Austrija, Bugarska, Češka, Finska, Grčka, Mađarska, Island, Lihtenštajn, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Turska) uključilo poduzetničko obrazovanje u strategije cjeloživotnog učenja, strategije za mlade ili strategije rasta. Polovica europskih zemalja pokrenula je proces obrazovnih reformi koje uključuju i jačanje poduzetničkog obrazovanja. Ukupno je 31 europska zemlja i 5 regija sudjelovalo u istraživanju, pod nazivom "Poduzetničko obrazovanje u europskim školama".

RIM - Fondovi Europske unije za razvoj turističkog sektora korišteni su na jugu Italije za obnovu vila i raskošna vjenčanja, objavila je u četvrtak talijanska porezna policija koja je zamrznula bankovne račune, zaplijenila automobile i drugu imovinu, a pod istragom je 63 ljudi, gotovo svi iz grada Vibo Valentia u Kalabriji, uporištu moćne mafijaške organizacije 'Ndranghete. Novac im je bio dodijeljen za gradnju pansiona, a dvojica optuženih dužnosnici su regionalnih vlasti zaduženi za raspodjelu sredstava. Među optuženima je dvadeset vlasnika tvrtki. Porezni policajci kazali su da su do sada ušli u trag 1,3 milijuna eura pronevjerenih sredstava.

NEW DELHI - Indija je odlučila dopustiti strana ulaganja iz Pakistana, rekao je indijski ministar trgovine Anand Sharma, nekoliko sati prije najavljenog otvaranja trgovinskog terminala na zajedničkoj granici što je najnoviji pokazatelj zatopljenja gospodarskih veza. Liberalizacija strogo ograničene trgovine i ulaganja posljedica je zatopljenja političkih odnosa dviju susjednih zemalja koji su počele graditi međusobno povjerenje, no 2008. godine te su napore potkopali napadi pakistanskih terorista na indijski grad Mumbai. "Indija je odlučila ... omogućiti izravna strana ulaganja Pakistana u Indiji", rekao je ministar Sharma na konferenciji za novinare održanoj s pakistanskim kolegom Mahdomom Aminom Fahimom. Više od 600 pakistanskih gospodarstvenika u New Delhiju tijekom vikenda će predstaviti svoje proizvode na indijskom tržištu, a otvorit će se i prošireni trgovinski terminal u Wagahu između pakistanskoga grada Lahorea i indijskog Amritsara za prolaz 600 kamiona na dan.

SAN FRANCISCO - Internetski div Google izvijestio je u petak da je u prvom tromjesečju ove godine ostvario prihode u iznosu od 8,14 milijardi dolara, a znatno je porasla i dobit kompanije. Neto prihodi od 8,14 milijardi dolara u skladu su s očekivanjima analitičara, no znatno veći od 6,54 milijarde dolara ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit najvećeg svjetskog web pretraživača dosegnula je, pak, 2,89 milijardi dolara, ili 8,75 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 1,80 milijardi dolara, ili 5,51 dolar po dionici, jer je Google tada platio 500 milijuna dolara zbog nepravilnosti u oglašavanju. Cijena dionica Googlea porasla je nakon objave rezultata za 0,6 posto, na 655 dolara. Google je također priopćio da je Upravni odbor odobrio cijepanje dionica po načelu dvije za jednu kako bi očuvao korporativnu strukturu, odnosno da suosnivači Larry Page i Sergey Brin zadrže kontrolu nad tom vodećom svjetskom internetskom tražilicom.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim naftnim tržištima nakon vijesti o usporavanju rasta u kineskom gospodarstvu i poruke Saudijske Arabije da surađuje sa članicama OPEC-a u cilju smanjenja cijena 'crnog zlata'. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 30 centi, na 121,41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 36 centi nižoj cijeni, odnosno po 103,28 dolara. Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 8,1 posto, najsporijim tempom u zadnje skoro tri godine, dok je u prethodnom kvartalu ojačalo 8,9 posto. To je izazvalo pad cijena nafte jer se očekivao veći rast, za 8,3 posto. "Očekujemo pad cijena jer se na tržištu očekivao veći gospodarski rast Kine. No, čak i na ovoj razini, taj je rast veći od onoga kojega kineska vlada očekuje u sljedećim mjesecima. Ipak, smatram da to ne bi trebao biti glavni razlog zabrinutosti", kazao je Ben Le Brun iz OptionsXpress. Saudijska Arabija ponovila je u petak da je odlučna u namjeri da sruši visoke cijene nafte i poručila da u tom cilju surađuje s drugim izvoznicama iz OPEC-a.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim su burzama cijene dionica danas pale jer je ponovno zavladala zabrinutost zbog rasta troškova zaduživanja u prezaduženim članicama eurozone, pa je pod najvećim pritiskom bankarski sektor. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,48 posto, na 5.683 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,87 posto, na 6.684 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 3.238 bodova. Španjolski indeks IBEX pao je za 2,2 posto. Indeks talijanske burze MIB pao je, pak, 1,7 posto. Pritom je cijena dionice Banca Popolare di Milano pala 4 posto, Banca Popolare dell’Emilia Romagna 3,4, a Intesa Sanpaolo 2,9 posto. Pod pritiskom su i dionice drugih europskih banaka. Cijene dionica francuskih banaka Societe Generale, Credit Agricole i BNP Paribas pale su između 2,5 i 2,7 posto. Podr pritiskom su i dionice britanskih banaka Barclays i Royal Bank of Scotland, kao i njemačkih Commerzbank i Deutsche Bank. Indeks građevinskog sektora pao 1,5 posto. Indeks rudarskog sektora pao je, međutim, samo 0,3 posto. Pad tog indeksa ublažio je rast cijene dionice Xstrate za 1 posto nakon objave o spajanju s Glencoreom.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrilo jučerašnje dobro raspoloženje na Wall Streetu, no prvotni su dobici splasnuli nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o rastu kineskog gospodarstva. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu ojačale između 0,2 i 1,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,9 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru nakon ohrabrujućih signala iz Kine i eurozone. Dow Jones indeks ojačao je 181 bod, ili 1,41 posto, na 12.986 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,38 posto, na 1.387 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 3.055 bodova. S&P indeks rudarskog sektora skočio je 2,8 posto, pri čemu je dionica U.S. Steela poskupila 7,5, a Freeport-McMoRan-Copper & Golda 5,9 posto. Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene od 7,2 posto, bila je jučer i dionica Hewlett-Packarda, najvećeg svjetskog proizvođača PC-a, nakon što je objavljeno da je prodaja osobnih računala u prvom tromjesečju porasla više nego što se očekivalo. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙