FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MOSKVA

Rusija u petak kritizira Sjevernu Koreju zbog tvrdoglavog inzistiranja na lansiranju rakete, ali protivi se novim sankcijama Pjongjangu i slaže se s Kinom da je nužno tražiti suzdržanost od susjednih zemalja. "Mi u nove sankcije ne vjerujemo. One neće postići ništa kad je u pitanju rješavanje ove situacije", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova Indije i Kine. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora reagirati na sjevernokorejsko lansiranje dalekometne rakete jer je tako Koreja prekršila sankcije Vijeća, ali da bi trgovinska ograničenja ili vojne prijetnje bili kontraproduktivni. "Razgovarali smo o nuklearnom pitanju na Korejskome poluotoku i o neuspjelu lansiranju rakete", rekao je Lavrov. "Uvjereni smo da je nužno na taj izazov reagirati isključivo političkim i diplomatskim sredstvima".

BEJRUT

Sirijske vojne snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu sukobile su se u petak s pobunjenicima u blizini granice s Turskom, a to je prvi sukob nakon primirja koje je, samo dan prije, uslijedilo nakon posredovanja UN-a. Sirijski Ured za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestio je kako su sukobi izbili u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, nedaleko od granice s Turskom, gdje su raspoređene vojne snage kako bi očistile regiju od pobunjenika. Još nema podataka o potencijalnim ljudskim žrtvama, no prema zadnjim informacijama čini se da su sukobi prestali. Najsilovitije borbe vodile su se u selu Kerbet Joz, blizu turske granice. Ondje je na rubu sela razmješteno desetak tenkova.

SARAJEVO

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović upozorio je kako u njegovoj zemlji nema dovoljno policije koja bi učinkovito nadzirala sigurnost granica dodajući kako stoga prijeti opasnost od nekontroliranog priljeva ilegalnih imigranata iz rizičnih država. U intervjuu koji je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Ahmetović je kazao kako je revizija stanja u policijskim agencijama pokazala da granična policija BiH neće biti u stanju osigurati na odgovarajući način granicu s Hrvatskom kada ona 2013. godine uđe u punopravno članstvo Europske unije. "Hrvatska ima dvije tisuće policajaca na granici s BiH a BiH ima ukupno dvije tisuće policajaca", pojasnio je Ahmetović ističući kako uz to u ovoj godini zbog proračunskih ušteda nije predviđeno zapošljavanje niti jednog novog policajca.

NEW DELHI

Indija je odlučila dopustiti strana ulaganja iz Pakistana, rekao je u petak indijski ministar trgovine Anand Sharma, nekoliko sati prije najavljenog otvaranja trgovinskog terminala na zajedničkoj granici što je najnoviji pokazatelj zatopljenja gospodarskih veza. Liberalizacija strogo ograničene trgovine i ulaganja posljedica je zatopljenja političkih odnosa dviju susjednih zemalja koji su počele graditi međusobno povjerenje, no 2008. godine te su napore potkopali napadi pakistanskih terorista na indijski grad Mumbai. "Indija je odlučila ... omogućiti izravna strana ulaganja Pakistana u Indiji", rekao je ministar Sharma na konferenciji za novinare održanoj s pakistanskim kolegom Mahdomom Aminom Fahimom.

MOSTAR

Radikalni islamski terorist Mevlid Jašarević koji je u listopadu prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, zaprijetio je u video oporuci, snimljenoj uoči napada, novim napadima na njemačkome tlu zbog sudjelovanja Njemačke u ratu u Afganistanu, te upozorio kako se muslimanima u BiH i regiji priprema "novi pokolj". U video oporuci čiji je sadržaj u petak objavio Dnevni avaz, Jašarević je u prostoriji u kojoj su se nalazile i dvije strojnice poručio da "Amerikanci s Hrvatima i Srbima pripremaju novi pokolj nad muslimanima". "Oni pripremaju pokolj nad muslimanima Bosne, Sandžaka, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije", rekao je Jašarević, koji se nalazi u pritvoru u BiH. Video oporuka snimljena je neposredno prije napada na američko veleposlanstvo 28. listopada prošle godine a pronađeno je u mjestu Gornja Maoča, naselju koja je nastanjeno vehabijama, sljedbenicima radikalnog nesnošljivog islama.

LJUBLJANA

Vatikanski kardinal i nekadašnji ljubljanski nadbiskup Franc Rode podržao je prilikom privatnog posjeta domovini mjere štednje slovenske vlade, rekavši da takva politika nema alternative, objavili su u petak slovenski mediji. "Ovo je trenutak krize ne samo u Sloveniji nego u cijeloj Europi. Kriza je u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Francuskoj, Italiji. Na istim smo iskušenjima kao i drugi", rekao je Rode u razgovoru za Slovensku televiziju. Na pitanje kako gleda na to da su se u drugim europskim zemljama ljudi pomirili s krizom i potrebom štednje dok u Sloveniji sindikati sredinom idućeg tjedna pripremaju štrajk, Rode je rekao da mu se to čini čudnim jer predložena politika štednje nema alternative, dok su najava štrajka i moguće odbijanje mjera štednje na referendumu štetni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙