FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Primorsko-goranske županije

RIJEKA , 12. travnja 2012. (Hina) - Svečanošću u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku danas je proslavljen Dan Primorsko-goranske županije i 19. obljetnica njezina osnutka.

Tom su prigodom dodijeljene i godišnje nagrade te nagrade za životno djelo. Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić rekao je da je prioritet županije izrada prostornog plana koji bi trebao ponuditi viziju razvoja i projektirati najbolja dugoročna rješenja za razvoj gospodarstva i bolje prometne povezanosti. Planirano je da županijski prostorni plan bude dovršen do kraja godine.

Vidoje Vujić, govoreći o stanju u gospodarstvu, spomenuo je štrajk u Dini Petrokemiji tijekom kojega se najavljivalo da će pogoni ostati bez nadzora. "Za taj štrajk nisu sigurno odgovorni radnici, a tko je kriv - građane i ne mora zanimati dok se županija i jedinice lokalne samouprave moraju brinuti o sigurnosti građana", rekao je.

"Loše posljedice neuspješnog poslovanja pogađaju interese vlasnika, vjerovnika i radnika, a mogu postati i životna prijetnja građanima. Zbog toga su problemi svakoga društvenog subjekta ujedno i naši zajednički problemi pa ih treba rješavati na vrijeme, a ne kad postanu opasnost za sve nas", rekao je Vujić.

Obnašatelj dužnosti župana izrazio je nezadovoljstvo što županija ni gradonačelnik Kraljevice službeno nisu obaviješteni o vladinim odlukama vezanim uz Brodogradilište Kraljevicu. Takve odluke nije dobro donositi bez znanja svih uključenih u rješavanje konkretnih problema, dodao je.

Vidoje Vujić također je rekao da prostorni planovi predviđaju brodograđevnu djelatnost na mjestu sadašnjega brodogradilišta pa bi vlada - ako na tome mjestu namjerava razvijati neku drugu djelatnost - o tome morala obavijestiti mjerodavne službe.

Ocijenio je da bi brodogradnja trebala biti "perjanica i zamašnjak razvoja industrije umjesto tereta".

Vujić je ustvrdio da bi regionalna i lokalna samouprava trebale imati važniju ulogu u programima gospodarske obnove, što sada nije slučaj jer su, kako je rekao, "izgubile svaki utjecaj na podržavljeno gospodarstvo".

Dvije ravnopravne nagrade za životno djelo dobili su Zdravko Ćiro Kovačić za doprinos razvoju sporta, gospodarstva i civilnoga društva te za međunarodnu promidžbu Rijeke i Primorsko-goranske županije i Ivoslav Linić za izniman doprinos očuvanju crkvene i opće kulturne baštine te za jačanje tolerancije, razumijevanja i prijateljstva među ljudima.

Kovačić je negdašnji vaterpolist i dvostruki osvajač srebrne olimpijske medalje 1952. i 1956. Cijeli život aktivan je u gospodarstvu i društvenom životu Rijeke. Ivoslav Linić rektor je riječke katedrale sv. Vida i bivši dugogodišnji ekonom Riječke nadbiskupije.

Godišnje županijske nagrade dobili su skupine profesora i dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. sc. Predrag Šustar za izradu studijskih programa i osnutak Odjela za talijanistiku te Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije za uspješnu organizaciju 70. godišnjice ustanka naroda Hrvatske i za ukupno djelovanje.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙