FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strože mjere zaštite od požara

KARLOVAC, 20. ožujka 2012. (Hina) - Stožer za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije održao je danas telefonsku sjednicu i odlučio uvesti strože mjere zaštite od požara na otvorenome te zabranio spaljivanja korova bez prijave i odobrenja vatrogasne službe i Centra 112, koji će to odobriti samo u slučaju povoljnih meteoroloških uvjeta, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Karlovačke županije i Policijske uprave te DUZS-a i županijske Vatrogasne zajednice.

U slučaju spaljivanja korova bez prijave i dozvole, slijedi prekršajna prijava i novčana kazna od 2000 do 15.000 kuna.

Župan Ivan Vučić objasnio je da je razlog tome prevelik broj požara na otvorenome zbog neopreznog spaljivanja korova te je, podsjetio je, u protekla četiri dana u županiji gorjelo više od 1538 hektara, izgorjelo je 17 različitih objekata, a prije nekoliko dana poginuo je i stariji muškarac. Pozvao je javna poduzeća Hrvatske vode i Hrvatske šume te lovce da održavaju protupožarne putove i prosjeke jer sezona šumskih požara tek dolazi.

Po riječima zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice Dragutina Foschija, samo u protekla četiri dana bilo je 150 dojava o požarima, zbog čega je bilo angažirano oko 800 vatrogasaca. Satnica vatrogasca je devedeset kuna, no tek treba pripremiti račune koje općine i gradovi moraju platiti za pruženu zaštitu, rekao je i dodao kako će to vjerojatno i njih potaknuti na prevenciju na svojemu području te pokrenuti rješavanje previše zapuštenog zemljišta koje nitko ne obrađuje.

Pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Martin Barić istaknuo je kako nije bilo općine ni grada u Karlovačkoj županiji u kojemu u protekla četiri dana nije bilo vatrogasne intervencije zbog požara na otvorenome.

Po riječima načelnika karlovačke Policijske uprave Josipa Ćelića, od 2007. do sada bilo je 1177 požara, od čega 817 na otvorenome, u kojima su četiri osobe poginule i dvije ozlijeđene, u kojima je izgorjelo 1538 hektara, a šteta je 2,9 milijuna kuna. Otkriveno je 178 počinitelja, od kojih je 48 kazneno odgovaralo, a ostali prekršajno. Ove godine, dodao je, već je bilo 128 požara, od čega 107 na otvorenome.

Odgovarajući na novinarska pitanja, župan Vučić rekao je da će građani u duhu nove odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenome morati prijaviti i tražiti dozvolu i za paljenje tradicionalnih vuzmenki ili krijesova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙