FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Programsko vijeće HRT-a o programskim obavezama

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnoj je sjednici proslijedilo Pravilnik o načinu utvrđivanja sadržaja i teksta programskih obveza HRT-a te održavanja javne rasprave HRT-a Vijeću za elektroničke medije na prihvaćanje.

Predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar pojasnila je da su u prijedlog uvrštene sve primjedbe koje je imalo Vijeće za eletroničke medije.

Voditeljica radne skupine za izradu prijedloga Marija Nemčić, koja je izradila prijedlog pravilnika o provedbi javne rasprave za novi petogodišnji ugovor između HRT-a i hrvatske vlade, kazala je da se sastoji od teksta programskih obveza HRT-a koji ide u javnu raspravu i načina na koji se ona provodi.

Zakon je predvidio da javna rasprava traje 45 dana, a nakon toga HRT-u ostaje dovoljno vremena da određene zahtjeve iz javne rasprave uključi u tekst ugovora koji bi najkasnije do 1. srpnja bio upućen vladi na razmatranje, pojasnila je Nemčić. Inače, na snazi je privremeni ugovor HRT-a i vlade do 1. siječnja 2013.

U izradi programskog dijela sudjelovali su glavni urednici Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, kao i cjelokupni urednički timovi podijeljeni u manje radne skupine i već pripremaju tekst za javnu raspravu, izvijestila je Nemčić. Dodala je da su pokušali obuhvatiti sve zakonom predviđene programske obaveze HRT-a, prema općim i specijaliziranim kanalima, kao i dodatne programske obveze koje se odnose na europski program, kvote zastupljenosti glazbe i vanjske produkcije.

Javna se rasprava vodi interaktivno putem radija, televizije i multimedije u koju se mogu uključiti svi gledatelji i slušatelji i svi prijedlozi mogu postati sastavni dio ugovora, pojasnila je Nemčić.

Predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar najavila je da će za sjednicu saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, najavljenu za 19. travnja biti pripremljeno izvješće o radu tog vijeća od 15. ožujka 2011. do 15. ožujka 2012.

Član Vijeća Josip Čerina ustvrdio je da je sjednica tog saborskog odbora trebala biti sazvana daleko ranije, još u veljači, optuživši njegova predsjednika Branka Vukšića da svjesno i namjerno krši zakon i nanosi štetu blokirajući rad Programskog vijeća (budući da djeluje u krnjem sastavu sa šest od 11 članova) i da njegovu samovolju očito nema tko sankcionirati.

Član Vijeća Ivo Goldstein smatra da predsjednik tog saborskog odbora krajnje neodgovorno obavlja povjerenu mu dužnost te da je iz njegovih javnih istupa očito da nije upoznat s činjenicama, a što je nedopustivo. Ako nije nezakonito, svakako je neodgovorno, tvrdi Goldstein.

Na upit člana Vijeća Petra Lovrića kako će se vladino odbijanje zahtjeva za povećanjem rtv pristojbe odraziti na poslovanje HRT-a, predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac je odgovorio da je poslovnim planom za 2012. predviđeno povećanje pristojbe za dvije kune te najavio je da će se još jednom zatražiti povećanje rtv pristojbe. Bude li ono ponovno odbijeno, značit će manjak od 20 milijuna kuna i bit će potreban rebalans poslovnog plana, kazao je Popovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙