FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je održavanje dvaju skupova ekstremnih desničarskih stranaka koje je u petak i subotu namjeravala organizirati Hrvatska čista stranka prava (HČSP), a o toj je odluci na današnjoj sjednici vlade izvijestio premijer Zoran Milanović poručujući da su razlozi zabrane svjetonazorski i politički. "Oni koji u svojim programima, a takvi su najavljeni (na skup), pozivaju na rušenje hrvatskog ustavnog poretka, na grabež dijelova hrvatskog teritorija, takvi u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali kao politički protivnici ne mogu doći", poručio je Milanović objavivši odluku ministra Ostojića. To pravo nigdje ne postoji i nigdje ga nema, kazao je premijer i naglasio da "oni koji organiziraju takve prosvjede moraju znati da to neće proći". Naglasio je i kako pritom postoji obveza Vlade "prema našim ljudima i građanima" da se takvim idejama suprotstavi. "Da se još radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom na to da se radi o jednoj solidarnoj internacionali mogu samo reći da toga u Hrvatskoj neće biti. Oni koji pozivaju na progon manjina, Židova, Roma, na grabež tuđeg teritorija, ti će se prvo međusobno pohvatati, što će se dogoditi vrlo brzo, ali to neće raditi na hrvatskom teritoriju ni u Zagrebu, ni u Splitu, Rijeci, Međimurju, Baranji i u svim onim dijelovima za koje su hrvatski građani svih vjera i nacionalnosti davali svoje živote, svoju krv, da bi to danas bila Hrvatska", poručio je Milanović. Naglasio je kako će se vlada u ovakvim situacijama ponašati vrlo jasno i s odlučnim porukama.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je danas da bi prijedlog izmjena Zakona o HRT-u mogao biti na vladi za dva tjedna, a odbacila je i neutemeljenima ocijenila tvrdnje Hrvatskih laburista da HNS, stranka kojoj pripada, namjerava preuzeti upravljanje HRT-om. Upitana za komentar napada Hrvatskih laburista koji su prvog potpredsjednika vlade i čelnika HNS-a Radimira Čačića prozvali da iza leđa SDP-u te u suradnji s Upravom HRT-a i marketinškom agencijom Digitel, pokušava preuzeti upravljanje HRT-om, Zlatar je uoči današnje sjednice Vlade novinarima kazala kako argumente laburista smatra neutemeljenima. Naglasila je kako drži da je proces usuglašavanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona o HRT-u vođen u potpuno jasnoj proceduri i konzultacijama, napomenuvši da je Ministarstvo kulture 29. ožujka te izmjene uputilo na nekoliko adresa u Vladi. Dodala je da za sada Ministarstvo kulture nije dobilo sva potrebna mišljenja da bi moglo uskladiti izmjene zakona te ocijenila kako bi se to moglo dogoditi u iduća dva tjedna. "Po mojoj procjeni zakon bi za dva tjedna mogao biti na vladi", kazala je Zlatar Violić.

ZAGREB - Jedan od trojice hrvatskih predstavnika u upravi Ine Damir Mayer kazao je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da su izmjenama međudioničarskog ugovora između Ine i MOL-a upravljačka prava u potpunosti prebačena na strateškog partnera – mađarsku naftnu kompaniju MOL. Sanadera se tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi toj kompaniji omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo biti izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje. Mayer je posvjedočio da je izmjenama međudioničkog ugovora, prihvaćenima u vrijeme Sanaderove vlade, operativno upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom u potpunosti prebačeno na MOL, odnosno na njezinog predsjednika uprave kojega postavlja mađarski strateški partner. Pojasnio je da Inina uprava, nakon izmjena međudioničarskog ugovora, ima šest članova, po tri predstavnika mađarske i hrvatske strane. No, ako je broj glasova u donošenju odluka izjednačen, presudan je glas mađarskog predsjednika uprave. Mayer je dodao da članovi uprave nemaju ni pravo veta na odluke s kojima se ne slažu nego da tek mogu upozoriti na štetne poteze. Kazao je i da članovi uprave, osim njena predsjednika, ne prisustvuju sjednicama izvršnih direktora, iako su to zahtijevali i pismenim putem argumentirajući da ih se tako onemogućava da izvršavaju zakonske obveze. No, kako mađarski predstavnici u upravi nisu podržali "hrvatski" prijedlog odlučujući je bio glas predsjednika uprave i prijedlog je odbijen.

ZAGREB - Bivši pomoćnik ministra obrane Josip Perković posvjedočio je danas da je Tomislav Merčep bio stvarni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani na koju su s terena pristizale pritužbe zbog neprofesionalnosti, sumnja u kriminal, privođenje te maltretiranje civila, s čime je bio upoznat državni vrh. Svjedočeći na suđenju Merčepu, optuženom za ratni zločin, bivši pomoćnik Gojka Šuška i načelnik Sigurnosno-informativne službe (SIS) Josip Perković rekao je kako ne zna "postoji li formalna zapovijed o postavljanju Merčepa za zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a, no ustvrdio je kako je on bio stvarni zapovjednik te postrojbe koja je, po optužnici, počinila ratne zločine na pakračkom području i Zagrebačkom velesajmu. Merčep je optužio Perkovića da je sudjelovao u njegovu nezakonitom uhićenju i pokušaju ubojstva. Suđenje se nastavlja idućeg tjedna, kada bi trebali svjedočiti bivši visoki državni dužnosnici Franjo Gregurić, Vladimir Šeks, Smiljan Reljić, Ivan Jarnjak i Ivan Vekić. Merčep je optužen da je od listopada do polovice prosinca 1991. kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude osječkoga Županijskog suda kojom je 65-godišnji Milan Marinković osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Borovu Selu 1991. godine, izvijestio je ŽDO na internetskim stranicama navodeći samo inicijale okrivljenika. Optuženik je nepravomoćno proglašen krivim jer je 2. svibnja 1991. u Borovu Selu bio pripadnik srpskih paravojnih postrojba koje su u redovitoj ophodnji zarobile policajce osječke Policijske uprave Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića, pri čemu su zarobljenici teško ranjeni iz vatrenog oružja. Osuđen je jer je, bez pružanja nužne medicinske pomoći, ranjene i vezane policajce zatočio, a zatim im je, protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, zajedno s drugim pripadnicima tih postrojba prekrio glavu dekama, stavljao bajunetu pod vrat i tukao ih letvama, rukama i nogama, zbog čega su trpili snažnu bol i dobili nove ozljede. Smatrajući da navedena kazna nije primjerena težini počinjenog djela i kaznenopravnoj odgovornosti optuženika, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predloženo je da je preinači tako da se optuženika osudi na dulju zatvorsku kaznu, priopćio je ŽDO.

ZADAR - Djelatnici kriminaliteta droga Policijske uprave Zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom iz Zadra kod kojega je pronađeno 525 grama heroina i 490 grama tvari za miješanje s heroinom te 5,7 kilograma marihuane. Kako je izvijestila Policijska uprava zadarska, policija je muškarca uočila jučer u kombiju zadarskih registarskih oznaka u Ulici Bože Peričića u Zadru. Kad je 50-godišnjak vidio policajce pokušao je pobjeći vožnjom unatrag, pri čemu je udario u parkirani automobil marke citroen koji se nalazio iza njega. Nakon toga muškarac je ponovo pokrenuo kombi te je nakon 20-ak metara izašao iz njega i pokušao pobjeći. Policajci su ga ubrzo sustigli. Pretragom kombija pronađeno je 525 grama heroina i 490 grama tvari za miješanje s heroinom. Naknadnom pretragom njegove kuće policajci su pronašli i 5,7 kilograma marihuane. Nakon dovršenog krim-istraživanja 50-godišnjak kojeg se sumnjiči za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, predan je pritvorskom nadzorniku zatvora u Zadru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙