FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećnici Draganića protiv proširenja djelatnosti obrade otpada u svom mjestu

DRAGANIĆ, 11. travnja 2012. (Hina) - Općinsko vijeće Draganić jednoglasno je danas na izvanrednoj sjednici odlučilo podnijeti žalbu na Dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja neopasnim otpadom koju je ovog mjeseca tvrtki Ekologija Maržić izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Karlovačke županije, a najavljene su i akcije građana.

Ekologija Maržić ima od kraja 2008. godine dozvolu za gospodarenje opasnim i infektivnim otpadom na pet godina, a 2. travnja ove godine dobila je i Dozvolu za skupljanje, prijevoz i privremeno skladištenje i neopasnog i inertnog otpada, na istoj lokaciji u centru Draganića. Na nju će se Općina žaliti u zakonskom roku od 15 dana.

Istim je dokumentom Ekologiji Maržić odbijen zahtjev za obradu i zbrinjavanje nekoliko vrsta otpada, te su određeni rokovi za ispunjavanje nedostajućih "minimalnih tehničko-tehnoloških uvjeta".

Nakon rasprave, u kojoj je nekoliko vijećnika ustvrdilo da im ne preostaje "ništa drugo nego iseljenje iz Draganića, prije nego zaredaju leukemije i druge bolesti", vijećnici svih političkih opcija jednoglasno su ovlastili načelnika Josipa Tomačića da poduzme sve da se Ekologiji Maržić uskrati proširenje dozvole.

Da bi ilustrirao da se radi o dozvoli za zastrašujući obim smeća, Tomačić je pobrojao 72 vrste neopasnog otpada ukupne težine od 8.050 tona, i to nakon što prethodnom dozvolom već mogu zbrinjavati 103 vrste otpada u ukupnoj količini od 8.640 tona. Izračunao je da je to godišnje 700 šlepera otpada ili dva dnevno. Rekao je i kako mu je teško povjerovati da je neopasno zbrinjavanje pedeset tona otopina boja i lakova, ili do 30 tona muljeva od boja i lakova, 10 tona antifriza ili 500 tona pelena i prljavog tekstila.

"Ali to nije sve, u centru Draganića moći će se zbrinuti ubuduće godišnje i 500 tona muljeva iz septičkih jama, 1.500 tona miješanog komunalnog otpada i trideset tona lijekova, pa to je nevjerojatno", kazao je Tomačić.

Na sjednici je iz Dozvole, napisane na 14 stranica, pročitano i kako je Ekologija Maržić ušla u građevinu građenu kao jednostavno skladište poljoprivrednog repromaterijala, što se smatralo opasnim tvarima, pa joj je Ministarstvo zaštite okoliša 2008. izdalo prenamjenu za zbrinjavanje opasnog i infektivnog (medicinskog) otpada. To je, među ostalim, rečeno je danas, tada bilo moguće i zato što općinskom prostorno-planskom dokumentacijom nije bilo "zabranjena" djelatnost gospodarenja otpadom. U međuvremenu jest i Draganić "neće dozvoliti da ova posljednja dozvola prođe", rečeno je.

Vijećnici su rekli da strahuju da bi tvrtka za preradu opasnog otpada u samom središtu mjesta - u neposrednoj blizini općinske zgrade, prodavaonice, njiva i voćnjaka, nogometnog igrališta i Osnovne škole - mogla prerasti u jedno od planiranih jedanaest regionalnih centara za gospodarenje otpadom naprosto zato što je blizu i autocesti i željeznici i velikim zagađivačima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙