FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo pripremno ročište u slučaju Fimi media, a iza zatvorenih vrata ostalo je dvoje optuženih Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić koji su se krajem prošlog tjedna nagodili s USKOK-om, dok će se ostali optuženici, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader, na sudu morati pojaviti i sutra. Krajem prošlog tjedna, zadnji radni dan uoči pripremnog ročišta USKOK je potpisao nagodbu s optuženom Anitom Lončar Papeš koja je u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i Sanadera. Ona se nagodila na bezuvjetnu 11-mjesečnu zatvorsku kaznu uz koju će državi morati vratiti i dva milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama USKOK-a, "zaradila" u aferi, dok se Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također "izvlačio" novac, navodno nagodio na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi. Je li sutkinja Ivana Čalić potvrdila te nagodbe znat će se u 12,30 sati. Na pripremno ročište jutros su u pratnji odvjetnika došli svi optuženici, kao i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan koji će na sudu predstavljati prvu političku stranku optuženu za korupciju. Pripremno ročište u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi trajat će čak tri dana. Na ročištu bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja zbog "izvlačenje" više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

ZAGREB

Suđenje bivšem zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je jer je utvrđeno da je članica vijeća Jadranka Mandušić u istrazi ispitivala jednog od svjedoka. Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović stoga je odgodio današnju raspravu za idući ponedjeljak, 26. ožujka, do kada bi trebao biti imenovan novi član tročlanog sudskog vijeća pred kojim bi suđenje formalno trebalo početi ispočetka. Po zakonu je, naime, zabranjeno da suci koji su vodili ili na neki drugi način sudjelovali u istražnom postupku budu članovi sudskog vijeća koje vodi glavnu raspravu. Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. On je na početku suđenja odbacio optužbe. Prošlog tjedna saslušani su prvi svjedoci, među kojima i novinarka HTV-a Ana Mudrić koja je rekla da ne zna je li Merčep bio zapovjednik kada je o njemu došla napraviti prilog ali se od prije znalo da je on bio "glavni čovjek". Svjedočile su i supruge dvojice odvedenih i likvidiranih srpskih civila.

ZAGREB

Prijedlog novog zakona o otpadu, na kojem se radi u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, bit će predstavljen krajem ožujka kada će krenuti javna rasprava, najavila je ministrica Mirela Holy. Novim zakonom postupanje s otpadom uskladit će se s novom Okvirnom direktivom o otpadu Europske unije, po kojoj se do 2015. godine mora uvesti selektivno prikupljanje otpada, a do 2020. se 50 posto tako prikupljenog otpada mora obraditi, kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Primarnom selekcijom do 2015. u komunalnom otpadu moraju biti posebno izdvojeni papir, staklo, tekstil, metal i plastika. Osim komunalnog, primarnom selekcijom mora biti obuhvaćen i biootpad, građevinski otpad, medicinski otpad i druge vrste posebnih kategorija otpada, rekla je Hini ministrica Holy. Ministarstvo će jedinicama lokalne samouprave dati o tome naputke, a kako će separirati otpad, one će same odlučiti. Dodala je kako se planira uvođenje strogih sankcija za one koji ne ispune zakonske obaveze. Ministrica Holy je rekla da je namjera postići smanjenje nastanka otpada i povećanje iskorištavanja otpada kao sirovine tako da što manje otpada ostane za zadnju fazu - spaljivanje i odlaganje, rekla je. Istaknula je i da će naplata odvoza otpada biti prema težini ili prema volumenu.

ZAGREB

Revija amaterskog filma (RAF), najveća smotra neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji, počinje večeras u zagrebačkom Teatru &TD. Tijekom šest dana Revije u glavnom programu prikazat će se skoro 200 filmova podijeljenih u četiri katergorije, RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids&Teens, a uz veliki broj amaterskih filmskih i video uradaka pristiglih na natječaj održat će se bogati popratni program. Ove godine Revija se fokusira na domaće, regionalne i svjetske umjetničke akademije i filmske škole, te je uvedena posebna kategorija za njih u kojoj će se najbolji film, na ceremoniji zatvaranja, nagraditi s 500 eura. Najveći odaziv za tu kategoriju bio je sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, te studenata iz Srbije, Poljske i Španjolske. U popratnom programu, prikazat će se, među ostalim, diplomski rad Luke Hrgovića, dokumentarac koji prati njegovog kolegu u procesu stvaranja diplomskog rada, te trinaesti u nizu film o legendarnom kung-fu borcu za pravdu Bore Leeu, "Duboki tragovi zla". Na programu je i prvi hrvatski 'gay' vestern "Long banana", djelo mladih Varaždinaca iz Udruge Trash. Predstavit će se i filmski program prijateljskih festivala, "Green Screen Festa" iz Srbije i "KAN festivala" iz Poljske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙