FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alcoa ugodno iznenadila rezultatima u prvom tromjesečju

NEW YORK, 11. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Najveći svjetski proizvođač aluminija, Alcoa je ugodno iznenadila investitore, izvijestivši jučer nakon zatvaranja Wall Streeta o ostvarenoj dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, nakon što je u četvrtom tromjesečju 2011. poslovala s gubitkom.

"Ostvarujemo rast na svim svjetskim tržištima. U zrakoplovnom sektoru tržište je sve snažnije", kazao je izvršni direktor Klaus Kleinfeld na konferenciji za analitičare. Dodao je da je potražnja za aluminijem u Sjevernoj Americi u prvom tromjesečju bila snažna u većini industrijskih grana, osim u graditeljstvu.

"Kineska potražnja bilježi rast u svim segmentima. Taj rast je malo slabiji nego prije, ali još uvijek dobar. Naša tržišta u Europi također se dobro drže“, rekao je Kleinfeld.

Alcoa, koja proizvodi aluminij za zrakoplove, automobile i limenke za napitke, podigla je prognozu rasta globalnog tržišta zrakoplova za 2012. godinu za 3 postotna boda, na 13 do 14 posto. Ovogodišnji rast u globalnoj automobilskoj industriji procjenjuje između 3 i 7 posto.

Kompanija je također procijenila manjak u globalnoj ponudi aluminija u 2012. te potvrdila prognozu da će globalna potražnja za aluminijem porasti u ovoj godini za 7 posto, nakon što je u 2011. bila uvećana za 10 posto.

Alcoina zarada od neprekinutog poslovanja u prvom tromjesečju ove godine iznosila 94 milijuna dolara ili 9 centi po dionici, u usporedbi s dobiti od 309 milijuna dolara ili 27 centi po dionici u istom tromjesečju 2011. godine. Prihodi su blago porasli, na 6 milijardi dolara. Analitičari su očekivali da će Alcoa i dalje poslovati s gubitkom, uz prihode od 5,77 milijardi dolara.

Cijene aluminija u tome su razdoblju pale su za gotovo 20 posto u odnosu na godinu prije, ali se postupno oporavljaju, te su 31. ožujka 2012. dosegnule 2.126 dolara po toni, što je 106 dolara više nego početkom godine.

Alcoa je već smanjila proizvodnju aluminija, a prošlog tjedna objavila je da će smanjiti i proizvodnju glinice, ključne sirovine, za 4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙