FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. predvodio je u subotu navečer u Bazilici svetog Petra tradicionalno Vazmeno bdijenje, uoči Uskrsa, tokom kojeg je poručio da je dobro jače od zla, ali i da " tama" predstavlja prijetnju čovječanstvu. "Ljubav je jača od smrti. Dobro je jače od zla. Ljubav je jača od mržnje. Istina je jača od laži", poručio je Papa Benedikt XVI. vjernicima okupljenim u Bazilici Svetog Petra , rekavši međutim i da "tama predstavlja stvarnu prijetnju čovječanstvu". "Ukoliko Bog i moralne vrijednosti, razlika između dobra i zla ostane u tami, onda sva druga 'svijetla' koja nam na dohvat ruke stavljaju nevijerovatna tehnička dostignuća, ne predstavljaju samo napredak, već također opasnost koja ugrožava nas i svijet", rekao je Papa u propovjedi. Uskrsno bdijenje,uz više tisuća vjernika, označeno je ulaskom Pape Benedikta XVI. u zamračenu baziliku s upaljenom svijećom, što simbolizira kršćansko vjerovanje da Isus svojim uskrsnućem donosi svjetlo svijetu.

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u subotu navečer predvodio je Uskrsno bdijenje u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa koji katolički vjernici obilježavaju u nedjelju. Uskrsno bdijenje kojem su, među ostalima, nazočili apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonini, predstavnici vjerskih zajednica, srbijanski ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković i ministar kulture, informiranja i informatičkog društva Predrag Marković, izravno je prenosila srbijanska državna televizija RTS. Beogradskom nadbiskupu i katoličkim vjernicima Uskrs su čestitali predsjednica srbijanskog parlamenta i vršiteljica dužnosti srbijanske predsjednice Slavica Đukić Dejanović, srbijanski premijer Mirko Cvetković, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. U ovogodišnjoj uskrsnoj poslanici vjernicima Hočevar je podsjetio na važnost molitve i vjere za život u ljubavi i zajedništvu, te vjernicima zaželio ''da otkrijemo, spoznamo i iskusimo da nismo sami i zaboravljeni'' te ''da nas ne osvajaju izoliranost i smrt, već da nas u svemu obuzima snaga života, ljubavi i zajedništva''.

ISLAMABAD - Lavina koja se u subotu ujutro spustila na logor pakistanske vojske u Kašmiru pokopala je 124 vojnika i 11 civila, a ni 17 sati poslije nema znaka da je itko preživio, objavila je vojska. Vojnici, pripadnici šestog pješačkog sjevernog bataljuna, stradali su na planinskome lancu Karakorumu u blizini ledenjaka Siačena. "Lavina se spustila na vojni logor. Zatrpano je više od stotinu vojnika i drugoga osoblja", rekao je glasnogovornik vojske general bojnik Athar Abas. "To se dogodilo u šest ujutro. Lavine se obično spuste noću. Sve ih je iznenadila", rekao je Abas. Unatoč naporima spasilačkih služba, malo je nade da je itko od zatrpanih preživio. Lavina je donijela snijeg dubok 25 metara, na prostoru širem od kilometra. Nesreća se dogodila na visini od 4500 metara, na jednom od klimatski najnegostoljubivijih područja na Zemlji.

WASHINGTON - Gradske vlasti Virginija Beacha u subotu su pravim čudom nazvali činjenicu da nitko nije poginuo ili niti teže ozlijeđen u padu mornaričkog lovca F-18 na stambenu zonu u tom gradu, a jedan od stanovnika rekao je medijima da mu se pilot zrakoplova, iako u šoku od nesreće i još zapetljan u padobran, ispričao što mu je uništio kuću. Samo sedam ljudi, ukljujuči obojicu pilota, lakše je ozlijeđeno u nesreći američkog mornaričkog lovca F-18 koji se u petak srušio na stambeni kompleks u Virginia Beachu, uništivši nekoliko kuća u nizu. "To je čudo. Stvarno smo imali sreće", kazala je glasnogovornica gradskih vlasti Mary Hancock. Ukupno je 63 stanovnika živjelo u uništenim kućama. "Svi su na broju", kazao je šef gradskih vatrogasaca Tim Riley. Oni su noć proveli u prihvatilištu Crvenog križa, a sada im se traži smještaj. Od sedmero ozlijeđenih, samo je još jedan pilot u bolnici zbog prijeloma. Ostali su pušteni. Lovac F-18 pripadao je eskadrili za obuku iz zračne baze američke mornarice Oceana u Virginia Beachu, udaljene oko šest kilometara od mjesta pada zrakoplova. U njemu su bili instruktor letenja i mladi pilot. Uzrok nesreće "katastrofalan je mehanički kvar", po priopćenju Pentagona, koji se dogodio odmah nakon polijetanja. Prije udara u kompleks kuća u nizu, katnica ili dvokatnica, piloti su izbacili gorivo, a zatim se i uspješno katapultirali.

BUENOS AIRES - Najmanje je deset osoba poginulo, a pedesetak ih je ozlijeđeno, među kojima petero teže, kada se autobus koji je krenuo iz Bolivije survao u provaliju u sjevernoj argentinskoj pokrajini Jujuy, objavila je u subotu mjesna policija. "Deset je osoba poginulo, među kojima sedmorica muškaraca, jedna žena, jedna šestogodišnja i jedna šestomjesečna djevojčica", stoji u priopćenju policije te se dodaje da je 34 od 50 ozlijeđenih putnika hospitalizirano. Nesreća se dogodila kada se autobus koji povezuje bolivijski grad Villazon s Buenos Airesom survao u provaliju, 30-ak km sjeverno od glavnoga grada argentinske pokrajine Jujuy. Vozač i kondukter, obojica Bolivijci preživjeli su nesreću i privedeni su zbog istrage o nesreći, izvijestili su sudski izvori. Prema policijskom izvješću među putnicima je bilo najviše Bolivijaca, petero Argentinaca, tri francuska državljana, troje peruanskih državljana, dvoje Nijemaca te po jedan engleski, kanadski i španjolski državljanin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙