FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali: Izaslanici vlasti pregovaraju s Tuarezima o primirju

KATI, 1. travnja 2012. (Hina/AFP) - Vojna hunta na vlasti u Bamaku poslala je izaslanike među pobunjene skupine Tuarega koji su već zauzeli glavne gradove na sjeveru Malija, ne bi li se dogovorili o primirju, rekao je u nedjelju za agenciju France Presse voditelj skupine izaslanika, satnik Amadu Haya Sanogo.

"Naslijedili smo (...) teško stanje, pokušavamo učiniti najviše što možemo. Već smo poslali izaslanike na teren koji će se pokušati dogovoriti o primirju, kako bi oni koji su zaduženi za ponovnu uspostavu reda i za pregovore" mogli raditi, kazao je Sanogo.

Sanogo nije otkrio tko su ti izaslanici, koliko ih je ni koliko će njihova misija trajati.

Dajući izjavu u glavnom stožeru hunte u Katiju, blizu Bamaka, priznao je da je "dosad bilo napada i povlačenja snaga. No sada očekujem više iscrpnih izvješća prije nego donesem odluku" o vojnom stanju na sjeveru Malija.

Izjavu je dao nedugo pošto su islamističke skupine i pobunjeni Tuarezi ušli u Tombouctou, na sjeverozapadu, pošto su već zauzeli Kidal i Gao, na istoku zemlje.

Ti su gradovi prijestolnice triju istoimenih upravnih pokrajina koje čine oko polovice malijskog teritorija.

Pučisti su 22. ožujka, objavljujući informaciju o padu režima predsjednika Amadoua Toumanija Tourea, rekli da mu zamjeraju nestručno vođenje krize na sjeveru zemlje, nedostatak sredstava i nedovoljnu opremljenost vojnika u odnosu na pobunjenike, naoružane do zuba.

"Ono što vojska nije mogla učiniti u deset godina, ja ne mogu učiniti u deset dana", rekao je satnik Sanogo u razgovoru za američki javni radio, u nazočnosti novinarke AFP-a.

"No kažem vam: zbog toga sam ovdje i opetujem, to je moja glavna zadaća. U nju ću uložiti sve svoje napore, tražit ću od svih da pomognu kako bi se stanje popravilo i uspjet ću, obećavam", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙