FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varteks smanjio gubitak za 37,6 posto

ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Varteks d.d. je 2011. završio s gubitkom od 60,3 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka od 37,6 posto u odnosu na 2010. kada je gubitak iznosio 96,7 milijuna kuna, izvjestili su iz te tvrtke.

"Varteks je 2011. završio sa smanjenim gubitkom u odnosu na 2010. za 36,4 milijuna kuna, čime je dodatno potvrdio da unatoč izuzetno negativnim uvjetima u okruženju ima viziju i smjer kojima će se voditi i u budućnosti", navodi se u priopćenju.

Ukupan prihod Varteksa lani je iznosio 329,8 milijuna kuna, što je u odnosu na 2010. povećanje za 4,8 posto, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 5,2 posto, na 390,1 milijun kuna.

Poslovni prihodi realizirani su u iznosu od 327,1 milijun kuna i veći su za 6 posto, a u strukturi tih prihoda najveći je udio (90,8 posto) prihoda od prodaje.

Iz Varteksa ističu i rast izvoza, lani je ostvaren u vrijednosti 129,9 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije rast za 6,2 posto. Glavnina izvoza realizirana je na području zemalja Europske unije.

Sukladno elementima Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja tvrtka je i tijekom 2011. provodila zacrtane ciljeve usmjerene na dizanje efikasnosti poslovanja i upravljanja te provedbu definiranih mjera ušteda, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je od svibnja 2011. proizvodni dio tvrtke počeo poslovati kroz tri zasebna d.o.o.-a, a već je tijekom 2010. godine, kroz tvrtku kćer u vlasništvu Varteksa, izdvojen i segment B2B poslova, vezan uz područje korporativnog odijevanja i izradu odjeće za specijalne namjene.

Rezultati poslovanja gledano kroz redovite poslovne aktivnosti pokazuju pozitivne pomake, iako je ukupni rezultat poslovanja i dalje negativan. Sveopća nelikvidnost u gospodarstvu posebno je izražena u poslovanju vezanom uz domaće tržište na kojemu je i dalje prisutan značajan pad osobne potrošnje. Također na negativan rezultat i dalje su značajno utjecali visoki troškovi financiranja, ističu iz varaždinske tekstilne tvrtke.

Dodaju kako je operativni rezultat, iako negativan u iznosu od 13,7 milijuna kuna, također bolji od operativnog rezultata 2010. za 38,8 milijuna kuna, zahvaljujući ostvarenim pozitivnim pomacima u dijelu poslovanja iz redovnih poslovnih aktivnosti.

Poslovanje Varteksa u 2011. kroz ostvarenje pozitivnih pomaka potvrdilo je dosljednost provođenja plana restrukturiranja, sukladno kojem će se nastaviti poslovati i u idućem razdoblju, ističu iz Varteksa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙