FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva Kartum i Jubu na prekid borbi i pregovore

WASHINGTON/KARTUM, 4. travnja 2012. (Hina) - Sjedinjene Države u srijedu su pozvale Sudan i Južni Sudan na "prekid borbi" i nastavak prekinutih pregovora pod okriljem Afričke unije (AU), izvješćuju agencije.

"Duboko smo zabrinuti zbog sukoba u graničnom poručju između Sudana i Južnog Sudana", izjavio je novinarima glasnogovornik State Departmenta Mark Toner, uputivši poziv vlastima u Kartumu i Jubi na "suzdržanost".

SAD, kazao je, poziva dvije strane na primirje kako bi se zaštitili civili, te svoje razmirice rješe pregovorima pod okriljem Afričke unije. Izaslanstva dviju država od ponedjeljka vode pregovore u glavnom etiopskom gradu Adis Abebi koji su danas prekinuti. Južnosudanski pregovarač je za AFP potvrdio da "atmosfera" nije bila dobra, optužuvši Sjever za napuštanje pregovaračkog stola.

U međuvremenu je Južni Sudan objavio da su njegove vojne snage na krajnjem jugu zemlje srušile sudanski lovac MiG-29 te da se ostaci zrakoplova nalaze u vojarni u Panakuachu. Kartum je odmah reagirao i opovrgao tu vijest južnosudanskih vlasti.

"To je potpuno pogrešno", izjavio je glasnogovornik sudanske vojske Savarmi Kaled Saad.

Sukobi koji su buknuli 26. i 27. ožujka najžešći su od proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana u srpnju 2011. Dvije se zemlje međusobno optužuju za pokretanje prave vojne ofenzive, uz korištenje ratnog zrakoplovstva, tenkova i teškog topništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙