FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan: Nastavak bombardiranja u pograničnom dijelu

JUBA , 28. ožujka 2012. (Hina/AFP) - U noći na srijedu sudanske zračne vojne snage napale su pogranični dio zemlje, prema teritoriju Južnog Sudana, no u srijedu ujutro nije bilo informacija o sukobima, rekao je za France pressse ministar informiranja Gideon Gatpan.

"Jutros su sukobi prekinuti, no sudanski vojni zrakoplovi tijekom noći nastavili su s bombardiranjem Panakwacha", rekao je Gatpan. "Još uvijek postoje napetosti i vojska se sprema u slučaju novoga" kopnenog napada sudanskih vojnih snaga rekao je, dodavši kako očekuju i nove napade iz zraka.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u noći na srijedu duboku zabrinutost zbog oružanih sukoba na granici između Sudana i Južnog Sudana te ocijenio da bi između tih, sada odvojenih država mogao buknuti građanski rat kakav je postojao prije podjele.

Vijeće je u priopćenju, koje su poduprle sve njegove članice, pozvao vlade obiju država da se maksimalno suzdrže te da se vrate pregovorima kako bi se riješili problemi koji među njima potiču na međusobno nepovjerenje.

I Afrička unija u srijedu se oglasila priopćenjem u kojemu poziva vlasti u Kartumu i Jubi da povuku trupe na 10 km od zajedničke granice, kako je dogovoreno memorandumom o nenapadanju. "Svaki pogranični spor može se riješiti mirnim putem", rekao je predsjednik Povjerenstva AU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙