FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Kvarner expo" 2012.

OPATIJA, 4. travnja 2012. (Hina) - Deveta prodajna izložba proizvođača suvenira Hrvatske "Kvarner expo" 2012. svečano je danas otvorena na opatijskome kupalištu Slatini, a na njoj sudjeluje oko 250 izlagača.

Na tisuću četvornih metara i više od 60 štandova izloženi su prehrambeni proizvodi i suveniri te uporabni i umjetnički suveniri - slastice, proizvodi od meda, rakija, likeri, proizvodi od keramike i drva, tkanina, kovački proizvodi, nakit, umjetnine i drugo.

Priredbom koju organiziraju Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Udruženje obrtnika Opatije i Alpe Adria expo proizvođačima se želi omogućiti da pokažu svoje proizvode i potaknuti ih na izradu autohtonih suvenira.

U sklopu izložbe, koja će trajati do 7. travnja, bit će održan okrugli stol o mjestu tradicijskog obrta u suvenirskoj ponudi. Bit će izabrani najbolji izlagači, a izloženi proizvodi bit će uvršteni u katalog.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da je "Kvarner expo" najveći događaj te vrste u Hrvatskoj. Suvenir je važan dio turističke ponude, u tom je smjeru zadnjih godina načinjen pomak, paleta suvernira je sve veća i na tome se neće stati, dodao je.

Ministarstvo turizma proteklih je godina pomoglo da se osmisle i izrade suveniri u više od 500 projekata s gotovo devet milijuna kuna, rekao je Bašić te dodao da suvenir treba pridonijeti bogatijoj turističkoj ponudi, zajedničkom cilju produljenja sezone i proširenju kvalitetne turističke ponude.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajac rekao je da je "Kvarner expo" jedinstven i jedini na popisu specijaliziranih sajmova te komore.

"Tradicijski obrti nam govore odakle smo, gdje su naši počeci i to kao obrtnici ne smijemo zaboraviti. Radimo na tome da stvorimo novu konkurentnost, da pomognemo obrtnicima da pronađu svoja mjesta na tržištu i osvajaju nova", istaknuo je.

Ranogajec je spomenuo potrebu rješavanja problema obrtnika navodeći njihovo "jamčenje svom svojom imovinom" te da nisu priznati u Zakonu o radu, pri čemu je dodao da su oni važni članovi zajednica u kojima žive.

Ranogajec je podsjetio da HOK ove godine slavi 160. obljetnicu brige o hrvatskom obrtništvu te je najavio da će uskoro biti objavljen natječaj za nagrade za proizvode tradicijskih obrta i suvenire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙