FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BBC: Istanbulski summit bez jasnog puta naprijed

ISTANBUL, 1. travnja 2012. (Hina) - Istanbulski summit "Prijatelja Sirije" suočio se s nizom dvojbi, proturječnosti i složenosti, no nije ponudio jasan put naprijed i nadu u skoro okončanje nasilja, ocijenjuje u nedjelju BBC.

Ministri vanjskih poslova više od 70 zapadnih i arapskih zemalja pojačali su pritisak na Siriju, upozorivši Damask da ne oteže s primjenom mirovnog plana UN-a i Arapske lige te osnaživši legitimitet sirijske oporbe okupljene u Sirijskom nacionalnom vijeću (SNC).

No, ključni igrači nisu sudjelovali na summitu, uključujući Rusiju, Kinu i Iran.

Zapadni čelnici govorili su o potrebi jačanja pritiska na režim u Damasku i potpore oporbi, no oni nemaju namjeru vojno intervenirati na bilo koji način, pa čak i pomoći pobunjenike s oružjem, ističe BBC.

Oporba je podijeljena, a mnogi od njezinih boraca na terenu slomljeni su u okrutnim udarima snaga režima. Ustanici su pod pritiskom da prihvate mirovni plan Kofija Annana, no oni znaju da će u bilo kakvim pregovorima, odnos snaga biti jako na njihovu štetu.

Dakle, postoji malo razloga za nadu u brzo okončanje nasilja, osim pod uvjetima režima Bašara Al Asada, koji se očito ima malo čega bojati od okupljanja u Istanbulu, dodaje BBC.

Istodobno s međunarodnim skupom u Turskoj, u Siriji je nastavljeno nasilje u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 40 osoba, objavile su oporbene udruge. U jednogodišnjem nasilju nad prodemokratskim prosvjednicima u Siriji je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 9.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙