FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Arapski summit pozvao na dijalog vlasti i oporbe

BAGDAD, 27. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Arapske zemlje okupljene od utorka u Bagdadu pozvali su sirijske vlasti i ujedinjenu oporbu na otvaranje nacionalnog dijaloga, a "pokolj u Baba Amru", četvrti Homsa, smatraju "zločinom protiv čovječnosti", prema nacrtu rezolucije arapskog summita na koji se poziva AFP.

O tom bi prijedlogu u srijedu trebali raspravljati ministri vanjskih poslova, a u četvrtak bi ga trebali usvojiti čelnici država.

"Arapski summit podupire misiju UN i Arapske lige o Siriji, na čelu s Kofijem Annanom, kako bi se poluitičkim procesom pronašla rješenja za krizu i mirni prijenos vlasti s ciljem uspostave demokracije", stoji u tekstu na koji se poziva AFP.

Sudionice summita u prijedlogu deklaracije "pozivaju sirijske vlasti i sve oporbene čimbenike da zauzmu pozitivno stajalište prema tom izaslanstvu i otpočnu ozbiljni nacionalni dijalog koji će se temeljiti na planu proizašlom iz prijedloga Arapske lige i rezolucije Opće skupštine UN.

Istodobno od "sirijskiv vlasti zahtijevaju trenutačni prekid nasilja i ubijanja, oslobađanje zatvorenika i jamčenje slobode mirnog prosvjeda za reforme i promjene", stoji u nacrtu.

"Osuđuju kršenja ljudskih prava civila, smatrajući pokolj u Baba Amru, koji su počinile sirijske vojne i sigurnosne snage, zločinom protiv čovječnosti", navodi se u tekstu nacrta deklaracije arapskog summita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙