FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) -

RIJAD

Iran i šest svjetskih sila sastat će se u Turskoj 13. i 14. travnja kako bi razgovarali o spornom nuklearnom programu Teherana, rekla je u subotu američka državna tajnica SAD-a Hillary Clinton. Raniji takav sastanak održan je u Istanbulu u siječnju 2011., no tada dvije strane nisu postigle dogovor. Clinton je za posjeta Rijadu, u nazočnosti saudijskog ministra vanjskih poslova princa Sauda al-Faisala, potvrdila ranija nagađanja da će se pregovori nastaviti 13-14. travnja.

Zapadni diplomati i analitičari su rekli kako će prioritet na travanjskim pregovorima biti da se Teheran privoli da zaustavi obogaćivanje urana na višu razinu, započeto prije dvije godine. Iran je opetovano isticao da ima suvereno pravo na mirnodopsku nuklearnu tehnologiju i ustrajno je odbacivao rezolucije UN-a koje su ga pozivale na obustavu obogaćivanja urana.

RIJAD

Sjedinjene Države i zemlje Perzijskog zaljeva zatražile su u subotu od Kofija Anana, posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju, da odredi vremenski okvir sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu za prihvaćanje novog mirovnog prijedloga i zaustavi nasilje nad prosvjednicima. "S obzirom na žurnost misije zajedničkog izaslanika (SAD i ministri vanjskih poslova zaljevskih zemalja) zatražili su od izaslanika da odredi rok za iduće korake ukoliko se ubijanje nastavi", rekli su u izjavi SAD i Vijeće za suradnju u Zaljevu nakon sastanka u Rijadu. Zajedničko priopćenje također poziva zemlje "s izravnim vezama sa sirijskim režimom da se pridruže međunarodnoj zajednici u naporima za rješavanje sirijske krize". Sirija je rekla da je godinu dana duga pobuna protiv Asada završena, ali da će zadržati svoje snage u gradovima kako bi održavale sigurnost dok u skladu s Annanovim planu ne bude sigurno da se mogu povući.

PEKING

Kineska policija je uhitila 1.065 osumnjičenih i izbrisala više od 208.000 "štetnih" poruka tijekom kampanje anti-interneta koju vodi od sredine veljače, objavila je u subotu službena kineska agencija. Operateri više od 3.000 internet stranica su primili upozorenja tijekom te kampanje, za koju agencija Xinhua objašnjava da je usmjerena protiv krijumčarenja oružja, droge, opasnih kemijskih tvari, kao i prodaje ljudskih organa i osobnih informacija. Kina je nedavno ubrzala svoju kampanju čišćenja interneta, u kojoj mnogi vide prije svega političku cenzuru. Peking je u subotu također najavio velika ograničenja korištenja mikroblogova, zatvaranje nekoliko internet stranica i uhićenje optuženih koji su navodno pokrenuli glasine o državnom udaru u Pekingu.

PARIZ

Francuski muslimanski konvertit, osuđen 2007. za planiranje napada na australsku nuklearku, jedan je od militanata uhićenih u nedavnim racijama diljem Francuske, izjavio je u subotu policijski izvor. Willy Brigitte uhićen je u petak u svome domu u Asniersu, sjeveroistočnom predgrađu Pariza. Policajci nisu pronašli oružje, ali su zaplijenili njegov mobitel i kompjutor. Racije su uslijedile nakon poziva francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, koji se natječe na izborima za tri tjedna, da se Fracuska očisti od radikalnih islamista. Policija je u subotu zadržala u pritvoru 17 osumnjičenih, uključujući Brigittea. Brigittea je francuski sud u ožujku 2007. osudio na devet godina zatvora zbog planiranja napada na nuklearno postrojenje Lucas Heights blizu Sydneya. Zasad je nejasno je li mu kazna smanjena ili je pušten na slobodu prije uhićenja u petak.

HAVANA

Kuba je dolazeći Veliki petak proglasila blagdanom na zahtjev pape Benedikta XVI., iskazavši poštovanje za njegov "transcedentni posjet" otoku, izvijestili su državni mediji u subotu. Kubanska komunistička vlada će kasnije odlučiti hoće li Veliki petak, dan na koji kršćani obilježavaju Isusovu smrt, trajno učiniti blagdanom, izvijestili su mediji. Ove će godine Veliki petak biti obilježen 6. travnja. Benedikt je proglašenje blagdana, koji je dio Vazmenog trodnevlja, zatražio na sastanku u utorak u Havani s predsjednikom Raulom Castrom, rekao je Vatikan.

SARAJEVO

Stranka demokratske akcije (SDA), koja predstavlja ključnu bošnjačku stranku u vladajućoj koaliciji u Bosni i Hercegovini, u subotu je odlučila pokrenuti inicijativu da se i granični prijelaz Izačić na sjeverozapadu te zemlje uvrsti na popis onih preko kojih će biti moguć izvoz prehrambenih proizvoda u Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju. Takav prijedlog usvojen je na sjednici glavnog odbora SDA koja je održana u Bihaću i ujedno je odgovor na brojne zahtjeve gospodarstvenika iz tog dijela BiH da im se osigura mogućnost izvoza robe u Hrvatsku i nakon 1. srpnja naredne godine. Taj će prijedlog biti upućen na razmatranje Vijeću ministara a predsjednik glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je kako je uvjeren da će vlada to i prihvatiti i obaviti potrebne dogovore s Hrvatskom.

SARAJEVO

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) pozvao je u subotu vlasti te zemlje da napokon usvoje proračun za 2012. upozoravajući kako je nedopustivo da gotovo godinu i pol država funkcionira na temelju odluka o privremenom financiranju. "OHR poziva tijela vlasti BiH da kao prioritetnu zadaću postave usvajanje proračuna za 2012. sukladno ustavnim procedurama i odgovarajućim zakonima jer su bez proračuna razvitak i napredak zemlje značajno otežani", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu. Reakcija OHR-a uslijedila je nakon što je Vijeće ministara BiH u petak donijelo novu odluku o tromjesečnom privremenom financiranju što je redovita praksa još od kraja 2010., jer od tada nije bilo suglasnosti među ključnim parlamentarnim strankama o tome koliki proračun treba biti. Načelni sporazum o usvajanju proračuna krajem prosinca 2011. dogovorili su čelnici šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH, no taj dogovor do danas nije proveden.

BEOGRAD

Srbijanski lokalni izbori neće biti održani na Kosovu jer su, bez potpore međunarodne misije UNMIK-a i uz protivljenje kosovskih vlasti, preveliki sigurnosni rizici njihovog održavanja, prenose u subotu beogradski mediji, dodajući kako će, po riječima predstavnika srbijanskih vlasti, odluka o tome hoće li biti izbora i na Kosovu biti poznata nakon dogovora s međunarodnim organizacijama. Pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu vlasti, beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' objavio je kako je bez logističke potpore UNMIK-a nemoguće organizirati glasovanje u općinama južno od rijeke Ibra na sjeveru Kosova, te da su mogući izgredi i na sjeveru Kosova. Procjene Beograda su, kako navodi taj list, da bi inzistiranje na lokalnim izborima ''ugrozilo izjašnjavanje građana Kosova za republički parlament, za šta su najmoćnije zemlje dale 'zeleno svjetlo'''. U izjavi koju prenose mediji, predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović kazala je kako će, ovisno o dogovoru sa međunarodnim organizacijama, uskoro biti poznato hoće li biti održani izbori na Kosovu, jer je vlada u postupku pregovora o tome i još nema definitivnih odgovora, posebice kada se radi o parlamentarnim izborima.

ATLANTA

Najveći jackpot u povijesti američke lutrije od 640 milijuna dolara osvojila su najmanje tri dobitnika koji su listiće kupili u američkim saveznim državama Maryland, Illinois i Kansas, a službenici lutrije čekaju ih da se jave. Igrači koji su pogodili svih šest brojeva izvlačenja lutrije Mega Millions u petak navečer podijelit će dobitak tako da će svakome pripasti 213 milijuna dolara prije oporezivanja. Dobitni brojevi bili su 2, 4, 23, 38, 46 i dopunski 23, a sretnici će moći birati između jednokratne isplate u kojem slučaju bi svaki dobio po 154 milijuna dolara prije oporezivanja ili punog iznosa u 26 godišnjih rata. Agencija za oporezivanje na lutrijske dobitke veće od 5.000 dolara uzima 25 posto saveznog poreza. Dosad najveći jackpot iznosio je 390 milijuna dolara, koji su 2007. podijelila dva igrača iz saveznih država Georgia i New Jersey.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙