FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 31. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KABUL - Afganistan želi od SAD-a čuti jasan odgovor kakav oblik vojne nazočnosti planira zadržati nakon što se većina američkih borbenih snaga povuče 2014. godine, rekao je u subotu afganistanski dužnosnik. Kabul također pritišće Washington da počne razgovore o tome kakva će biti buduća suradnja s afganistanskim snagama sigurnosti kada preuzmu odgovornost za sigurnost u zemlji koja je još u ratu. U pregovorima o Sporazumu o strateškom partnerstvu jedna od spornih točaka je američki plan o ograničenoj vojnoj nazočnosti kako bi se osiguralo da pripadnici Al Kaide i drugih militantnih skupina više nikad ne nađu utočište u Afganistanu. Zemlje poput Rusije, Kine i Pakistana zabrinute su zbog trajne američke vojne nazočnosti u regiji, a tim se planovima žestoko opire i susjedni Iran.

PARIZ - Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant je, u razgovoru za nedjeljno izdanje lista Le Parisien ocijenio kako postoji mogućnost za antisemitske izgrede nakon nedavno počinjenih ubojstava u Toulouseu, istaknuvši da su se u zadnje dvije godine oni znatno smanjili. "Bez sumnje, tenzije su se pojačale. U zadnje dvije godine zamijetili smo smanjenje antisemitskih postupaka. Otprije tjedan dana, zbog uznemirujućih događaja, moram kazati kako postoji opasnost od njih," rekao je Gueant. "Moram istaknuti kako je bilo i anti-muslimanskih incidenata. Naša je zadaća zaštititi jedne i druge, istodobno braneći nacionalno jedinstvo." Nakon što je 19. ožujka Mohamed Merah ubio troje djece i njihova učitelja, francuske su vlasti najavile pojačane mjere sigurnosti u židovskim školama.

YALA - Sedam je osoba smrtno stradalo, a više desetaka ih je u subotu ranjeno u eksploziji triju bombi koje su odjeknule u gradu Yali na krajnjem jugu Tajlanda, izvijestila je vojska. Eksplozije su odjeknule oko podneva po mjesnom vremenu, u intervalima od samo nekoliko minuta. "Možemo potvrditi da je smrtno stradalo sedam osoba, a 70 ih je ranjeno u eksploziji bomba u Yali", rekao je za France presse glasnogovornik vojske pukovnik Pramote Promine. U pobuni koja traje od siječnja 2004. na krajnjem jugu Tajlanda smrtno je stradalo više od 5000 osoba. Ondje se grupe pobunjenika bore protiv dominacije Bangkoka.

NEW YORK - Američko tužiteljstvo zatražilo je od suda da ruskom državljaninu Viktoru Boutu, osuđenom zbog krijumčarenja oružja, odredi kaznu doživotnog zatvora zato da bi njegova kazna poslužila kao upozorenje svima koji namjeravaju opskrbljivati oružjem militantne skupine, javlja Reuters pozivajući se na podnesak tužiteljstva. Porota u New Yorku je u studenom 2011. Bouta proglasila krivim za zavjeru da proda veliku količinu oružja kolumbijskom gerilskom pokretu FARC, za što mu može biti izrečena kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. Izricanje presude zakazano je za 5. travnja na sudu na Manhattanu.

PARIZ - Baklja na platformi Totala ugašena je te je uklonjena prijetnja eksplozije, objavio je u subotu izvršni direktor tog francuskog energetskog diva. "Baklja na platformi Elgin ugašena je prošle noći", napisao je na Twitteru Christophe de Margerie. Glasnogovornik Totala potvrdio je tu vijest. Plamen, oko 100 metara udaljen od mjesta istjecanja plina koje je počelo prije šest dana na platformi Elgin uz istočnu obalu Škotske, izazvao je bojazan od goleme eksplozije ako vatra dođe u kontakt s plinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙