FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suu Kyi: Izbori u Mianmaru nisu ni slobodni ni pravedni

JANGON, 30. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi rekla je u petak da djelomični parlamentarni izbori koji se u nedjelju održavaju nisu zapravo demokratski, navodeći brojne nepravilnosti tijekom predizborne utrke, i da ne kani ući u vladu bivših vojnih dužnosnika koja je trenutno na vlasti u toj zemlji.

"Mislim da ove izbore ne možemo ocijeniti slobodnim i pravednim uzmemo li u ozbir ono što smo vidjeli proteklih mjeseci", rekla je ta dobitnica Nobelove nagrade na tiskovnoj konferenciji u Jangonu.

Njezina stranka, Nacionalna liga za demokraciju (LND) upozorila je na više nepravilnosti, napose u vezi s izbornim listama, ocijenivši ih "neprihvatljivim za demokratske izbore".

Suu Kyi je, reagirajući na glasine da će ući u vladu, istaknula da "ne nipošto ne kani napustiti parlament pošto se toliko borila da u njega uđe", na tiskovnoj konferenciji koju je održala dva dana uoči izbora na kojima se natječe za zastupničko mjesto u parlamentu.

Na ovim djelomičnim izborima za 45 mjesta u parlamentu, njezina stranka LND se natječe za 44 mjesta. Šezdesetšestogodišnja oporbena čelnica se prvi put u svojoj političkoj karijeri natječe za ulazak u parlament i to u ruralnom okrugu Kavhmuu, blizu Jangona.

Izbori su iznimno važni za mianmarski režim koji već godinu dana predvode bivši generali skloni političkim reformama u zemlji. Pozvali su Suu Kyi da se vrati na legalnu političku pozornicu, nadajući se da će tako, što je prije moguće, postići ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija kako bi potaknuli obnovu gospodarstva koje propada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙