FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba u Istanbulu teškom mukom do jedinstva

ISTANBUL, 28. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Većina predstavnika sirijske oporbe koja se u utorak sastala na summitu u Istanbulu, priznala je, nakon teških pregovora, glavnu ulogu Sirijskom nacionalnom vijeću (SNC), odgovarajući tako barem djelomično na poziv međunarodne zajednice na jedinstvo.

"Konferencija je odlučila da je SNC službeni sugovornik i službeni predstavnik sirijskog naroda", rekli su sudionici tog summita u zajedničkoj izjavi koju je na tiskovnoj konferenciji pročitao oporbeni čelnik Abdulrasak Eid, po simultanom prijevodu teksta na engleski.

Konferencija se "dogovorila o nužnosti preustroja SNC-a i odlučila je osnovati povjerenstvo koje će pripremiti novi pravilnik SNC-a", dodaje se u izjavi koju je potpisala većina oporbenih struja, osim dijela Kurda.

Oni su odbacili tekst zbog toga što se u njemu ne spominje kurdsko pitanje u Siriji, rekao je za agenciju France Presse Talal Ibrahim Paša al-Mili, iz sirijskog kurdskog nacionalnog vijeća.

Izjava koju je potpisala velika većina od četiristotinjak sudionika, dolazi u času kada je američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala u utorak sirijsku oporbu da uputi "jedinstvenu" poruku s konferencije "Prijatelji Sirije" koja će se u nedjelju održati u Istanbulu.

Odgovarajući na pitanje AFP-a o utjecaju te zajedničke izjave, glasnogovornik SNC-a George Sabra istaknuo je da će njegova organizacija u nedjelju razgovarati s "Prijateljima Sirije".

U izjavi koju su izglasali predstavnici oporbe utvrđuju se načela na kojima će se temeljiti nova Sirija koja će nastati ako padne Asadov režim.

Dobar dio teksta je posvećen ljudskim pravima i poštovanju manjina - važnom pitanju u zemlji gdje podjele na razne frakcije potiču strah od građanskog rata - i ističe "civilnu" (sekularnu) narav novog režima, kako bi se otklonila opasnost od trijumfa islamizma.

No čak i o zajedničkim temama teško je bilo postići jedinstvo.

Izjava je objavljena s višesatnim kašnjenjem u odnosu na planirani raspored, budući da su se pregovori otegnuli.

U gušenju pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada ubijeno je više od 9.100 ljudi u nešto više od godinu dana, po podatcima sirijskog Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙