FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina odbila Aievu žalbu zbog poreza

PEKING, 29. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Kineske vlasti odbile su žalbu Ai Weiweia na kaznu od 2,4 milijuna dolara zbog utaje poreza, objavio je u četvrtak taj poznati konceptualni umjetnik i disident.

Pristaše Aia, čije je zatvaranje na 81 dan prošle godine izazvalo bijes međunarodne javnosti, tvrde kako je taj slučaj pokušaj vlasti da utišaju najoštrije kritičare.

Ai je rekao kako su mu porezne vlasti prenijele da će potvrditi raniju odluku. Dodao je kako u roku od 15 dana planira uložiti sudsku žalbu protiv odluke poreznika iz Pekinga i ureda za sigurnost kineskog glavnog grada.

"30.000 ljudi želi da idemo do kraja i svi me jako podupiru", rekao je Ai telefonom Reutersu.

"Iskreno govoreći, nisam ni očekivao puno. Ova vlada nikada nije promijenila nijednu odluku. Kakvo je to društvo?", upitao je Ai.

On je u studenome prošle godine platio polovicu kazne, koju su prikupili deseci tisuća pristaša, što mu je omogućilo da pokrene postupak administrativne revizije optužbi za izbjegavanje plaćanja poreza.

Umjetnik bogatog opusa provokativnog karaktera, poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, Weiwei je jedan od vodećih umjetnika kineske nezavisne art scene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙