FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Tikvešu obilježen Svjetski dan voda

TIKVEŠ , 28. ožujka 2012. (Hina) - U povodu Svjetskog dana voda, čiji je ovogodišnji moto "Voda i sigurnost hrane", danas je u Tikvešu u Kopačkome ritu održan okrugli stol kako bi se skrenula pozornost na potrebu očuvanja poplavnih područja, čiji je opstanak uvjetovan određenom količinom vode.

Posebno je bilo riječi o obnovi Ribnjaka Podunavlja, koji je godinama zapušten i bez vode.

"Hrvatske vode žele konkretnim aktivnostima pomoći pri revitalizaciji Ribnjaka Podunavlja te je pripremljena studija koja će omogućiti puštanje dunavske vode na područje ribnjaka, a time će se osigurati potrebni vodni resursi", rekao je direktor Hrvatskih voda iz Osijeka Zoran Đuroković.

Voda znači život u području starih ribnjaka, rekao je Đuroković i dodao kako nakon izrade studije treba izraditi idejne projekte rekonstrukcije ustave Podunavlja, dobiti potrebnu dokumentaciju i izraditi ekološku mrežu. Đuroković je ocijenio da su važne i aktivnosti usmjerene prema IPA prekograničnoj suradnji te nominacija projekata revitalizacije područja stare Drave.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić istaknuo je važnost očuvanja ekosustava Kopačkoga rita, dodajući kako je prije dvije godine "počeo projekt monitoringa ribljeg fonda".

U Kopačkome ritu, jednom od najbogatijih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, po dosadašnjim spoznajama, obitavaju 44 vrste riba, rekao je Opačić i dodao kako im je cilj utvrditi točan broj vrsta riba jer sigurno ima promjena.

Okrugli stol organizirali su Državni zavod za zaštitu prirode, Hrvatske vode i Javna ustanova Park prirode Kopački rit, a na njemu su bili i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙