FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Njemačka najvažniji trgovinski partneri BiH

SARAJEVO, 28. ožujka 2012.(Hina) - Hrvatska je uz Njemačku od početka 2012. godine bila najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci koje je u srijedu objavila Agencija za statistiku BiH.

Ravnatelj agencije Zdenko Milinović u Sarajevu je iznio podatke prema kojima je za prva dva mjeseca ove godine u BiH uvezeno roba u vrijednosti od gotovo milijardu eura (milijardu i 937 milijuna konvertibilnih maraka), pri čemu je uvoz iz Hrvatske bio vrijedan gotovo 150 milijuna eura (290 milijuna KM), što je 14,4 posto od ukupnog uvoza.

Njemačka je na drugom mjestu jer je BiH iz te države uvezla roba u vrijednosti od 225 milijuna KM.

Njemačka je istodobno prva na popisu zemalja u koje je BiH u ovom razdoblju najviše izvozila i taj je izvoz bio vrijedan nešto više od 100 milijuna eura (198,7 milijuna KM) s udjelom od 18,4 posto.

Hrvatska je druga na popisu država u koje je BiH najviše izvozila s udjelom od 13,1 posto odnosno oko 75 milijuna eura (141 milijun KM).

BiH i dalje bilježi značajan vanjskotrgovinski deficit s obzirom da je pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine bila nešto manja od 60 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH godišnja inflacija u toj zemlji u veljači je bila 2,4 posto, dok je u Hrvatskoj istodobno iznosila 1,4 posto, a u Srbiji 4,9 posto.

Prosječna neto plaća isplaćena u veljači u BiH dosezala je iznos od 826 KM (nešto više od 400 eura).

Statistika bilježi kako je u toj zemlji kod pravnih osoba trenutačno zaposleno nešto manje od 690 tisuća ljudi, no broj nezaposlenih stalno raste i premašio je 540 tisuća ljudi, što je u usporedbi s 2010. godinom više za 14 tisuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙