FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annanov plan: SAD želi da Damask pokaže dobru volju

WASHINGTON, 28. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države su u utorak s oprezom primile informaciju da je Sirija prihvatila plan međunarodnog izaslanika Kofija Annana za izlazak iz krize i pozvale su režim da pokaže dobru volju i da "odmah" počne provoditi mjere.

"Asadovu ozbiljnost i iskrenost ocijenit ćemo po onome što čini, a ne po onome što govori", rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton, istaknuvši da se sirijski predsjednik Bašar al-Asad dosad isticao "neispunjenim obećanjima".

"Ako je voljan zatvoriti ovo tužno poglavlje sirijske povijesti, može to odmah pokazati i narediti snagama režima da polože oružje i povuku se s područja na kojima žive civili", istaknula je Clinton.

Usto može osigurati "slobodan pristup" do mjesta kojima je potrebna humanitarna pomoć, osloboditi političke zatvorenike i "početi politički proces koji će omogućiti demokratske promjene", dodala je Clinton koja se obratila novinarima pošto se u Washingtonu sastala s estonskim kolegom Urmasom Paetom.

Kako je rekao Annanov glasnogovornik, sirijska vlada je u pismu upućenom posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige prihvatila njegov plan u šest točaka koji je odobrilo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Taj plan predviđa prekid svakog oružanog nasilja između svih strana pod nadzorom UN-a, dopremu humanitarne pomoći na sva područja zahvaćena sukobom i oslobađanje proizvoljno zatočenih osoba.

Clinton je usto pozvala sirijsku oporbu da s konferencije "Prijatelji Sirije" koja se u nedjelju održava u Istanbulu, u Turskoj, uputi "jedinstvenu" poruku. Na toj će konferenciji sudjelovati i američka državna tajnica.

"Snažno ćemo ih potaknuti da u Istanbulu donesu takvo stajalište", dodala je Clinton. Oporba, istaknula je, "mora biti kadra da jasno pokaže kako je odlučna okupiti sve Sirijce i zaštititi prava svih Sirijaca".

Više stotina predstavnika sirijske oporbe sastalo se u utorak u Istanbulu kako bi utvrdili zajedničko stajalište o budućnosti svoje zemlje, ali su na susretu ponajprije izbile na vidjelo njihove razlike.

"Sirija je 42 godine bila u političkoj komi", istaknula je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Skupine koje čine oporbu "sastaju se prvi put (...) i moraju stvoriti ozračje povjerenja", ocijenila je. "Neće biti nimalo čudno ako se to odulji. To je proces koji moramo poduprijeti", kazala je.

Nuland je rekla kako se nada da će se na rubu konferencije "Prijatelji Sirije" moći organizirati susret sirijske oporbe i Clinton ili nekog drugog američkog čelnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙