FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska treba promijeniti razmišljanje o sustavu zapošljavanja, odnosno osigurati obrazovanje za zapošljiva zanimanja kako mladi ne bi završavali na burzi rada jer nema posla u zanimanju za koje su se školovali, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prilikom današnje posjete Sajmu poslova za područje Zagreba i Zagrebačke županije. Ministarstvo rada zajedno s ministarstvima znanosti i obrazovanja, gospodarstva, te poduzetništva i obrta kreće u sveobuhvatnu analizu tržišta rada kako bi se vidjelo kakva zanimanja će Hrvatskoj trebati 2020. ili 2030. godine, a primjena tih saznanja u planiranju obrazovanja očekuje se u školskoj godini 2013./2014., najavio je Mrsić. Najavio je donošenje novog Zakona o poticanju zapošljavanja kojim će se osloboditi poslodavce plaćanja doprinosa za zapošljavanje nikad zaposlenih osoba i onih koji su nezaposleni duže od dvije godine. Također će proširiti broj zanimanja u kojima će mladih bez radnog iskustva moći volontirati godinu dana kako bi stekli iskustvo, te će se uvesti institut vaučera za zapošljavanje sezonskih radnika koji bi uz nadnice dobivali i doprinose na temelju kojih bi ostvarili pravo na dio mirovinskog staža. Na Sajmu poslova za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije sudjeluje 56 izlagača - poslodavaca, obrazovnih ustanova i jedinica lokalne samouprave.

ZAGREB - Hrvatska bi trebala odrediti strategiju razvoja gospodarstva, a potom prema njoj podesiti obrazovnu i socijalnu politiku kako bi dugoročno smanjila nezaposlenost, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Strukturni fondovi EU-a i zapošljavanje", u organizaciji časopisa Banka i tvrtke Razbor. Najprije trebamo odrediti u čemu možemo biti jaki i konkurentni kako bismo mogli predvidjeti potrebe tržišta rada, smatra savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Sanja Crnković - Pozaić. Hrvatska, međutim, nema analizu budućih potreba tržišta rada, niti njezine razvojne strategije vode računa o dostupnosti radne snage. Zbog svega toga Hrvatska nema realnih izgleda ostvariti službeno proklamirane ciljeve EU-a iz Agende 2020 o dostizanju 75 postotnog udjela aktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu u dobi između 20 i 64 godine. Za takvo što u Hrvatskoj bi trebalo do 2020. zaposliti 600.000 ljudi. To je nemoguće, no može se težiti dostizanju 60 postotnog udjela, kaže Crnković - Pozaić. Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić rekla je kako je generalno usmjerenje Ministarstva u pokušaju smanjenja nezaposlenosti usklađivanje politike zapošljavanja, socijalne i obrazovne politike i razvojnih smjernica lokalnih zajednica.

OSIJEK - Za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2012. godini Vlada je u državnom proračunu osigurala 358 milijuna kuna, što je 27 posto više nego u prošloj godini, istaknuto je u Osijeku na predstavljanju mjera nacionalnog plana zapošljavanja održanog u organizaciji osječkog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca i osječke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zaprimanje zahtjeva za te mjere u HZZ-u je počelo 6. ožujka, a mjere se odnose na potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i javne radove. Prošle je godine mjerama aktivne politike zapošljavanja u Osječko-baranjskoj županiji bilo obuhvaćeno 4.027 osoba, i za to je poslodavcima, obrazovnim ustanovama i nezaposlenim osobama bilo isplaćeno oko 40 milijuna kuna, rekao je voditelj Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja osječkog HZZ-a Miroslav Vanek. Pravni savjetnik osječkog ureda HUP-a Ivan Sarić kazao je kako da bi mjere i potpore za zapošljavanje trebalo decentralizirati, odnosno prilagoditi specifičnim potrebama i stopama nezaposlenosti pojedinih područja i regija.

ZAGREB - Član Uprave - direktor Diokija je Leo Dolezil, dosadašnji predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, izvijestili su danas iz Diokija u priopćenju o jučer održanoj sjednici Nadzornog odbora. Na sjednici Nadzornog odbora Diokija, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora Leo Dolezil preuzeo je funkciju člana Uprave – direktora društva na rok od 45 dana od dana imenovanja, navodi se u obavijesti koju je Dioki objavio na Zagrebačkoj burzi. Nadzorni odbor odluku je donio nakon sveobuhvatnih konzultacija s ključnim vjerovnicima društva, a u svrhu realizacije dogovora vezanih uz isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, provedbu vlasničke tranzicije kao i cjelovitog restrukturiranja društva, ističu iz Diokija. Na sjednici Nadzornog odbora je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Zdravko Rumenović, predstavnik radnika, dosadašnji član Nadzornog odbora, zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Ministarstvo financija RH danas se kratkoročno zadužilo za ukupno 768,2 milijuna kuna putem kunskih i eurskih trezorskih zapisa, uz niže kamatne stope nego prethodnoga tjedna te ponudu koja je znatno premašila potražnju. Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa, Ministarstvo financija ponudilo je na upis 300 milijuna kuna i 30 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa, izvijestili su iz tog ministarstva. Bankarske institucije i ostali investitori podastrli su ponude vrijedne čak 1,48 milijardi kuna i 45,75 milijuna eura. U konačnici, na aukciji je upisano trezorskih zapisa u vrijednosti 580 milijuna kuna i 25 milijuna eura (u protuvrijednosti 188,2 milijuna kuna), uz pad kamatnih stopa od 0,1 do 0,3 postotna boda u odnosu na prošlotjednu aukciju.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi ostvaruju blage dobitke, a najviše se trguje dionicama HT-a i Petrokemije. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,54 posto, na 1.813 bodova, a Crobex10 0,25 posto, na 986 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,03 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet do sada ostvaren je dionicom HT-a, 2,95 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 205 kuna. Milijunski promet do podneva ostvaren je još i dionicom Petrokemije, pri čemu joj je cijena ojačala 4,1 posto, na 265 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica Valamar Adrije, sa 836.000 kuna prometa i skokom cijene za 4,92 posto. Po likvidnosti slijedi dionica AD Plastika – uz promet od 581.000 kuna cijena joj je ojačala 2,21 posto, na 125,4 kune. Analitičari Erste banke dali su danas preporuku 'kupovati' za dionicu AD Plastika, postavivši njezinu ciljanu cijenu na 156 kuna. Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene izdvajaju se dionica Vateksa, koje su poskupjele 8,7 posto, te Đuro Đaković Holdinga, za 5,58 posto. Veće gubitke, pak, bilježe dionice PBZ-a, koje su pojeftinile 3,41 posto, te Ingre, za 2,6 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,17 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a ojačala je i prema ostalim važnijim valutama, najviše prema američkom dolaru, za 1,23 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,515248 kuna, a tečaj dolara 5,625607 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak i to za 0,24 posto, a britanska je funta oslabila za 0,29 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,231032 kune, a srednji tečaj funte spustio se ispod 9 kuna, na 8,987381 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙