FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u subotu da bi do sredine godine moglo doći do "urušavanja" javnih financija ako sa sindikatima u roku dva tjedna ne dođe do dogovora o paketu mjera štednje što ih je u četvrtak predstavila njegova vlada i ako te mjere idućeg mjeseca ne potvrdi parlament. Odgovarajući na pitanje je li istina da je na tom zatvorenom sastanku sindikalnim čelnicima zaprijetio ostavkom cijele vlade ako mjere štednje ne prođu, Janša je rekao da je pitanje ostavke vlade irelevantno kad se usporedi s ozbiljnošću financijske situacije. "Vladi u slučaju odbijanja mjera ne bi ni trebalo odstupiti, ali bi se sustav javnih financija urušio", rekao je Janša u razgovoru za POP-TV. Kako je pojasnio, riječ je o tome da mjerama štednje i rebalansom proračuna izdatke treba prilagoditi realnosti jer je ovogodišnji proračun bivša vlada planirala uz pretpostavku BDP-a od dva posto, a sada se očekuje njegov pad. Osim toga sadašnja vlada namjerava prepoloviti proračunski deficit na samo 3 posto u ovoj godini. Potvrdio je da su potrebni rezovi i smanjenje troškova u zdravstvu, obrazovanju i na području radnih prava, ali ne toliki da bi bili odbijeni ili shvaćeni kao ukidanje "socijalne države", kako su se glasile prve negativne reakcije u javnosti i među sindikatima. Janša je najavio i veliku štednju u javnoj upravi na investicijama i plaćama, kao reviziju tzv. "izvanrednih mirovina", odnosno penzija s dodacima kao što su "boračke" mirovine veterana iz II. svjetskog rata.

CERNOBBIO

Talijanski premijer Mario Monti izrazio je u subotu zabrinutost zbog stanja španjolskih javnih finacija i napomenuo da ne treba mnogo da se dužnička krize u eurozoni ponovno rasplamsa i oživi rizik njenog širenja na Italiju. Govoreći na konferenciji održanoj na jezeru Como gdje je raspravljao o novim reformama radnog zakonodavstva njegove vlade Monti je pohvalio napore Španjolske u reformi njenog tržišta rada ali je rekao da još nije stavila proračun pod nadzor. Španjolska je prošlog mjeseca šokirala tržišta rekavši da nije ispunila ciljani proračunski manjak za 2011., a nekoliko dana poslije postavila si blaži cilj proračunskog manjka za 2012. godinu. "Španjolska je sigurno napravila duboke reforme na tržištu rada ali nije posvetila jednaku pozornost javnim financijama", rekao je Monti. "To uzrokuje veliku zabrinutost jer njihove kamate rastu i neće trebati mnogo da se ponovno stvore trendovi koji bi se posljedično mogli proširiti na nas", rekao je Monti i dodao da bi bilo kakva nova eurpcija dužničke krize u eurozoni mogla izbrisati napredak koji je Italija ostvarila i "vratiti je mjesecima unatrag". Monti je u prosincu donio plan štednje od 33 milijarde eura i pridržava se ciljanih vrijednosti kako bi 2013. uravnotežio talijanski proračun. U međuvremenu je Španjolska revidirala svoj ciljani proračunski deficit na 5,3 posto BDP-a 2012. godine, što je više no što je prvotno dogovoreno mjerama štednje u eurozoni.

KAIRO

Novi egipatski parlament u kojem prevladavaju islamisti u subotu je glasovao o članovima tijela koje će napraviti nacrt novog ustava, no liberalni i lijevi zastupnici su se povukli s glasovanja tvrdeći da različite skupine društva neće biti odgovarajuće zastupljene. Dokument bi mogao odlučiti koje će institucije države zapravo godinama vladati tom mnogoljudnom arapskom zemljom nakon desetljeća autokracije koja je okončana svrgavanjem Hosnija Muabaraka u narodnom ustanku prije godinu dana. Ustav će odrediti ravnotežu moći između parlamenta i predsjednika, ulogu islamskog šerijatskog zakona i političku ulogu vojske koja je na vlasti od Mubarakovog odlaska. Stranka Slobode i pravde Muslimanskog bratstva (FJP), koja ima većinu zastupnika u oba doma parlamenta, rekla je da se zalaže za ustavotvorno tijelo koje bi obuhvatilo sve dijelove društva, uključujući mlade, žene i predstavnike (kršćanskih) Kopta. Te skupine sada imaju tek mali broj zastupnika, a liberali ukupno imaju manje od trećine mandata u parlamentu. Mnogi od njih kažu da islamistička većina nastoji eliminirati alternativne političke struje i civilno društvo iz ustavotvornog tijela koje ima 100 članova. Liberalna egipatska socijaldemokratska stranka je u izjavi rekla da se povukla iz glasovanja kako bi "prosvjedovala protiv stalnih pokušaja FJP-a da marginalizira manjine i civilne snage, što je proces koji je jasno protivan željenoj demokraciji".

CARACAS

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju će se vratiti na Kubu gdje će započeti s radioterapijom radi liječenja raka. Chavez je izjavio da je u dobroj formi i da će se vratiti kući za nekoliko dana. Od povratka u Caracas iz Havane prije tjedan dana, nakon treće operacije u manje od godinu dana kojom mu je uklonjen maligni tumor iz zdjelice, 57-godišnji socijalistički vođa najavio je da će uskoro početi s radioterapijom. No, do subote nije otkrio hoće li se liječiti na Kubi ili u Venezueli. "Večeras odlazim u Havanu. Odlučio sam na preporuku svog medicinskog i političkog tima sutra započeti s raditerapijom", rekao je Chavez tijekom sastanka vlade. Očekuje se da će ga terapija oslabiti tijekom kampanje za osvajanje novog šestogodišnjeg mandata na predsjedničkim izborima 7. listopada. Chavez dominira venezuelanskom politikom posljednjih 13 godina, a njegova bolest je šokirala birače u zemlji koja je najveći izvoznik nafte u Južnoj Americi. Očekuje se da će ga liječenje spriječiti u njegovoj kampanji "čovjek na ulice" koju je tako dobro primjenjivao u prošlosti. Neki se pitaju koliko će Chavez biti sposoban upravljati ako ponovo pobjedi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙