FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Sad počeo obnavljati rodnu kuću bana Jelačića

SUBOTICA, 23. ožujka 2012. (Hina) - Grad Novi Sad počeo je obnovu rodne kuće bana Jelačića u Petrovardinu, prenijela je u petak Radio televizija Vojvodine (RTV).

"Već su postavljene skele i ograđeno je gradilište da bi se po propisima pristupilo radovima u ovoj fazi koja podrazumijeva hitne mjere sanacije. Bit će urađena popravka oštećenog dijela krovne konstrukcije, crijepa, potkrovnog dijela i obnova dijela fasade" izjavila je za RTV arhitektica u zavodu za zaštitu spomenika Novoga Sada Slobodanka Babić.

U povodu početka obnove rodne kuće bana Jelačića gradska uprava u subotu u 11 sati planira prirediti svečanost.

Na najvrjednijem zdanju u sklopu petrovaradinske tvrđave i jedinoj očuvanoj baroknoj kući u Srbiji prije dva tjedna počela je otpadati fasada.

Tada su mjerodavni priopćili kako zavod nema novca te da nema obvezu sanirati štetu, već da o tome trebaju skrbiti stanari i korisnici prostora.

Predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić tada je rekao kako "nije korektno, ni na koji način, spočitavati srbijanskoj vlasti što taj problem nije riješen".

S druge strane predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća Slaven Bačić istaknuo je u ponedjeljak u Subotici kako ta vrijedna zgrada, napose za hrvatsku manjinu, godinama propada zbog nebrige stanara i mjerodavnih državnih tijela.

Hrvatska manjina u Vojvodini, a napose njezini pripadnici u Petrovaradinu, godinama traže da se rodna kuća bana Jelačića njima dodjeli kako bi je pretvorili u spomen kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

U rodnoj kući bana Jelačića, izgrađenoj 1745, danas živi nekoliko obitelji koje za otkup svojih stanova traže visoke nadoknade.

Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙