FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političari i naftaši novi svjedoci u slučaju Ina - MOL

ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Na suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kao svjedok će biti pozvan vlasnik ruske naftne kompanije Russneft Mihail Guceriev, koji je u iskazu mađarskim tužiteljima svjedočio suprotno USKOK-ovom krunskom svjedoku u aferi Ina – MOL Robertu Ježiću.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je prijedlog obrane da se Guceriev neposredno ispita, a istovremeno je USKOK-u naložilo da im dostavi spis mađarskog tužiteljstva pred kojim je Guceriev, prema pisanju medija, ispričao da novac na računu Ježićeve švicarske tvrtke nije bio namijenjen Sanaderu već Ježiću.

Ježić je, pak, na sudu ustvrdio da je polovinu dogovorenog Sanaderovog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Imre Fazakasa koji se danas nije pojavio na klupi za svjedoke. No, i on je mađarskim tužiteljima kazao da je novac na Ježićevom švicarskom računu zapravo bio namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu Ježićeve tvrtke Dioki.

Ježićevu verziju priče u istrazi je potvrdio direktor Xenoplasta Stefan Hurlimann, rekavši da je Fazakas bio povezan s MOL-om i njegovim direktorom Zsoltom Hernadijem.

Hurlimann je na suđenju Sanaderu trebao svjedočiti sutra, no na današnjoj se raspravi doznalo da je javio kako pred hrvatski sud ne namjerava doći sutra niti bilo koju drugi dan.

Od niza dokaznih prijedloga koje su iznijeli tužiteljstvo i obrana sud je prihvatio da se kao svjedoci ispitaju članovi nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić i Davor Štern, članovi uprave Davor Majer i Ivan Krešić te više svjedoka iz poslovodstva mađarskog MOL-a.

Svjedočit će i Sanaderov brat Flavio koji je po Ježićevim riječima također trebao sudjelovati u isplati MOL-ovog mita, bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, bivši predsjednik HSS-a Josip Friščić i bivši glasnogovornik vlade Ratko Maček koji je sa Sanaderom suoptužen u aferi Fimi media.

Još nekoliko novih svjedoka iz Hrvatske i Austrije ispitati će se i u vezi s aferom Hypo gdje je Sanader optužen zbog ratnog profiterstva. Za taj mu se slučaj sudi u objedinjenom postupku s aferom Ina – MOL gdje ga USKOK tereti za primanje 10 milijuna eura mita zbog kojih je MOL-u navodno trebao osigurati većinska upravljačka prava u Ini.

Suđenje se nastavlja 12. travnja, a četiri dana kasnije Sanader bi trebao sjesti na optuženičku klupu u slučaju Fimi media, gdje ga se zajedno s njegovom bivšom strankom HDZ-om i nekoliko bivših stranačkih dužnosnika tereti za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙