FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj "Spice": za sutra najavljeno svjedočenje direktora MOL-a

ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Svjedočenjem bivše predsjednice nadzornog odbora Podravke Ksenije Horvat danas je na zagrebačkome Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju "Spice" na kojem bi sutra, po utvrđenom rasporedu, trebao biti ispitan predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

No, Hernadi najvjerojatnije neće doći na zagrebački sud s obzirom na to da ga hrvatsko državno odvjetništvo sumnjiči u aferi Ina - MOL. On je, po tvrdnjama USKOK-a, bivšem premijeru Ivi Sanaderu omogućio primanje deset milijuna eura mita kako bi mađarska naftna kompanija stekla većinska upravljačka prava u Ini. Mađarsko ga je tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Ksenija Horvat, kao i nekoliko članova nadzornog odbora prije nje, ustvrdila da se u Podravci često govorilo o mogućnosti da ta koprivnička prehrambena tvrtka dođe u ruke novog vlasnika i da joj prijeti tzv. neprijateljsko preuzimanje koje bi bilo nepovoljno i za radnike, koji su strahovali od otkaza.

Rekla je da ju je Polančec, dok je bio u upravi, kao čelnicu sindikata još 2002. zamolio da o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja obavijesti tadašnjega HSS-ova župana Josipa Friščića i SDP-ova gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića.

Optužene u aferi "Spice" tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.

Ime današnje svjedokinje već se spominjalo tijekom suđenja jer je uz neke dokumente koje je policija nakon uhićenja zaplijenila u Polančecovoj kući pronađeno pismo iz kojega proistječe da je riječ o materijalima koje je upravo Ksenija Horvat primila kao članica nadzornog odbora.

Ona je i danas ponovila da Polančecu nije davala nikakvu službenu dokumentaciju. Kazala je da je u Polančecovoj kući pronađena kopija dokumenata koja je prije nje prošla kroz više ruku.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK uz Polančeca tereti bivše čelnike te koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙