FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životni put Mohameda Meraha - od delinkventa do džihadista

PARIZ, 21. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Mohamed Merah, osumjničen za hladnokrvno ubojstvo sedam osoba, 23-godišnji je Francuz alžirskog podrijetla koji se iz maloljetničkog delinkventa pretvorio u radikalnog islamista nakon boravaka u Pakistanu i Afganistanu.

U trenucima dok je u policijskom okruženju, najtraženiji čovjek u Francuskoj se u komunikaciji s pripadnicima elitnih postrojbi predstavio kao "mudžahedin" koji pripada ekstremističkoj mreži al-Kaidi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant.

Pregovaračima je objasnio da je napadom na židovsku školu žalio "osvetiti smrt palestinske djece", dok je ubojstvo trojice padobranaca objasnio protivljenjem sudjelovanju francuske vojske u intervencijama u svijetu.

Nakon što ga je Francuska, a i svijet, poimala kao osobu koja, odjevena u crno, s kacigom na glavi, kruži motorom i ubija vojnike i židovsku djecu, na vidjelo izlaze prvi elementi njegove biografije.

Rođen 10. listopada 1988. u Toulouseu, živio je s majkom koja kaže da nije imala "nikakvog utjecaja" na njega i bratom, odanim sljedbenikom salafizma, stroge škole sunitskog islama, u čijem je automobilu pronađen eksploziv. Po tvrdnjama poznanika iz četvrti u kojoj je odrastao, ubojica krhke tjelesne krađe, visok tek 1,70 m, po profesiji je autolimar.

Njegov nekadašnji odvjetnik Christian Etelin otkrio je da je nakon 2004. ili 2005. Meraha branio od optužbi za manje prekršaje, poglavito u maljoljetničkoj dobi. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da je "zakon prekršio nekoliko puta, katkad uz nasilje", a policijski izvori govore o točno 18 zabilježenih prekršaja.

Etelin ga je posljednji put branio 24. veljače zbog "stare stvari", vožnje bez vozačke dozvole, za što je osuđen na jednomjesečnu kaznu zatvora.

Odvjetnik ga je opisaom kao "pristojnu i uljudnu" odobu, dodavši kako mu je teško zamisliti da bi takav čovjek mogao počiniti "potpuno bešćutna" djela.

Unatoč delinkventnom ponašanju, prije svega krađama, "uvijek se doimao pristojnom i uglađenom osobom, nimalo nalik nekome tko je sklon fanatizmu", rekao je Etelin.

Iz osobnosti tog čovjeka "nije se mogao steći dojam da se može radikalizirati i počiniti potpuno bešćutna djela", dodao je.

Njegova radikalizacija "proistekla je iz salafističke ideologije, a čini se da se učvrstila tijekom dvaju putovanja, u Afganistan i Pakistan", ustvrdio je Gueant.

Francusko ministarstvo obrane obznanilo je da se Merah dvaput pokušao prijaviti u vojsku, oba puta neuspješno. Prvo je 2008. želio ući u kopnene snage, čak je prošao i testove, ali je odbijen zbog prijašnjih problema sa zakonom.

Dvije godine poslije želio je pristupiti Legiji stranaca, ali je odustao i prije testiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙