FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNH osudio otkaz povjereniku, u Business.hr-u tvrde da Pavić ni nije povjerenik

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izvijestio je danas da je glavni sindikalni povjerenik Podružnice SNH Business.hr Ante Pavić nezakonito dobio izvanredni otkaz, čemu se najodlučnije protive, a u Business.hr-u tvrde da Pavić nije sindikalni povjerenik niti se kao takav ikada službeno legitimirao upravi.

Pavić je, kažu u SNH, dobio izvanredni otkaz jer je šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanika Paula Vandorena tijekom posjeta Business.hr-u upoznao s činjenicom da radnicima plaće kasne nekoliko mjeseci i da im obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od studenoga 2010.

U SNH smatraju kako je otkaz Paviću neprihvatljiv i protivan Zakonu o radu koji posebno štiti sindikalne povjerenike od otkaza jer propisuje da povjereniku tijekom dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka dužnosti bez suglasnosti sindikata nije moguće otkazati ugovor o radu.

Zato SNH od poslovodstva Business.hr-a traži hitno poništenje odluke o izvanrednom otkazu u interesu poštovanja zakonodavstva Hrvatske i ugleda tvrtke koji je, kažu, takvim nezakonitim postupkom poslovodstva ozbiljno ugrožen.

"Otkaz sindikalnom povjereniku protusindikalni je čin zastrašivanja radnika kojim se radnicima pokušava uskratiti temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje, a time i na djelotvornu zaštitu koju samo organizirani u sindikat mogu ostvariti u ovom 'divljem' kapitalizmu", stoji u priopćenju koji je za Izvršni odbor SNH potpisala Jasmina Popović.

Glavni urednik Business.hr-a Plamenko Cvitić rekao je za Hinu da Pavić nije sindikalni povjerenik niti se kao takav njemu i upravi ikada legitimirao službenim dokumentom, na što Pavić odgovora da je lani pisano obavijestio upravu da je izabran za sindikalnog povjerenika.

"Ako nisam povjerenik, kako to da me je direktor Amir Šibić redovito obavještavao o otkazima i informacijama o kojima treba biti upoznat sindikat ili radničko vijeće kojega u Businessu nema pa njegove dužnosti obavlja sindikat?" upitao je Pavić.

Cvitić tvrdi kako je Pavić otkaz dobio jer je na njegov rad već nekoliko mjeseci bilo pritužaba zbog "slabe produktivnosti, nekolegijalnosti i konfliktnosti", a, kako je rekao, sumnja se i da je prekršio zakonsku zabranu natjecanja s poslodavcem. Na pitanje kako je to Pavić prekršio, Cvitić je odgovorio da je to nešto što se "još istražuje".

No, kako kaže, "kap koja je prelila čašu" bilo je Pavićevo "zlonamjerno" pismo Vandorenu, nakon njegova posjeta redakciji, u kojemu se šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj proziva zašto posjećuje tvrtku koja svojim radnicima ne isplaćuje plaće i doprinose.

Cvitić je odbio tvrdnje i o višemjesečnom kašnjenju plaća. "Uprava je upozorila da će biti kašnjenja plaće zbog nenaplaćenih tražbina", rekao je te dodao da je plaća za siječanj kasnila samo 20-ak dana.

Potvrdio je da stara uprava lani nije isplaćivala doprinose, no nova se, tvrdi, s Poreznom upravom dogovorila o reprogramiranju i obročnom plaćanju tih zaostataka.

Pavić, pak, tvrdi kako na njegov rad nije bilo pritužaba te da je danas 20-ak kolega potpisalo pismo kojim od uprave traže da se on vrati na posao. Kaže da je pismo Vandorenu poslao kao sindikalni povjerenik. "To je bila moja dužnost i to su od mene zaposlenici i očekivali jer sam i izabran da branim njihova prava", rekao je Pavić, koji će dalje postupati u dogovoru s odvjetnikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙