FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo vladi Mreže mladih Hrvatske

ZAGREB, 13. ožujka 2012. (Hina) - Mreža mladih Hrvatske i organizacije civilnoga društva, reagirajući danas otvorenim pismom na izjave ministra financija Slavka Linića kojima, kako tvrdi mreža mladih, najavljuje otkaze za više od 24 tisuće osoba zaposlenih u javnome sektoru na određeno vrijeme, upozoravaju da je riječ uglavnom o mladima.

Podsjećaju na pokazatelje po kojima je Hrvatska u samom europskom vrhu po stopi nezaposlenosti mladih, no ističu kako su sasvim svjesni trenutačnoga gospodarskog stanja koje je povod takvim najavama.

Smatraju da je takav postupak neracionalan i s organizacijskog aspekta jer ne uvažava radno opterećenje određenih dijelova javnog sektora. Svaka racionalizacija treba početi s analizom učinaka smanjivanja zaposlenih u svakoj javnoj instituciji/poduzeću s tim da smanjenje zaposlenih u određenim dijelovima javnog sektora ne utječe dramatično na njegovu sposobnost da ispunjava svoje javne funkcije.

Također upozoravaju da su mnogi koji su protekle dvije godine zaposleni u javnom sektoru na temelju ugovora na određeno vrijeme angažirani na projektima koji su financirani novcem iz Europske unije. Novac Europske unije u uvjetima smanjene javne potrošnje često može biti jedini izvor prihoda za aktivnosti kojima se održava sadašnja razina usluga ili se ona diže na višu razinu. To je prilika da se javni službenici dodatno educiraju te za nove organizacijske jedinice nužne da se podupru aktivnosti privatnoga i civilnoga sektora.

Državni proračun koji će biti znatno niži u odnosu prema 2011. i ne baš pretjerano optimistične projekcije rasta upućuju na potrebu smanjivanja rashodovne strane proračuna, pri čemu zaposleni u javnom sektoru nedvojbeno moraju podnijeti dio tereta, ističe se u pismu. Skreće se pozornost da takav pristup "racionalizaciji" može producirati iznimno negativne učinke na rad javnog sektora te da je "potencijalno" suprotan određenim odredbama europskoga i hrvatskoga zakonodavstva.

Mreža mladih Hrvatske ističe kako su mladi svjesni da u sljedećem razdoblju vladu očekuju mnoge teške i nepopularne odluke, no podsjeća da ona i u tim odlukama ponajprije treba štititi svoje građane, a to bi joj trebala biti osnovna zadaća. "Prije povlačenja poteza" potrebno je pozorno "odvagnuti" rezultate jer bi i za vladu i za građane zasigurno bilo najgore da odricanje koje nas čeka u sljedećem razdoblju prati izostanak željenih pozitivnih učinaka, stoji, među ostalim, u otvorenom pismu vladi Mreže mladih Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙