FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave norveške prehrambene kompanije "Rieber & Son" Asbjorn Reinkind posvjedočio je jučer na suđenju optuženima u aferi Spice da je imao ovlaštenje kupiti 19,99 posto dionica Podravke te da je tvrtka kojoj je bio na čelu razmišljala o stjecanju još više dionica koprivničke prehrambene kompanije. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja koje bi, među ostalim dovelo do gubitka mnogih radnih mjesta. Obrana bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, bivših Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera od početka slučaja isticali su da je upravo "Rieber & Son" planirao preuzeti Podravku, dok USKOK takve tvrdnje odbacuje ističući da su optuženi svojim malverzacijama koprivničku kompaniju oštetili za 400 milijuna kuna. Reinkind koji je na čelu norveške tvrtke bio do rujna 2007. ispričao je da se "Rieber & Son" za Podravkine dionice zainteresirao kada im je hrvatska tvrtka postala konkurent u nekoliko zemalja. Upravo je "Rieber & Son" u Češkoj i Slovačkoj prije Podravke uspio upisati prava na njihov najpoznatiji brand Vegetu.

ZAGREB - Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade sinoć je u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta mladih u splitskom GKM-u izvedena predstava "Krčma, alkar i duga". Osim današnje središnje hrvatske proslave Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade čiji je slogan "Povedite danas dijete u kazalište" sutra će se povodom Svjetskog dana lutkarstva u Splitu održati program u kojem će sudjelovati predstavnici kazališta za djecu i mlade, te lutkarskih kazališta koji su članovi Hrvatskog centra ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade) i Hrvatskog centra UNIMA (Međunarodna organizacija lutkara). Još 2003. prvi je put u povijesti obilježen svjetski dan lutkarstva, dok je središnja svjetska proslava održana u New Delhiju. Međunarodna organizacija lutkara (UNIMA) je najstarija međunarodna kazališna organizacija koja ove godine obilježava 80. obljetnicu, dok Hrvatski centar UNIMA obilježava 20 godina postojanja. Po odluci Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA svake se godine u jednom od hrvatskih gradova održava centralna proslava pa je tako, nakon Zadra, Vinkovaca, Šibenika, Osijeka, Vukovara, Rijeke i Virovitice, ove godine Split domaćin.

ZAGREB - Austrijski književnik Norbert Gstrein gostovao je jučer u Zagrebu povodom izlaska hrvatskog prijevoda njegova romana "Zima na jugu" u kojemu u kontekstu rata u Hrvatskoj tematizira ratno nasilje i preispituje zašto mu ljudi ne mogu odoljeti. Radnjom usko vezan uz Hrvatsku i Zagreb početkom 90-tih godina prošloga stoljeća, roman "Zima na jugu" bavi se sudbinom jedne hrvatske obitelji razorene nakon Drugog svjetskog rata kada je otac obitelji, ustaša, ostavio u Austriji ženu i kćer i otišao u Argentinu. Njihovi se životi ponovno spajaju 45 godina kasnije 1991., na početku rata u Hrvatskoj. "Tema rata i uloge pojedinca u ratu ozbiljna je tema kojom se ne bi trebalo baviti iz oportunizma", kazao je Gstrein na tribini u organizaciji nakladničke kuće Fraktura i Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu. To je njegov drugi roman koji tematizira ratovanje na području bivše Jugoslavije. Ta "opsesija" ovim prostorima rezultat je dvojakih razloga, pojasnio je autor. Kod romana "Zanat ubijanja" iz 2003., koji također tematizira rat na Balkanu, u pitanju bio razlog osobne prirode, budući da je poznavao jednog ratnog izvjestitelja koji je stradao izvještavajući s Kosova.

SPLIT - Šesti festival pričanja priča „Pričigin“ počeo je sinoć u Splitu službenim objavljivanjem rezultata glasovanja čitatelja portala Net.hr po kojem je nagrada „Treća PričeST“ pripala premijeru Zoranu Milanoviću za "najbolju priču u proteklih godinu dana – pismo o namjerama „A šta da radim“". Voditelj programa Renato Baretić je izvijestio da je premijer Milanović, u protekla tri tjedna, koliko je trajalo glasovanje na portalu, osvojio 39,88 posto od oko 10.000 glasova. Drugo mjesto osvojila je Jadranka Kosor za povijesnu novelu „Put putujem“, treće je mjesto pripalo Ivi Sanaderu za odabrane sudske spise „Prijatelji stari gdje ste“, dok je četvrto mjesto pripalo Nevenki Bečić za priručnik za preživljavanje u divljini „Hajdemo u planine“, a petoplasirani je bio Radimir Čačić za putopis „Sude mi“. Laureat ovogodišnjeg „Pričigina“ premijer Milanović je, kako je izvijestio direktor festivala Petar Filipić, poslao pismo zahvale za nagradu. „Ovo je prvi puta u šestgodišnjoj povijesti 'Pričigina' da nam se netko uljudno pismom obratio iz Zagreba“, rekao je Filipić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙